Dainavos žodis

Kolekcininkės Vitos Zykutės seniausia keptuvė 105 metų

Kasdien buityje matomas ir atpažįstamas daiktas – keptuvė gali tapti ir kolekciniu objektu. Alytaus rajono Pivašiūnų seniūnijos gyventoja Vita Zykutė Mikalavo kaimo bendruomenės namuose surengė senovinių suvožiamų keptuvių ir formų parodą.
„Nesitikėjau, kad keptuvės tiek pritrauks žmonių“, – sako Vita, šių metų kovo 5 dieną surengusi jau ne pirmą savo kolekcinių daiktų parodą. Moteris kolekcinėse keptuvėse maisto neruošia, nors prisipažįsta, kad apie 20 kolekcinių keptuvių yra išbandžiusi. Vitos kolekcijoje daugiau kaip 180 įvairių keptuvių ir formų iš buvusios Sovietų sąjungos, Danijos, Norvegijos, Švedijos, Meksikos, Jungtinų Amerikos Valstijų, Italijos, Prancūzijos, rinktų 6-erius metus. Pašnekovė sako, kad norėtų savo kolekciją papildyti Afrikos žemyno keptuvėmis. Seniausia kolekcijos keptuvė – 1917 metų. „Tai vienintelė keptuvė, ant kurios išlieta data. Kitos be datų. Tuomet tik pagal gamintoją galima spėti jų amžių“, – sako kolekcininkė.
Moteris turi ir daugiau hobių. Ji kolekcionuoja senovinius eglutės žaisliukus. Vienu metu moteris kolekcionavo vaikiškus vežimėlius, bet jiems reikia daug vietos, tad šį pomėgį teko pristabdyti. Eglutės žaisliukai – trapūs, reikalaujantys ypatingo dėmesio. O metalas yra metalas, jis moterį traukia. Radusi kolekcijai tinkamą keptuvę, Vita paskaičiavusi ją įsigis. Brangiausia moters įsigyta keptuvė kainavo 130 eurų.
„Esu labai panaši į savo tėtį, kuris domėjosi technika. Ir vardas man duotas pagal tėtį. Jis Vytautas, aš Vita. Mane žavi įvairūs techniniai sprendimai. Traukia metalai. Man patinka konstruoti, surasti sprendimus, kaip techniškai padaryti“, – kalbėjo pašnekovė.

Namie keptuves moteris laiko trijuose dideliuose kuparuose

Ar paroda bus keliaujanti, Vita dar nežino, bet norėtų, kad jos kolekciją pamatytų kuo daugiau žmonių. „Jeigu tik laikysiu namuose ir niekam nerodysiu, būsiu daiktų kaupikė. Bet aš noriu dalintis tuo, ką kolekcionuoju, su visuomene, kad ir ji žinotų“, – sako pašnekovė. Vitai svarbu ne tik keptuvę įsigyti, bet perduoti ir jos istoriją.
Parodoje apsilankęs Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas pasidžiaugė savivaldybės darbuotojos hobiu ir surengta paroda, kuri visiems yra pavyzdys, kaip galima užsikrėsti ypatinga kolekcionavimo aistra. Alytaus Šv. Brunono Kverfurtiečio parapijos klebonas Valdas Simanaitis sakė, kad V. Zykutės keptuvių parodoje smagiai prisiminė, kaip pats kadaise vaikystėje vestuvėse skaniai valgė grybukus ir riešutus.
Paroda veiks visą kovo mėnesį. Šeštadieniais lankytojus priims pati kolekcininkė Vita.

Iš miesto į kaimą

46 metų V. Zykutė gimė Alytuje. „Į Bundžių kaimą Pivašiūnų seniūnijoje atitekėjau, nors nesu ištekėjusi“, – sako moteris ir priduria, kad antspaudas pase nieko nereiškia, svarbiausia, kad dviejų žmonių širdys būtų užimtos. Vitos vyras yra jos klasiokas Tomas Aliulis. Kartu jie jau 28 metus. Abu baigė dabartinę Pirmojo Alytaus Piliakalnio mokyklą. Moteris su vyru augina 6-erių metų dukrą Beatą.
V. Zykutė Žemės ūkio universitete įgijo mechanikos inžinieriaus specialybę. „Visame kurse buvo 300 vyrų ir 5 moterys“, – studijų laikus prisiminė pašnekovė. Moteris turi ir buhalterinį išsilavinimą, kurį įgijo Alytaus kolegijoje, dirba Alytaus rajono savivaldybėje buhaltere.
Bundžių kaime šeima gyvena jau 12 metų. „Tai Tomo senelio žemė, ant kurios pasistatėme namą“, – pasakojo Vita. Pasak jos, miestiečius kaimas paviliojo dėl noro turėti daug erdvės ir savo būdą. Kada kaimynai toli, galima ir rengtis kaip nori, bet kokioje situacijoje jaustis patogiai.

Džiaugiasi gyvenimu

„Mano gyvenimas nenuobodus. Esu laiminga. Nieko nenoriu keisti. Svarbiausia – mylimas žmogus šalia“, – sako moteris, atskleidžianti dar vieną savo hobį – piešti ant automobilių. Moteris džiaugiasi, kad vyras ją supranta ir palaiko. „Kitiems atrodytų, kad mano vyras dovanoja man keistas dovanas – iš automobilių dalių parduotuvės, bet mes jaučiame ir suprantame vienas kitą“, – pasakojo pašnekovė ir pridūrė, kad iš vyro yra gavusi dovanų ir nedidelį „Fiskar“ kirvuką bei įmantrių įrankių rinkinį.
„Aš esu laiminga moteris, nes visada žinau, kur mano vyras: jis arba namie garaže, arba darbe garaže. Jis ten laimingas, tai kodėl turiu jį stabdyti“, – šypsosi Vita. Moters vyras taip pat kolekcininkas, jis restauruoja ir kolekcionuoja automobilius. Apie jį greitai taip pat bus atskiras pasakojimas.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: