Dainavos žodis

Gėlių verslas, kuris vienija šeimą

J. Stanevičius su anūke Milana. (Nuotr. Iš asmeninio archyvo.)

Sakoma, kad gėlės – gyvenimo džiaugsmas, bet jos džiugina tuos, kurie jas myli. Tam pritaria ir Butrimonių miestelyje gėlininkystę plėtojantys ūkininkai Lina ir Jonas Stanevičiai. „Ir didžiausias nuovargis atslūgsta, kai esi tarp gėlių“, – sako sutuoktiniai ir pasakoja, jog gėlininkystė – kelių dešimtmečių tradicijas turintis jų šeimos verslas.
Linos ir Jono Stanevičių draugystė su gėlėmis prasidėjo daugiau nei prieš 20 metų. „Jau sunku ir prisiminti mūsų verslo pradžią. Gyvenome pas uošvius ir sumanėme pradėti nuo nedidelio, 2–3 arų, šiltnamio. Pradžioje buvo daug entuziazmo, juk buvome labai jauni. Ir dabar jauni, tik su didele patirtimi“, – juokiasi J. Stanevičius.
Vėliau sutuoktiniai įsigijo savo namus ir gėlininkystės veiklą tęsė. „Turiu agronomo specialybę,
tačiau anksčiau dirbau Butrimonių paukštyne. O atsiradus gėlėms jau net neįsivaizduoju, ką dar galėčiau dirbti. Pripratome. Tai darbas bene visus metus, nes kai kurias gėles sėjame gruodžio mėnesį, tad šiltnamius reikia kūrenti“, – pasakojo pašnekovas.

Akimirka, kai Stanevičių sūnus Deivydas iš Anglijos su šeima grįžta namo padėti tėvams gėlių ūkyje. (Nuotr. Iš asmeninio archyvo.)

Anksčiau sutuoktiniams labai padėjo uošviai, kuriuos Jonas mini šiltais žodžiais, dabar prieš metus sulaukė ypatingo „pastiprinimo“ – iš užsienio grįžo sūnus Deivydas su šeima.
Šiais metais šeima rekonstravo, statė naujus šiltnamius ir gražuolės įvairiaspalvės gėlės auga 10 arų plote. „Atlyginimą užsidirbam“, – šypsosi pašnekovas, pasiteiravus, ar tokio ploto pakanka gėlininkystės verslui vystyti. „Be darbo rezultatų nepasieksi. Mūsų darbo diena prasideda 5 valandą ryto ir baigiasi vėlų vakarą. Gėles pardavinėjame ir turguje, ir namuose. Tai jau yra tarsi mūsų gyvenimo būdas, o ne darbas“, – pasakojo J. Stanevičius.
Pasak pašnekovo, gėlės nelabai linkusios madoms pasiduoti. „Sunku net išskirti, kokios šiuo metu populiariausios, – susimąsto gėlininkas. – Žinoma, vienos mėgstamiausių gėlių yra petunijos ir surfinijos, taip pat gvazdikėliai, broliukai.“
Anot pašnekovo, pastaruoju metu gana populiarios pelargonijos. Jos nėra labai reiklios, lengviau pakenčia karštį. Į rinką skverbiasi ir naujos gėlės. Tai šlamutis, sanvitalijos, bakopos, dichondros, vasariniai flioksai, krūminės ir svyrančios verbenos, gazanijos ir kitos.
Pasiteiravus, kur jų šeimos verslo sėkmės paslaptis, Jonas susimąsto: „Visko buvo. Ir sėkmių, ir nesėkmių. Rezultatas ateina per patirtį. Dirbi, eksperimentuoji, ieškai informacijos internete, žinias papildai bendraudamas su kitais gėles auginančiais ūkininkais. Geriausias įrodymas, kad eini teisinga linkme, yra klientų įvertinimas. Džiaugiuosi, kad tarp mūsų šeimos klientų yra nemažai tokių, kurie metai po metų perka mūsų išaugintas gėles. Atvyksta ir nuo Trakų pusės, aplinkiniai Alytaus rajono žmonės jau mus žino gerai“, – kalbėjo J. Stanevičius.
Paklaustas, kaip verslui atsiliepė karantinas, J. Stanevičius sako, jog žmonės norėjo ir norės puoštis – jų nesulaikys niekas. „Atvažiuoja su kaukėmis, pirštinėmis ir parduodame. Juk ir kapelius žmonės nori susitvarkyti, ir sodybas. Ypač dabar, artėjant Motinos dienai“, – sakė J. Stanevičius.

Reklama: analitika360.lt

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: