Dainavos žodis

Artėjant Vėlinėms: apie kapinių priežiūros ir laidotuvių tradicijų pokyčius

Artėjant Vėlinėms, žmonės masiškai plūsta į kapines, mat mirusiųjų pagerbimo dieną visi nori, kad kapas būtų puošnus. Natūralu, prisimename iškeliavusius artimuosius. Ruoštis paskutinei artimojo kelionei yra be galo skaudu ir sunku, nes neretai mirtis šeimą užklumpa netikėtai, tad visą šį procesą palengvinti padeda profesionalai. Bene didžiausią patirtį ritualinių paslaugų srityje Alytaus regione turi bendrovė „Skausmo užuovėja“, kuri jau 23 metus padeda žmonėms sunkiomis akimirkomis, kai tenka atsisveikinti su mylimais artimaisiais ir draugais.
Kaip paruošti kapą, kad jis ir pavasarį išliktų gražus, kaip keičiasi laidojimo tradicijos, apie jau ketvirtus metus organizuojamą akciją „Memoria“ kalbame su minėtos akcijos pradininku Alytaus mieste UAB „Skausmo užuovėja“ direktoriumi Motiejumi Remeika bei kapų priežiūros specialistais, ritualinių paslaugų organizatoriais.

Kaip keičiasi tradicijos?
Anot bendrovės „Skausmo užuovėja“ atstovų, dabar atsisveikinimo su artimaisiais metu rečiau išgirsime giedamas tradicines giesmes. Jas gali pakeisti ne tik ekraninė muzika, bet, pavyzdžiui, giesmininkai gali giedoti ne įprastas giesmes, o tiesiog melodijas arba pasirenkama gyva muzika.
Fotografo paslaugų tradicija jau praktiškai išnyko. „Dabar visi turime išmaniuosius telefonus, tad jeigu yra poreikis, nuotraukų pasidaro sau ir niekieno nebeprašo“, – sako bendrovės atstovas.
Ne vienerius metus gyvuojanti tradicija vietoj gėlių atnešti vokelius tampa vis populiaresnė. Pastebima, kad žmonės renkasi kuklesnius vainikus arba pavienes skintas gėles ir auką, skirtą gedinčiai šeimai. Žinoma, išlikusi tradicija statyti vainikus su juostelėmis, kuriose galima parašyti norimus žodžius.
Daugiausiai madas diktuoja floristai, nes keičiasi ir pačios puokštės, galimybės jas padaryti.
Pastebima, kad laidotuvėms žmonės pinigų negaili. Kiek išleisti laidotuvėms, yra žmogaus požiūrio klausimas. „Būna ir tokių situacijų, kai ateina žmonės, kurie neturi didelių finansų galimybių, bet jie labai mylėjo savo artimąjį ir iš paskutiniųjų stengiasi padaryti prabangesnes laidotuves. Negalima sakyti, nei kad žmonės labai taupo, nei kad išsileidžia. Kiekvienas žmogus gali rinktis pagal situaciją. Vis tik laidojimo tradicijos pas mus puoselėjamos ir jos gajos“, – sakė pašnekovas.
Beje, kartais pasitaiko atvejų, kuomet į laidojimo paslaugas teikiančią įmonę žmonės ateina nešini mirusiųjų artimųjų norų sąrašu, tai dažniausiai pasitaiko tarp vyresnių žmonių. Juose būna nurodyta, kokios spalvos drabužių norėtų, kokie jam tinka ar kokių giesmininkų nori.

Kad kapuose vyrautų ramybė, harmonija, tvarka
Anot bendrovės „Skausmo užuovėja“ kapų prižiūrėtojų, gyvas chrizantemos žiedas yra labai gražus akcentas, tačiau ne visai praktiškas retai galintiems kapus lankyti žmonėms sprendimas. Žiedai galiausiai nušals, liks styroti, jei artimieji negalės nuvykti į kapines metų pabaigoje, vaizdas bus netvarkingas iki pat pavasario.
Ką sodinti, kad gražu būtų ilgai? Specialistai pataria rinktis estetišką ir ekologišką sprendimą – auginti nedidelius dekoratyvinius medelius, krūmus, daugiametes gėles.
Jeigu kapo puošyboje dominuoja akmenys, specialistai pataria puokštę pabandyti sukurti patiems, panaudojant eglės ar tujų šakeles, kaštonus, šermukšnių žiedus, šalia uždegant žvakelę. Arba įsigyti puokštę, dekoruotą natūraliomis džiovintomis gėlėmis. Tokios puokštės puikiai atrodys ir pavasarį, kai atvažiuosite po ilgo žiemos periodo.

Kapinių prižiūrėtojai
Gilias tradicijas turinčią kapų priežiūrą Lietuvoje pastaruoju metu koreguoja itin pasikeitę žmonių poreikiai ir galimybės. Bene dešimtmetį esančios kapinių priežiūros tendencijos – samdomi kapų tvarkytojai.
Anot bendrovės „Skausmo užuovėja“ direktoriaus M. Remeikos, keistis kapinių tvarkymo tradicijoms įtakos turi emigracija. „Nenorėdami užkrauti tolimesnių giminaičių kapų tvarkymo rūpesčiais, emigrantai kreipiasi į mus, kad pasirūpintume. Juk ypatingos ne tik Vėlinės, tačiau Tėvo, Motinos dienos, artimojo žmogaus gimimo diena. Mūsų kapų prižiūrėtojais pasitikima daugelį metų“, – sakė pašnekovas.
Emigrantai, nenorėdami, kad jų artimųjų kapavietės apželtų piktžolėmis, pagalbos kreipiasi į kapus prižiūrinčias įmones arba kapavietę apdengia plokštėmis, pripila skaldos.

Akciją „Memoria“ bendrovė „Skausmo užuovėja“ organizuos ketvirtus metus.

Akcija „Memoria“
Mirusiųjų pagerbimo dienos išvakarėse Alytaus įmonės „Skausmo užuovėja“ darbuotojai, kaip ir kasmet, uždegs žvakes ant daugybės anapilin išėjusiųjų, kurių prisiminti nebėra kam, kapų. Anot įmonės vadovo M. Remeikos, jau susiformavo tradicija, kad mirusiųjų pagerbimo dienomis būtų prisiminti visi, kurių jau nebėra tarp mūsų, ir simboline ant kapo uždegtos žvakės liepsnele pagerbtas kiekvieno išėjusiojo atminimas.
Jo vadovaujamos įmonės darbuotojai uždegs žvakeles ant daugybės Užupių kapinėse esančių kapų. Čia ilsisi įvairiose valstybės institucijose gyvenę, jų rūpesčiu palaidoti artimųjų neturintys mirusieji.
„Kasmet savo iniciatyva ir lėšomis sutvarkome nemažai apleistų, neprižiūrėtų kapų. Neatsisakome padėti įvairioms socialinės pagalbos ir globos įstaigoms, kurioms tenka rūpintis jose gyvenusių žmonių laidotuvėmis. Uždegame žvakutes ant tų žmonių kapų“, – kalbėjo M. Remeika.
Daugybę žvakučių „Skausmo užuovėjos“ darbuotojai prieš Vėlines uždegs ir Daugų gatvės kapinėse, kur bus surengta visų mirusiųjų pagerbimo akcija uždegant didžiulę „M“ raidę – pirmąją romėniškos kilmės žodžio „memoria“, reiškiančio atminimą, raidę.
„Vienas svarbiausių akcijos „Memoria“ tikslų – palaikyti mirusiųjų pagerbimo tradiciją, paraginti jaunimą saugoti šią tradiciją. Kviečiame ir visus kapinių lankytojus uždegti po žvakelę taip pagerbiant visų išėjusiųjų atminimą ir parodyti savo pagarbą amžinybei, į kurią visi būsime pašaukti“, – kviečia M. Remeika.
Simbolinę mirusiųjų pagerbimo akciją „Skausmo užuovėja“ rengs ketvirtą kartą.
„Skausmo užuovėja“ turi 23-ejų metų patirtį laidojimo, kremavimo, kapinių priežiūros ir floristikos paslaugų srityje. Čia profesionali pagalba sunkią akimirką teikiama bet kuriuo paros metu.

Galite susisiekti telefonu 8 676 33100 arba elektroniniu paštu info@skausmouzuoveja.lt.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: