Dainavos žodis

Namų pardavimas Alytaus mieste praėjusiais metais šovė į viršų

Butų pardavimas praėjusiais metais Alytuje sumažėjo. (Vilmos Urbonaitės nuotr.)

Rasa Švirmickaitė

„Nekilnojamojo turto (NT) rinką praėjusiais metais labiausiai veikė du veiksniai – visą pasaulį sukrėtusi COVID-19 pandemija ir nuo šių metų pirmos dienos įsigaliojęs Brexit“, – sako NT agentūros „Capital“ Alytaus ir Marijampolės skyrių direktorius Nerijus Čaplikas.
Registrų centro duomenimis, Alytaus regione gyvenamųjų namų ir butų pirkimo-pardavimo sandorių dinamika buvo banguojanti. Namų pardavimas, palyginus su 2019 metais, Alytaus mieste išaugo 42 proc., nuo 60 iki 85. Didėjimo tendencija išliko ir Lazdijų bei Varėnos rajonuose. Lazdijuose namų parduota 28 proc. daugiau (nuo 108 iki 138), o Varėnoje – 8 proc. (nuo 137 iki 148). Tuo tarpu Alytaus rajone ir Druskininkų savivaldybėje fiksuojamas namų pardavimo mažėjimas. Druskininkuose 13 proc. (nuo 61 iki 53), Alytaus rajone 9 proc. (nuo 208 iki 189).
Butų pardavimai mažėjo visoje apskrityje. Bene didžiausias mažėjimas – 34 proc. užregistruotas Varėnos rajone (nuo 134 iki 89). Alytaus mieste butų pardavimas krito 18 proc. (nuo 730 iki 598), Alytaus rajone 13 proc. (nuo 47 iki 41), Lazdijuose sumažėjo 12 proc. (nuo 65 iki 57). Druskininkų savivaldybėje butų pardavimo rinka nukentėjo mažiausiai – 4 proc. (nuo 253 iki 244).

Ieško erdvesnių butų
Anot „Inreal“ įmonių grupės, teikiančios visas pagrindines nekilnojamojo turto ir geodezijos paslaugas, turto vertintojos Vilmos Urbonaitės, NT ekspertai skelbia, kad praėjusieji metai didžiuosiuose Lietuvos miestuose buvo rekordiniai, tačiau regionuose situacija kiek kitokia.
„Palyginus butų rinkos sujudimą su 2019 metais ir dar ankstesniais, praėjusiais metais ji buvo kiek sulėtėjusi. Alytaus mieste butų pardavimai metų pradžioje nebuvo dideli, tačiau rinka buvo gana aktyvi, prasidėjus pavasarinei karantino bangai, butų pardavimai smuko perpus, per mėnesį buvo parduodama apie 25 butus. Daugiausiai butų – 55 buvo parduota liepos mėnesį. Rudenį, užėjus antrai karantino bangai, pardavimai buvo kiek didesni nei pavasarį, tačiau vasaros rodiklių nepasiekė“, – pasakojo V. Urbonaitė.
Jaunesni pirkėjai ieškojo erdvesnių butų. Vieni keitė mažesnės kvadratūros į didesnės, kiti, jau įsigydami pirmąjį būstą, norėjo turėti didesnį plotą. Jaunimas kreipė dėmesį ir į buto būklę, labiau rinkosi suremontuotus, tvarkingus butus, kad įsikėlus be papildomų įrengimo išlaidų jau būtų galima gyventi. Su baldais parduodami butai kai kuriems pirkėjams irgi buvo pliusas.
Vyresnio amžiaus pirkėjai atvirkščiai, labiau dairėsi į mažesnius butus, kad jų išlaikymas nereikalautų didelių išlaidų. Paklausiausi 2–3 kambarių butai, jų kaina, priklausomai nuo būklės, apie 35–60 tūkst. eurų.
Labiausiai pirkėjų pageidaujami butai yra Vidzgirio mikrorajone, nes ten naujausios statybos namai. Dainavos mikrorajoną renkasi dėl patogumo – arti gydymo įstaigos, centras, jaunos šeimos dėl kiek žemesnių kainų.
Bendrabučių rinka nėra aktyvi. Prastesnės būklės pardavinėjami apie 150 eurų už kvadratą, suremontuoto kaina, kurių ir laiptinės tvarkingos, gali būti ir dvigubai aukštesnė. Viskas priklauso ir nuo aplinkos, kaimynų.

Namai mieste buvo paklausiausi
Namų paklausa pernai Alytaus mieste išaugo ir pardavimai ženkliai padidėjo. Jau pačioje metų pradžioje buvo užregistruoti aštuoni sandėriai, vėliau pardavimų skaičiai vis augo.
„Jei butų pirkimas buvo sumažėjęs, tai namai buvo perkami tiek naujos, tiek senos statybos. Paklausiausias plotas iki 160 kvadratinių metrų“, – sakė V. Urbonaitė.
Senos statybos apie 200 kvadratinių metrų ploto namų kainos svyravo iki 100 tūkst. eurų. Naujos statybos namų, pastatytų ir įrengtų kokybiškomis medžiagomis, kainos siekė 150–170 tūkst. eurų, tačiau plotas kiek mažesnis – apie 150–200 kvadratinių metrų. „Gerai paieškoję, stoties rajone pirkėjai gali rasti ir pigesnių 120–130 tūkst. kainuojančių namų“, – patarė turto vertintoja..
Alytaus rajone namų pardavimų kiek sumažėjo, bet, palyginus su 2019 metų pardavimų šoktelėjimu, tai nebuvo ženklūs rodikliai (parduota 19 namų mažiau). Rajone ir mieste naujos statybos parduodamų namų yra nedaug. „Jau ne pirmi metai galima pastebėti, kad ypač jaunos šeimos svarsto, ką įsigyti – butą mieste ar senos statybos namą, sodybą rajone, kad turėtų didesnę erdvę“, – pastebėjimais dalijosi V. Urbonaitė.
Kaip ir ankstesniais metais, paklausiausi namai rajone buvo šalia miesto, kad būtų patogus susisiekimas tėvams į darbus, vaikams į darželius ir mokyklas. Tačiau pamažu toks pasirinkimas keičiasi. Anot turto vertintojos, jaunimas vis dažniau renkasi sodybas ir 10–15 kilometrų atstumu nuo miesto, esą tai jų negąsdina.
Neįperkančios arba nenorinčios butų jaunos šeimos noriai renkasi sodus, netinkamus gyventi žiemą namus rekonstruoja ir ten įsikuria. Išaugo ir sklypų pardavimai tiek mieste, tiek rajone, juos kaip ir butus bei sodybas noriai perka grįžusieji iš užsienio jau visam laikui į Lietuvą arba planuojantys vėliau sugrįžti.

NT rinka bangavo
„NT rinka praėjusiais metais Alytaus apskrityje, panašiai kaip ir visoje Lietuvoje, buvo permaininga. Didesniu aktyvumu, palyginti su 2019 metais, išsiskyrė namų rinka. Toks suaktyvėjimas gali būti siejamas su pasikeitusiais pirkėjų poreikiais, kai žmonės galbūt ieškojo nuošalesnės vietos nuotoliniam darbui ir gyvenimui karantino sąlygomis“, – sakė Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.
Butų rinkos pirkėjų aktyvumo sumažėjimą P. Rudzkis sieja su padidėjusiu neapibrėžtumu dėl ateities, kuris pristabdė žmonių investicijas į galbūt ne pirmo būtinumo pirkinius, tokius kaip butai.
Anot analitiko, apskritai žvelgiant į visus metus, didesnis aktyvumas buvo stebimas metų pradžioje, iki įvedant pirmąjį karantiną, kai tęsėsi dar 2019 metais prasidėjęs pirkėjų suaktyvėjimas. Įvedus karantiną, sandorių skaičiaus registravimas sulėtino apsukas, tačiau vidurvasarį rinka vėl atsigavo ir sandorių kreivė pradėjo kilti į viršų. Pakilimas tęsėsi maždaug iki spalio mėnesio, kuris, beje, visoje šalyje buvo rekordinis pagal įregistruotų NT sandorių skaičių. Metų pabaigoje, prasidėjus antrajai koronaviruso bangai, pirkėjų aktyvumas vėl prislopo. Tikėtina, kad dėl neblėstančios antrosios COVID-19 bangos panašios tendencijos išliks dar bent kelis mėnesius.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: