Dainavos žodis

Jau turėsime daugiafunkcę ledo areną?

Ledo arenos vizualizacija. (Alytaus miesto savivaldybės nuotr.)

Rita Krušinskaitė
Paskutiniame praėjusių metų Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas skirti 151 tūkst. eurų statiniams iš savivaldybės kontroliuojamos įmonės „Alytaus šilumos tinklai“ įsigyti, kurių vietoje galėtų atsirasti ledo arena.
Ledo arenos statymo idėjos Alytuje sklando jau ne vieneri metai. Kaip ir dėl daugelio naujų idėjų įgyvendinimo, vieningos nuomonės nebūna. Vieni į ledo arenos atsiradimą žiūri kaip į dar vieną galimybę praleisti įdomiai laisvalaikį ar kultivuoti tam tikras sporto šakas, kiti mato neatsakingą lėšų švaistymą ir neišvengiamą šio projekto žlugimą, dar kiti idėjai pritaria, tačiau įsitikinę, kad šis klausimas turėtų būti labiau išdiskutuotas, apsvarstytas.
Praėjusių metų pradžioje Alytaus miesto savivaldybės taryba pritarė daugiafunkcės ledo arenos infrastruktūros statybos, įveiklinimo ir pritaikymo visuomenės reikmėms projekto įgyvendinimo viešojo ir privataus sektorių partnerystės būdu tikslingumui, o tų pačių metų vasarą užsakė ledo arenos  statybos investicinį projektą. Viešąjį jo rengimo konkursą laimėjo Vilniuje registruota UAB „Peritus partners“. Projekto parengimas savivaldybei atsiėjo apie 10 tūkst. eurų.
Alytiškiams projekto rengėjai pasiūlė du variantus. Pirmajame numatyta, kad privataus kapitalo investicijos į arenos statybą ir jos įrangą būtų 3,1 mln. eurų, antrajame jos sudarytų 2,3 mln. eurų su PVM. Savivaldybė pasirinko antrąjį, pigesnį variantą. Arenos, o tuo pačiu ir stoginės plotas būtų 2 tūkst. 900 kv. metrų, aukštis – 7 metrai, pagalbinio pastato dydis – 571 kv. metras. Taip pat būtų įrengta 100 kv. metrų kavinė ir automobilių stovėjimo aikštelė. Kadangi arena būtų statoma viešojo ir privataus kapitalo partnerystės būdu, privatų investuotoją savivaldybės administracija parinktų per skelbiamą konkursą.
Jei daugiafunkcė ledo arena bus pastatyta ir veiks, savivaldybė 15 metų privačiam investuotojui kasmet mokėtų po 200 tūkst. eurų už jos veiklą ir užtikrintų miesto mokinių treniravimąsi arenoje – minimaliai 860 valandų per metus. Atsižvelgiant į įkainius, tai galėtų kainuoti dar 20 tūkst. eurų per metus. Planuojami didžiausi savivaldybės turtiniai įsipareigojimai privačiam subjektui per 15 metų, išreikšti grynąja dabartine verte, – beveik 3,8 mln. eurų su PVM.
Pastatai, kurių pirkimui savivaldybė skiria kiek daugiau nei pusantro šimto tūkstančių eurų, stovi Žuvinto g. 4 ir užima 44 arus žemės, juos sudaro administracinis pastatas, siurblinė, elektros pastotė ir inžineriniai tinklai. Be to, „Alytaus šilumos tinklų“ bendrovės Klientų aptarnavimo skyriuje kol kas dirba įmonės vadybininkai, šilumos specialistai ir šilumos tinklų techninė grupė – iš viso 26 žmonės. Šių darbuotojų perkėlimas į „Alytaus šilumos tinklų“ bendrovės patalpas, esančias Pramonės rajone, įvertintas 200 tūkst. eurų.
„Pati idėja graži, tačiau kaip dažnai nutinka, viskas sumalta ir nepadaryta nuosekliai. Tarybos posėdžio metu merui Nerijui Cesiuliui sakėme, kad projektui, kurio didelė sąmata, tiek projektinė, tek darbų, reikia gyventojų pritarimo. Meras patikino, jog gyventojų klausęs socialiniuose tinkluose ir pritarimo sulaukęs. Tačiau, rengiant tokią apklausą, reikia pasakyti, kiek reikia investicijų, kad toks objektas atsirastų, kiek kainuos išlaikymas. Šios informacijos trūksta. Manau, reikėtų dar padiskutuoti dėl šio projekto, nes klausimas paruoštas paviršutiniškai. Dabar einama keliu – iš pradžių darome, o paskui žiūrėsime, kas gausis. Tai, mano supratimu, būtų antras labai baisus miestui projektas. UAB „Kautros“ vežimo paslaugos miestui teikiamos už didžiulę 650 tūkst. eurų sumą, kai anksčiau miestas šios paslaugos teikimui skirdavo keliolika tūkstančių eurų, panašią sumą kainuos ir ledo arenos išlaikymas“, – apie naująjį projektą kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Sigitas Leonavičius.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: