Dainavos žodis

Ant šv. Velykų stalo – ir senomis, ir naujausiomis technikomis dailinti margučiai

Magiškais ženklais ir spalvomis išmargintas kūrinys, pavadintas margučiu, yra didžiosios šv. Velykų šventės simbolis. Artėjant Kristaus prisikėlimo šventei, Alytaus katalikiškos Šv. Benedikto gimnazijos bendruomenė susirinko į margučių marginimo dirbtuves. Čia mokytojai, mokiniai ir jų tėveliai išbandė nuo seno žinomas ir pačias naujausias margučių dailinimo technikas.
Regis, visai neseniai Šv. Benedikto gimnazijos bendruomenė šurmuliavo gamindama adventinį vainiką, o dabar, artėjant Kristaus prisikėlimo šventei, mokytojai, mokiniai ir jų tėveliai susirinko į velykinių margučių marginimo dirbtuves.
„Laukdama šv. Velykų, gimnazijos taryba nusprendė pakviesti visus bendruomenės narius, norinčius išmokti naujų margučių dažymo technikų ir pasiruošti velykiniam stalui. Susirinko mokytojai, tėvai, vaikai, tad visų mūsų šventiniai stalai bus tik įdomesni, spalvingesni“, – kalbėjo gimnazijos direktorė Loreta Šernienė.
Kūrybines dirbtuves organizavo tikybos, technologijų mokytojai, kurie gimnazijos bendruomenei pristatė įvairius kiaušinių marginimo būdus.
„Mokykloje dirbu antri metai ir pamačiau, kad čia daug talentingų mokinių. Visą mėnesį su mokiniais kūrėme technikas, darėme pavyzdžius. Pristatome 4 marginimo technikas: vašku, dekupažą, marginimą su lipnia juostele ir dekoratyvinį margučių dekoravimą“, – prieš prasidedant edukacijai kalbėjo technologijų mokytoja metodininkė Lina Andriukevičienė.
Beje, technologijų mokytoja pristatė ir pačius paprasčiausius marginimo būdus, kurie užims mažai laiko. „Pats paprasčiausias – užlipdai įvairiose kiaušinio vietose lipnią juostelę ir merki į dažus. Kai ištrauki, nežinai, kokia kompozicija bus. Kiekvienas margutis unikalus. Jūs galite įsitikinti – niekada nebus du vienodi margučiai“, – kalbėjo L. Andriukevičienė.
Ji akcentavo, kad margutis kiekvieno žmogaus rankose gimsta skirtingas todėl, kad proceso metu įdedama skirtinga nuotaika, spalvos, emocijos. „Kiekvienas jų – tai atskiras meno kūrinys, į jį sudėta kiekvieno žmogaus meilė, rūpestis, šiluma. Žmogus margindamas daug mąsto, jis pabūna su savimi, savo mintimis. Ir visa tai atsispindi. Kai paimu margutį į rankas, galiu pasakyti, kaip tas žmogus jaučiasi, kokia jo nuotaika. Tai priklauso ir nuo spalvos, kurią jis pasirenka“, – kalbėjo technologijų mokytoja metodininkė.
Kūrybinėse dirbtuvėse aktyviai dalyvavusios moksleivių mamos džiaugėsi ne tik tuo, kad margino senąja technika vašku, tačiau išmoko ir naujų technikų. „Mano du vaikai mokosi šioje mokykloje ir šios mokyklos šventės yra nuostabios. Tai yra bendravimas, dalijimasis patirtimi, emocijomis. Pasirinkau marginimą vašku, nes tai bene seniausia technika. Žinoma, džiaugiuosi sužinojusi ir naujų marginimo technikų“, – kalbėjo Jolita.
Daugeliui tėvų kūrybinės dirbtuvės buvo svarbios ne tik dėl kiaušinių marginimo, tačiau ir dėl pabuvimo gimnazijos bendruomenėje. „Pabūsim su mokytojais, su savo vaikais, pajausime tą mokyklos dvasią prieš šventes. O techniką pasirinkau naujovišką – su neperšlampama juostele. Norėjau pabandyti, nes apie ją dar nebuvau girdėjusi. Todėl labai nustebino, kad galima taip įdomiai marginti kiaušinius. Ši technika skirtinga tuo, kad naudojama neperšlampama juostelė. Išėmus iš dažų rezultatas maloniai nustebina“, – kalbėjo dviejų dukrų mama Virginija.

Reklama: leojar.lt

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: