Dainavos žodis

Šildymo kainoms augant, gyventojams sutaupyti gali padėti daugiabučio renovacija

Daugiabučių renovacija Lietuvoje. (Nuotrauka iš APVA archyvo)

Šis šildymo sezonas Lietuvos gyventojus pasitiko ne itin džiugiomis žiniomis – tiek šildymo, tiek elektros kainos sparčiai išaugo. Remiantis Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis, vidutinė šilumos kWh kaina 2021 m. gruodžio mėn. didėjo 60 proc., o 2022 m. sausį – beveik 80 proc., lyginant su prieš metus buvusiomis šildymo kainomis. Aplinkos projektų valdymo agentūros Pastatų energetinio taupumo departamentas primena, jog vienas iš palankiausių būdų sumažinti sąskaitas – daugiabučio modernizavimas.
Nerenovuotame daugiabutyje gyventanti alytiškė pasakoja, kad išaugusias elektros energijos ir šilumos kainas jos šeima pajuto gana stipriai.
„Dirbame abu su vyru, tačiau pajamos sumažėjo, o kartu ir perkamoji galia bei paslaugų įperkamumas. Dirbu grožio salone, siaučiant pandemijai ir taip sumažėjo klientų srautas, nekalbant, kad karantino metu visai nedirbome. Dabar, kai jau grįžome dirbti, didelė dalis klientų nesugrįžo, nes pasikeitė ir jų gyvenimo ritmas, todėl pajamos gerokai mažesnės nei buvo iki pandemijos“, – teigia pašnekovė.
Anot jos, šeima dar negyvena elektros taupymo režimu, tačiau yra ant ribos, nes kainos kandžiojasi: „Vis dažniau ateina mintys, kokį prietaisą išjungti, nesumažinant gyvenimo kokybės. Už šildymą tenka pakloti gerokai daugiau pinigų, palyginus su praėjusiais metais. Jeigu pernai už dviejų kambarių buto šildymą mokėjome 80 eurų, tai šįmet jau tenka mokėti 120 eurų. Prastėjanti gyvenimo kokybė kelia nerimą dėl ateities“, – sako alytiškė Brigita Brundzaitė.
Alytaus miesto savivaldybėje šiuo metu modernizuoti 85 daugiabučiai, dar 21 yra atnaujinimo procese. Tuo tarpu kaimyninėje Lazdijų rajono savivaldybėje iki šiol iš viso renovuoti 33 daugiabučiai, o šiuo metu atnaujinamų nėra.
Lazdijų rajono savivaldybės atstovė pasakoja, jog skundų dėl šildymo kainų nei savivaldybė, nei šilumos tiekimo įmonė negavo. Vis dėlto, pastebi, jog ramiau į jas reaguoja gyventojai, gyvenantys renovuotuose daugiabučiuose.
Anot jos, individualių pastatų savininkai į renovaciją žiūri pozityviai, savo namams ieško paramos būdų, investuoja savo lėšas. Savivaldybė tikisi, jog ateityje bus nustatyta bendra politika visiems šalies daugiabučiams dėl jų atnaujinimo, kadangi yra pastatų, kurių techninė bei statybinė būklė yra itin prasta, modernizavimui reikia didesnių lėšų, o surinkti reikiamą gyventojų parašų kiekį darbams pradėti yra gan sudėtinga.
Lazdijų rajono savivaldybė skatina gyventojus modernizuoti daugiabučius, apmokėdama už investicinio plano ir energinio naudingumo sertifikato parengimą, ketina parengti tvarkos aprašą, kuriame būtų numatyti kiti finansiniai prisidėjimai, tokie kaip infrastruktūros prie daugiabučio sutvarkymas, dalies statybos darbų kompensavimas ir kt.

Kaip renovacija gali padėti sutaupyti?
Anot Gintarės Burbienės, APVA Pastatų energinio taupumo departamento patarėjos, po daugiabučio namo atnaujinimo visais atvejais gyventojai sutaupo ne mažiau kaip 40 proc. skaičiuojamosios šiluminės energijos sąnaudų. Vidutinis šiluminės energijos faktinis sutaupymas siekia 54 proc., kai kuriuose daugiabučiuose net apie 70 proc. arba 72,2 kWh/kv. m per metus.
Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti čia: www.betalt.lt.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: