Dainavos žodis

Dzūkijos žmonės atveria duris Ukrainos karo pabėgėliams

Alytaus pabėgėlių registracijos centras. (Manto Struckaus nuotr.)

Rita Krušinskaitė
Prieš dvi savaites Rusijai užpuolus Ukrainą ir okupantams negailestingai žudant civilius gyventojus, karo baisumų išvarginti žmonės saugaus prieglobsčio bėga ieškoti kitose šalyse. Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, karo pabėgėlių iš Ukrainos skaičius artimiausiomis dienomis viršys 2 mln.
Kovo 9 dieną Lietuvos migracijos departamente buvo užsiregistravę 6236 pabėgėliai, kurių trečdalį sudaro vaikai. Tačiau šie skaičiai nėra tikslūs, nes kai kurie pabėgėliai nėra užsiregistravę, todėl tikrasis jų skaičius yra didesnis.
Nacionalinio savanorių koordinavimo centre „Stiprūs kartu“ per tą patį laiką karo talžomos šalies žmonėms Lietuvos gyventojai buvo pasiūlę 8783 vietas apsistoti, 5030 gyventojų užsiregistravo galintys pavežti karo pabėgėlius nuo sienos. 
Į šias pilietines iniciatyvas aktyviai įsijungė ir Dzūkijos gyventojai. Alytaus miesto savivaldybei pakvietus alytiškius savo namuose apgyvendinti karo pabėgėlius, šios savaitės pradžioje buvo užsiregistravę daugiau kaip pusšimtis savanorių, galinčių apgyvendinti žmones savo namuose arba suteikti jiems atskirą gyvenamąjį plotą. Kol kas ukrainiečiai gyvena tik keliose alytiškių šeimose, tačiau savanorių, galinčių apgyvendinti žmones savo namuose, registracijos savivaldybė nestabdo, nes situacija greitai gali keistis.
Su visais savanoriais, norinčiais savo namuose neatlygintinai priglausti ukrainiečius, bus sudarytos būsto panaudos sutartys. Vadovaujantis šiomis sutartimis, ukrainiečiams skiriamas gyvenamasis plotas ir jame esantis turtas bus apdraustas.
Pagalba teikiama ne tik žmonėms, bet ir jų keturkojams augintiniams, kurie yra ypač brangūs tėvynę priverstinai palikusiems Ukrainos gyventojams. „Keturkojo vilties“ asociacijos savanoriai padeda pabėgėlių augintiniams surasti nakvynę, nes nakvoti registracijos centro bendroje poilsio zonoje su gyvūnais yra draudžiama.
Į pagalbą karo pabėgėliams atėjo ir Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras (ARATC), reikalingi daiktai renkami daiktų pakartotinio naudojimo centre „TikoTiks“. Smulkūs daiktai renkami daiktų mainų punktuose „Mainukas“, esančiuose atliekų surinkimo aikštelėse, ant jų paliekant užrašą, jog tai parama karo pabėgėliams.
Pastaruoju metu Alytaus rajone savivaldybė yra apgyvendinusi 11 žmonių – 6 moteris ir 5 vaikus. Ukrainos gyventojai apgyvendinti Daugų technologijų ir verslo mokyklos bendrabutyje. Dar trys ukrainiečiai iš Kyjivo gyvena Butrimonių seniūnijoje. Motina su sūnumi apsistojo pas vyrą, kuris jau anksčiau apsigyvenęs Lietuvoje. Be to, sūnus įdarbintas Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriuje.
Ukrainos karo pabėgėliams paramą teiks ir Alytaus rajono vadovo Algirdo Vrubliausko labdaros ir paramos fondas, skyręs 1000 eurų rajone apsigyvenusiems ukrainiečiams. Už šiuos pinigus karo pabėgėliams bus perkami reikalingiausi daiktai.
Varėnos rajone apgyvendinti 26 migrantai, iš jų – 12 vaikų. Šeimos apgyvendintos privačių asmenų ir įmonių iniciatyva jų suteiktose apgyvendinimo vietose.
Kol kas Varėnos rajone apgyvendinimui numatyta daugiau nei 160 vietų. Gyventojai intensyviai prisideda prie pagalbos priemonių organizavimo: aukoja drabužius, maistą, patalynę, siūlo apgyvendinimo vietas savo turimuose laisvuose būstuose. Apgyvendintiems asmenims teikiama visa humanitarinė pagalba, pavėžėjimo ir kitos reikalingos paslaugos.
Druskininkų savivaldybėje pagalbos ranką Ukrainos žmonėms ištiesti panoro labai daug gyventojų ir verslo atstovų – pasiūlyta daugiau kaip 525 apgyvendinimo vietos, beveik 300 vietų reabilitacijai. Žmonės pasirengę padėti daiktais, įmonės – paslaugomis: nuo psichologinės pagalbos suteikimo, nemokamo interneto iki mokyklinių reikmenų.
Kovo 8 dienos duomenimis, Druskininkuose yra apsistoję 54 ukrainiečiai. Daugiausia tai moterys, mamos su vaikais nuo 3 mėnesių iki 13 metų. Pabėgėliams būstą suteikė druskininkiečiai, dalis mamų su vaikais apsistojo sanatorijoje „Belorus“.
Druskininkų savivaldybės švietimo įstaigos yra pasiruošusios į ugdymo procesą mokyklose ir darželiuose integruoti mažuosius ukrainiečius, juos taip pat priims vaikų dienos centrai. Druskininkų savivaldybė koordinuoja visokeriopos reikalingos pagalbos suteikimą Druskininkuose esantiems ukrainiečiams: sveikatos priežiūros, transporto, reikalingų daiktų ir kitais klausimais. Savivaldybė taip pat tarpininkaus sprendžiant jų įdarbinimo klausimus.
Lazdijų rajono savivaldybėje privačiomis iniciatyvomis apgyvendinta 2 šeimos – 4 moterys ir 3 vaikai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: