Dainavos žodis

Daliai priešmokyklinukų teks keliauti į mokyklas

Nuo ateinančių mokslo metų priešmokyklinukų ugdymas vyks ir mokyklose. (Alytaus m. sav. nuotr.)

Priešmokyklinukai iš lopšelių-darželių keliaus į mokyklas, taip paskutinį kovo ketvirtadienį posėdyje nusprendė Alytaus miesto savivaldybės tarybos nariai.

19 tarybos narių balsavus už, 6 prieš ir 1 susilaikius, balsų dauguma buvo pritarta sprendimui, pagal kurį nuo 2024 metų rugsėjo 1 dienos nustatytas priešmokyklinio ugdymo grupių skaičius lopšeliuose-darželiuose, mokyklose-darželiuose ir bendrojo ugdymo mokyklose.

Numatyta, kad 2024–2025 mokslo metams Alytaus miesto lopšeliuose-darželiuose ir mokyklose-darželiuose bus suformuota 19 priešmokyklinio ugdymo grupių, o bendrojo ugdymo mokyklose – 15  priešmokyklinio ugdymo grupių.

Tarybos sprendimu lopšelyje-darželyje „Nykštukas“ ir pradinėje mokykloje „Sakalėlis“ priešmokyklinio ugdymo grupės formuojamos nebus. Po vieną iš dviejų priešmokyklinių ugdymo grupių bus perkelta iš lopšelių-darželių „Pasaka“, „Saulutė“, „Obelėlė, ,„Linelis“ ir ,„Putinėlis“. Po dvi grupes iš trijų bus perkelta iš lopšelių-darželių „Vyturėlis“ ir „Boružėlė“.

Savo ruožtu papildomos priešmokyklinukų grupės bus suformuotos  Piliakalnio, Likiškėlių, Panemunės ir „Volungės“ progimnazijose.

Sprendimas perkelti priešmokyklinukų grupės į mokyklas buvo priimtas neatsižvelgus nei į lopšelius-darželius „Obelėlė“ ir „Linelis“ lankančių vaikų tėvų prašymus nemažinti šiose ugdymo įstaigose priešmokyklinukų grupių skaičiaus (motyvuojant, kad būtų pažeista jų teisė į pasirinkimą, į kurią ugdymo įstaigą leisti savo atžalas) arba atidėti šio klausimo sprendimą, nei į opozicijos išsakytas pastabas.

Vieni opozicijos atstovai stebėjosi, kodėl nepaliekama galimybių pačioms įstaigoms pasirinkti – norinčioms nuo rugsėjo pereiti į mokyklas, o neapsisprendusioms dar palaukti, jei reformą numatyta įgyvendinti palaipsniui. Kiti netgi įžvelgė diskriminaciją, nes vienose ugdymo įstaigose priešmokyklinukų grupės mažinamos, kitur – neliečiamos. Dar kitiems buvo nesuprantama skuba ir nuogąstaujama, kad vaikai, perkelti į progimnazijas, pateks į toksišką aplinką, kurioje grėsmę kelia augantis smurtas ir narkotinių bei psichotropinių medžiagų vartojimas.

Tuo tarpu Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Loreta Šernienė teigė, kad jokios skubos nėra, permainoms ruoštis pradėta jau gerokai anksčiau. Be to, priešmokyklinukai, perėję į mokyklas, gaus integruotą ugdymą, vaikai mokysis atskiruose korpusuose, kuriuose įrengtos erdvės bus pritaikytos ir ugdymui, ir poilsiui. Priešmokyklinukai galės lankyti prailgintos dienos grupes, pasirinkti jiems patinkančius būrelius, ir, kas labai svarbu – pagerės ugdymo kokybė. „Visos mokyklos, kuriose bus formuojamos priešmokyklinio ugdymo grupės, turi higienos pasus ikimokykliniam ir priešmokykliniam ugdymui“, – pabrėžė L. Šernienė. Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos nuomone, viena iš pasipriešinimo dėl priešmokyklinių grupių formavimo mokyklose priežasčių – pokyčių baimė.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: