Dainavos žodis

Ruduo – konservavimo metas. Dalinamės naudingais patarimais

Gelstant medžių lapams ir žvarbėjant dienoms dažnas iš mūsų ima galvoti apie konservavimą. Ypač, jei nuo jo nepavargo vasarą. Kad marinuoti pomidorai žiemai atrodytų nepriekaištingai, kad rauginti agurkai būtų gardūs, reikia ne vien ryžto ir kantrybės, bet ir šiokių tokių žinių apie konservavimą. Konservavimas – tai toks maisto produktų apdorojimo būdas, kuris apsaugo juos nuo gedimo. Paprastai tai daroma sunaikinant mikrobus arba sustabdant jų veiklą. Yra keli konservavimo būdai: pasterizavimas (kaitinimas), šaldymas, džiovinimas, sūdymas, marinavimas ir rauginimas. Kiekvienas metodas turis savą specifiką. Dalinamės naudingais patarimais, kurie pravers konservuojant rudens derlių.

  • Skirtingai užkonservuoti maisto produktai reikalauja skirtingos jų laikymo temperatūros. Sūdytus produktus laikykite 0-4° C temperatūroje, rauginamus – 16-20° C temperatūroje, o konservuotus – 0-12° C temperatūroje.
  • Konservuojant bet kuriuo būdu svarbu laikytis švaros. Marinuodami daržoves žiemai sterilizuokite stiklainius ir dangtelius, raugindami kopūstus naudokite patogią talpą, kurioje tilptų kopūstams skirtas dangtis. Taip į kopūstus nepateks dulkės ar kiti nešvarumai. Virdami uogienę nepamirškite ją maišyti švariu šaukštu.
  • Daržovių raugimui galima naudoti medines talpas, tačiau tai negali būti spygliuočių medienos talpos. Tam tinka net statinės. Naują medinę statinę reikėtų išmirkyti. Į statinę pripilama vandens ir 2-3 savaites nuolat pakeičiant vandenį talpa mirksta. Galiausiai mediena išsiplečia ir taip užtikrinama, kad indas nepraleis skysčių. Senas statines pakanka mirkyti 4-5 dienas.
  • Jei konservavime esate pradedantysis, pradėkite nuo lengvesnių receptų ir konservuokite tas daržoves, kurias užkonservuoti nėra sudėtinga. Tai galėtų būti actu marinuoti agurkai arba burokėliai. Tuo tarpu kopūstų rauginimas gali pareikalauti daugiau atidumo ir žinių.
  • Konservuodami išnaudokite sterilizaciją. Kada ji reikalinga? Jei marinuosite silpnesniu acto marinatu arba dėsite mažiau druskos, papildomai sterilizuokite savo konservus. Ką tai reiškia? Tiesiog paruoštas konservuojamas daržoves stiklainiuose su marinatu (dar be dangtelių) įdėkite į karštą arba verdantį vandenį ir kurį laiką juos jame palaikykite.
  • Dėvėkite pirštines. Jei norite būti tikri, kad konservuojamame maiste bus tik jums reikalingos gerosios bakterijos, o ne blogosios, konservavimo metu dėvėkite pirštines. Žinoma, jei švariai nusiplausite rankas ir ruošos metu jų nesusitepsite, efektas bus panašus.
  • Prieš raugiant agurkus būtų gerai juos pamirkyti vandenyje. Tai užtikrins konservuojamų agurkų tvirtumą.
  • Jei sugalvojote raugti kopūstus, neskubėkite raugti ką tik nuskintų kopūstų. Palaikykite kopūstus bent savaitę, kad sumažėtų jų vandeningumas, dingtų kartumas.
  • Obuolių rauginimui labiausiai tinka rudeninių veislių obuoliai. Būtų geriausia, jei tai būtų skintiniai obuoliai, o ne krituoliai. Skaniausi rauginti obuoliai – antaniniai.
  • Konservuoti galima net beržų sulą. Labiausiai tiktų toks receptas: perkoškite sulą, įdėkite cukraus, pakaitinkite sulą iki 90° C temperatūros ir išlaikykite šią temperatūrą apie 5 minutes. Tuomet į sulą įdėkite citrinos rūgšties ir išpilstykite gėrimą į stiklainius. 5 litrams sulos reikės 0,5 kg cukraus ir 3 gramų citrinos rūgšties.
  • Jei norite išlaikyti džiovinamų vaisių arba daržovių spalvą, prieš džiovinimą apšlakstykite jas citrinos sultimis.
Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: