Dainavos žodis

Pasiskiepijusių nuo COVID-19 viruso daugėja, bet jis tebesiautėja

Alytaus skiepijimo centre pradėtas skiepijimas be išankstinės registracijos ne „Vaxzevria“ („AstraZeneca“) vakcina. Gyva eilė prie „Comirnaty“ („Pfizer-BioNTech“) vakcinos. (Alytausgidas.lt skaitytojos nuotr.)

Rasa Švirmickaitė

Alytaus miestas ir rajonas kovoje su COVID-19 pandemijos suvaldymu visos šalies kontekste nepatenka tarp lyderių, tačiau situacija nėra pati blogiausia. Pagal sergamumą koronavirusu 100 tūkst. gyventojų Alytaus miestas – 20, Alytaus rajonas – 22.
Balandžio 14-osios duomenimis, Alytuje COVID-19 infekcija sirgo 178, rajone – 80 gyventojų. Pasveikusiųjų nuo šio viruso mieste – 5 tūkst. 735 gyventojai, tuo tarpu rajone – 1 tūkst. 386.
Mirusiųjų, kurių pagrindine mirties priežastimi įvardintas koronavirusas, mieste užregistruota 60 ir šis skaičius nekinta nuo praėjusių metų kovo pabaigos, rajone mirusiųjų skaičius – 32, taip pat nekinta nuo kovo vidurio.
Šios savaitės pradžioje Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje iš 40 „kovidinių“ lovų buvo užimtos 28, dar 2 sergantieji COVID-19 gydyti Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.
Iki balandžio 14 dienos Alytuje pirma vakcinos doze paskiepyta 9 tūkst. 807 arba 19,93 proc. gyventojų, antra doze arba visa skiepijimo schema – 3 tūkst. 364 arba 6,84 proc. gyventojų. Alytaus rajone pirmąja doze paskiepyta 5 tūkst. 533 arba 21,42 proc., antrąja – 1 tūkst. 989 arba 7,7 proc.
Balandžio 14-osios statistiniais duomenimis, per keturiolika dienų 100 tūkst. miesto gyventojų tenka 386,2 teigiamo COVID-19 infekcijos atvejo, rajone – 352, šalies vidurkis – 471,3.
Anot Alytaus miesto savivaldybės vicemerės Jurgitos Šukevičienės, pirma doze daugiausiai paskiepyta 70–79 metų asmenų (53,8 proc.), antra doze taip pat šios amžiaus grupės asmenų (19,9 proc.). „Kalbant bendrąja prasme, paskiepyta 5 tūkst. 485 senjorai (49,13 proc.), 61,03 proc. švietimo įstaigų darbuotojų, 40,5 proc. abiturientų. Vakcinacija įgauna pagreitį Alytaus mieste“, – sakė J. Šukevičienė.
Rajone pirmąja doze taip pat paskiepyta daugiausia 70–79 metų amžiaus senjorų, jie sudaro 52,9 proc. visų paskiepytų rajono gyventojų. Antrąja doze daugiausiai paskiepyta 80-ies ir vyresnių gyventojų. Jie sudaro 21,8 proc.
Anot Alytaus rajono savivaldybės vicemerės Dalios Kitavičienės, dabar didžiausias iššūkis senjorų skiepijimas, nes vyresnio amžiaus žmonės, gyvenantys kaimiškose vietovėse, gana vangiai skiepijasi. Tam įtakos turi ir informacijos pasiekiamumas bei kitos priežastys.

Skiepai arčiau senjorų
Atsižvelgiant į tai, kad senjorai yra viena pažeidžiamiausių grupių, o skiepijimas nuo COVID-19 viruso stringa visoje šalyje ir gerokai atsilieka nuo kitų ES valstybių bei į prezidento Gitano Nausėdos raginimą padrąsinti, nukreipti senjorus, padėti jiems nuvažiuoti į vakcinavimo vietą, Alytaus miesto ir rajono savivaldybės ėmėsi efektyviau spręsti šį klausimą.
„Skiepas – galimybė grįžti į visavertį gyvenimą, susitikti su artimais žmonėmis, apkabinti vaikus ir anūkus, drąsiau bendrauti su aplinkiniais, praturtinti laisvalaikį kelionėmis po gimtąją šalį. Tad kviečiu Alytaus miesto senjorus pasinaudoti galimybe pasiskiepyti, tik skiepai ir mūsų atsakingas elgesys padės mums įveikti koronavirusą. Skiepykitės ir paraginkite tai padaryti savo kaimynus ar bendraamžius“, – ragina Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.
Alytaus miesto savivaldybė balandžio 14-ąją Skiepijimo centre paskelbė Senjorų diena. Tą dieną buvo skiepijami tik 65+ аmžiaus grupei priklausantys asmenys be išankstinės registracijos. Senjorų skiepams buvo skirta 500 „Pfizer“ vakcinos dozių. 
Alytaus rajono savivaldybė ir Pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC) paskelbė akciją „Skiepai – arčiau senjorų namų“, kuria siekiama COVID-19 vakcinavimo paslaugą priartinti prie 65 metų ir vyresnių žmonių gyvenamosios vietos.
Visą savaitę rajono PSPC medikų komanda vyks į seniūnijas ir visus senjorus skiepys „Pfizer“. vakcinomis.
Norintys pasiskiepyti kviečiami į gyvą eilę nurodytoje vietoje, pagal paskelbtus seniūnijų skiepijimo grafikus. Apie savo atvykimą iš anksto telefonu galima pranešti seniūnui. Telefono numeris skelbiamas grafike.
Skiepijami bus visi norintys vyresni nei 65 metų rajono gyventojai, nepriklausomai nuo to, kur jie gydosi ar yra prisirašę prie šeimos gydytojų.

Butrimonių ir Punios seniūnijose židiniai
Balandžio 8 dieną koronaviruso protrūkis užfiksuotas Algimanto Žemaičio gėlių ūkyje Punios kaime, Punios seniūnijoje. Dabar tai didžiausias protrūkis tarp Alytaus rajono įmonių ir ūkių. A. Žemaičio gėlių ūkyje viruso protrūkis nuo pandemijos pradžios fiksuojamas pirmą kartą.
Koronavirusas diagnozuotas 17 darbuotojų iš maždaug pusšimčio ūkio dirbančiųjų. Vienas per 50 metų vyras pateko į Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninę, jo būklė sunki. Kiti darbuotojai, kurių COVID-19 testas teigiamas, yra izoliacijoje, o su jais turėjusieji kontaktų karantine.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamento Užkrečiamų ligų skyriaus vedėjos Janinos Dvilinskienės teigimu, kol kas nepavyko nustatyti, kas konkrečiai į ūkį įnešė virusą.
„Labai sunku pasakyti, kas buvo pirmas, vienas kitas turėjo simptomų, buvo ir turėjusių nedarbingumo pažymas. Ūkio darbuotojams gavus teigiamą COVID-19 testą, buvo operatyviai atliktas dirbančiųjų ištyrimas vietoje bei kontaktinių asmenų nustatymas ir ištyrimas, tai leido užkirsti kelią viruso plitimui toliau“, – sakė J. Dvilinskienė.
Dėl COVID-19 viruso protrūkio A. Žemaičio ūkio veikla nesustabdyta, dirba apie dvidešimt žmonių.
Nerimą kelia ir situacija Butrimonyse, kur daugėja įmonių darbuotojų ir gyventojų, sergančių COVID-19. Butrimonyse yra gyventojų, kurie dirba A. Žemaičio gėlių ūkyje. Vicemerės D. Kitavičienės nuomone, visiškai susieti šių dviejų protrūkių negalima, galbūt buvo du židiniai.
Praėjusį trečiadienį Butrimonių gimnazijos vidiniame kieme veikė mobilus COVID-19 punktas, į kurį buvo pakviesti seniūnijos gyventojai, įtarę turėję kontaktą su COVID-19 sergančiu asmeniu arba patys jautę koronavirusinės infekcijos simptomus.
Dėl nepalankios epidemiologinės situacijos Butrimonyse mažiausiai dviem savaitėms stabdomas kontaktinis pradinių klasių, priešmokyklinis ir ikimokyklinis ugdymas. Jis, kaip ir anksčiau, vyks nuotoliniu būdu.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: