Dainavos žodis

Tinkamas patalpų vėdinimas: kaip jį užtikrinti daugiabučio renovacijos metu?

Daugiabučių renovacija Lietuvoje. (Nuotrauka iš APVA archyvo)

Atsiradusi drėgmė ir pelėsis bei pasireiškusios sveikatos problemos – padariniai, kuriuos gali sukelti namuose esanti prasta oro cirkuliacija. Norint jų išvengti, būtina pasirūpinti tinkamu patalpų vėdinimu, kurį garantuoja daugiabučių renovacijos metu įrengta centralizuota rekuperacinė sistema arba individualus rekuperatorius.
Oro kaita patalpose yra būtina, nes ji užtikrina deguonies ore papildymą, anglies dvideginio, vandens garų pertekliaus ir oro teršalų pašalinimą. Be to, patalpose, kuriose nuolat necirkuliuoja šviežias oras, labai sumažėja deguonies kiekis, o tai gali turėtų neigiamos įtakos žmogaus savijautai.
„Šviežio oro trūkumas gali prisidėti prie produktyvumo sumažėjimo, nuovargio atsiradimo, galvos svaigimo ir skausmo, neatsparumo ligoms atsiradimo, pablogėjusios emocinės būsenos. Atsiradęs pelėsis ilgainiui gali lemti įvairias kvėpavimo takų problemas – jis dažniausiai pasireiškia galvos skausmu, nerviniu dirglumu, nuovargiu, alerginėmis reakcijomis, peršalimo simptomais, akių ašarojimu, odos perštėjimu, sloga, kosuliu, pneumonija, astmos priepuoliais ir kt.“, – pasakoja Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro Bendruomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Gintarė Baštunova.
Ji tęsia, jog mokslinių tyrimų duomenimis yra patvirtintas nuolatinis ryšys tarp drėgmės bei pelėsių patalpose ir kvėpavimo sutrikimo bei astmos atsiradimo: žmonės, kurie gyvena „nesveikuose“ pastatuose, 40 proc. dažniau serga astma. Pavyzdžiui, drėgnose ir supelijusiose patalpose augantys vaikai yra nuo pusantro iki trijų kartų labiau linkę kosėti ir dusti, jiems pasireiškia astmos ir kitų kvėpavimo takų ligų požymiai.

Siūlo problemos sprendimą

Modernizavus seną, energiškai neefektyvų daugiabutį, padidėja jo šiluminė varža, taip pat į butų vidų nepraleidžiamas oras iš lauko – pastatas tampa sandarus. Tačiau kartu su šiais renovacijos privalumais gali atsirasti šviežio oro stoka. Nors jo įsileisti galima tiesiog pravėrus buto langus, tokiu būdu iš patalpų išleidžiama visa dėl renovacijos „sutaupyta“ šiluma.
Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) primena, jog šią problemą gali išspręsti daugiabučio atnaujinimo metu įrengta ir tinkamą patalpų vėdinimą užtikrinanti centralizuota rekuperacinė sistema arba individualus rekuperatorius.
Dėl rekuperatorių veikimo pavyksta ne tik išvengti šilumos „pabėgimo“ iš buto, bet ir pasirūpinti savo sveikata – šiuose prietaisuose įrengti filtrai iš lauko įtraukiamame ore išvalo dulkes, nešvarumus, teršalus ar žiedadulkes. Tai svarbu ne tik gyvenantiems judriuose rajonuose, bet ir sergantiems alerginėmis ligomis.
Visgi rekuperacinė sistema kai kuriems gyventojams gali pasirodyti finansiškai „neįkandama“, tokiu atveju ją galite pakeisti įsirengdami individualų rekuperatorių, taip ne tik apsaugodami savo sveikatą, bet ir užtikrindami efektyvų renovacijos įgyvendinimą.
Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba telefonu 8 614 99699.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: