Dainavos žodis

Laukiniai gyvūnai mieste

Asociatyvi nuotr.

Keliauja ne tik žmonės, bet ir laukiniai gyvūnai. Kartais laukinių gyvūnų sutinkame pačiose netikėčiausiose vietose, net miestų centruose. Ne visada tokie apsilankymai miestuose jiems laimingai baigiasi.

Laputei „pasisvečiavimas“ mieste baigėsi liūdnai

Lazdijai – žalias miestas, apsuptas miškelių, pievų. Vietinių nestebina bebrai, čia pat, Lazdijos upelyje, plaukiojančios laukinės antys. Lazdijiečiai, gyvenantys nuosavuose namuose, turi tvartelius, laiko vištukes. Sako, šeškų ir kiaunių mieste pilna. Jos kartais aplanko vietos vištides. Į miestą užklysta net stirnos ir lapės.

Lazdijuose prie vieno prekybos centro buvo rasta negyva lapė. Tuomet žmonės buvo sunerimę, iš kur čia lapė miesto centre ir dar negyva? Kiti pajuokavo, kad gal geros akcijos buvo, tai skubėjo apsipirkti?

Pakalbintas LMŽD Lazdijų skyriaus vyr. medžioklės žinovas Anatolijus Palionis sako, kad, ko gero, ši lapė buvo partrenkta automobilio. „Gal pritrenkė ją? Atėjo ir numirė ant žolės”, – svarsto jis. Anot jo, Dzūkijos hipodromo pievomis jai atkakti iki miesto visai nesunku. „Ten gi laukai, miškeliai”, – tarsteli pašnekovas. Vietiniai mena, kad ir stirnos buvo užklydusios į miestą. Buvo pasitaikęs mieste atvejis, kuomet automobilis partrenkė stirną ir net barsukas krito kelyje ties Bajoriškių kaimo riba.

„O gal lapė pasiutusi, kad eina prie žmonių?“ – svarstė tuomet vietiniai. Pasak Anatolijaus, žmonėms baimintis nereiktų. „100 procentų, kad ne. Jau ne vieneri metai, kai nėra fiksuota pasiutligės atvejų. Lazdijų rajone, pasienyje, yra daroma vakcinacija: mėtomas jaukas su vakcina nuo pasiutligės. Ir mes sumedžiotas lapes vežame į veterinariją, jas tiria, kiek įsisavinusios vakcinos, mat požymių lieka. Mes tikrai nemažai privežame tyrimams. Šitą tikrai žinau, mes tai atliekame“, – aiškina jis.

Kiaunės ir šeškai lanko miesto vištaites

Kad mieste matome laukinių paukščių, gyvūnų, visai nenuostabu. „Žinote pati, kad miesto parke laukinės antys gyvena, buvo ir bebrų. Čia labai natūralu. Užklydo ir lapė. Šeškų, kiaunių mieste pilna“, – vardija A. Palionis. O tai vištukių „nepatvarko“? „Yra atvejų, žinau, tik niekas labai nesiskundžia. Kur tik apsileidęs šeimininkas, ima ir išpjauna jo vištas“, – sako Anatolijus. Kodėl apsileidęs, pas bet ką gali naktį vištidėn užsukti neprašyti svečiai? „Bet jei nakčiai vištų neuždarai, tai kaip kitaip gali būti?“ – klausia pašnekovas. Gal pamiršo žmogus? „Tada jau reikia pirkti „Bilobil“, – pajuokauja Anatolijus. O būna, kad atsimeni, bet jau iš lovos tingisi lipti. „Tada ryte jau gali reikti užkasti. Visko yra buvę“, – žodžių į vatą nevynioja A. Palionis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: