Dainavos žodis

Sodo namas su pavėsine – ideali vieta Jūsų ramybei

Sodo namas šiais laikais toli gražu neprimena vasarnamių, kadaise stovėjusių dideliuose sodo sklypuose. Jo paskirtis ir forma – pasikeitė iš esmės, todėl šiuo metu sodo namelių galima rasti ne tik įvairių dydžių, bet ir architektūros stilių. Nesvarbu, ar medinis namelis skirtas privačiam poilsiui, ar dideliems šeimos susibūrimams – naujausių technologijų dėka jis gali patenkinti įvarius jūsų lūkesčius, kuriuos rekomenduojama apgalvoti dar prieš pradedant statybas. Vienas svarbių sprendimų, kuris praplės vasarnamio panaudojimo galimybes – kartu su juo pastatyta pavėsinė.

Sodo namo pavėsinė: paprasčiausias variantas

Vasarą grynu oru džiaugtis gera, tačiau daugiau laiko leidžiant lauke nuo tiesioginių saulės spindulių norisi pasislėpti. Dėl šios priežasties sodo namas su pavėsine gali tapti puikiu pasirinkimu jūsų vasaros poilsiui. Kasdieniam poilsiui puikiai tiks paprasčiausias pavėsinės variantas, kurios šonai gali būti uždengti grotelėmis ar apsodinti vasarą žydinčiais augalais. Sukūrę tokį natūralumu pasižymintį poilsio kampelį, papuoštą sparčiai augančiomis vienmetėmis vijoklinėmis gėlėmis, pupomis ar vijokliniais augalais, galėsite didžiuotis savo kūrybiškumu ir mėgautis poilsiu unikalioje aplinkoje.

Kitos pavėsinių rūšys

Nors paprasta pavėsinė puikiai atlieka visas būtiniausias funkcijas, specialistų teigimu, jos forma gali būti pati įvairiausia: trikampė, kvadratinė, stačiakampė, penkiakampė, šešiakampė, aštuonkampė, apvali, ovali ar pusapvalė. Pasirinkta forma, stilius ir spalva turi būti derinami su pagrindiniu namu, nes tik tokiu atveju sodo namas išliks pagrindiniu sklypo akcentu. Meistro Namai specialistai teigia, jog prie vasarnamio statoma pavėsinė taip pat gali būti įvairių tipų: pusiau atvira, tinkanti slėptis tik nuo saulėsa arba su stogeliu, apsaugančiu ir nuo lietaus. Jei vienai, o gal kelioms sienoms panaudosite stiklą ar plokštę, turėsite pastatą, kuris apsaugos ne tik nuo saulės, bet ir nuo lietaus bei vėjo. Įsirengę atvirą židinį tokioje sodo patalpoje taip pat galėsite pietauti šaltesniu oru. Jei bent vieną statinio sieną nuspręsite statyti mūrinę ar medinę, su tinkamomis atramomis, ją galite apsodinti gebenėmis, vijoklinėmis hortenzijomis, raganomis, aktinidiniais ir kitais prie atramų tvirtinamais augalais.

Originalūs pavėsinių sprendimai

Remiantis praktika, dažnai pavėsinė yra pastatoma tik su vienu įėjimu, tačiau, nors tai ir atrodo gražiai, šis sprendimas nėra ypač patogus. Dar vienas ne retai sutinkamas pavėsinių trūkumas – šiltais vasaros vakarais puolantys uodai, kurių dažnai bandoma išvengti prie pavėsinės montuojant įvairius tinklelius ar groteles.
Nekreipiant dėmesio į šias problemas, puiki idėja pavėsinę įsirengti sutvirtinant metalinį karkasą ir iš kelių jos pusių pasodinant šalčiui atsparias vynuoges. Tai ne tik sukurs išskirtinę atmosferą, bet ir leis mėgautis šviežiu vynuogių derliumi šiltais rudens vakarais.

Pavėsinė – kuo arčiau sodo namo

Sodo namas su pavėsine dažniausiai statomi atsižvelgiant į patalpų dydžio poreikį. Jei vasaromis sulaukiate daug svečių – didesnis vasarnamis su pavėsine gali tapti puikia išeitimi. Tokiu atveju nereikėtų vengti ir didesnės šalia jo stovinčios pavėsinės. Patogiausia vieta tokiam statiniui dažniausiai yra sklypo kampai, nes tokiu daugiau erdvės lieka pačiame sklype. Taip pat rekomenduojama pavėsinę statyti kuo arčiau sodo namo jei pavėsinėje rytais ruošiatės gerti arbatą ar ryte sulaukti daugiau svečių, tokiu atveju nešioti daiktus bus gerokai patogiau. Geriausia, jei pavėsinė ir sodo namas bus viename lygyje, nes nuolatinis laipiojimas laiptais gali varginti.
Ekspertai atkreipia dėmesį ir į tai, kad pavėsinės nerekomenduojama statyti tiesiai ant pievos. Jai būtina paruošti pamatą, išbetonuoti kolonas ar pakloti kitokias atramas. Kuo atviresnė jūsų pavėsinė, tuo daugiau joje jausis vėjas, todėl vertėtų pagalvoti apie vėjuotas puses dengiančias sienas. Pavėsinėms reikėtų rinktis maumedžio lentas, kurios nebijo drėgmės. Užtepus jas specialiu aliejumi, šias bus lengviau atnaujinti, nes nereikės skusti senų dažų ar lako, pakaks jas nutepti papildomu aliejaus sluoksniu.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: