Dainavos žodis

Alytaus lopšelius-darželius ir mokyklas pradeda lankyti vis daugiau ukrainiečių vaikų

Alytaus mokyklose ir darželiuose vis daugėja ukrainiečių vaikų. (Alytaus miesto savivaldybės nuotr.)


Rita Krušinskaitė
Didėjant ukrainiečių, bėgančių nuo karo į Lietuvą, srautui, daugėja ir vaikų, pradedančių lankyti Alytaus miesto darželius ir mokyklas, kur jie tęsia mokymosi procesą ir pamažu įsilieja į miesto bendruomenę.
„Šios savaitės pradžioje Alytaus miesto lopšelius-darželius ir ugdymo mokyklas lankė 99 iš Ukrainos atvykę vaikai: 24 – lopšelius-darželius, 8 – gimnazijos klases, 32 – priešmokyklinio ir pradinio ugdymo, 35 – pagrindinio ugdymo klases (5–8 klasių moksleiviai). Vaikų skaičius nuolat kinta, nes mokytis ir lankyti darželius pradeda vis daugiau vaikų“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Rimvyda Ališauskienė.
Anot jos, vaikai integruojami į bendro ugdymo klases arba darželių grupes. Mokyklose sudaromi individualūs ugdymo planai, nes yra skiriamos valandos lietuvių kalbos mokymuisi. Kai kuriuos dalykus jie mokosi kartu su bendraamžiais tų pačių pamokų metu – tai dailė, muzika, kūno kultūra, informacinės technologijos, anglų kalba. „Mokytojai vertina
kiekvieną mokinį individualiai, kiek jis geba bendrai su klase dalyvauti pamokose, kiek reikia papildomos pagalbos. Labai lanksčiai žiūrima į kiekvieną vaiką, ugdymo eigoje ieškoma geresnių sprendimų, kad jis jaustųsi gerai ir vyktų ugdymas“, – pasakojo R. Ališauskienė.
Geriau ir greičiau integruotis ukrainiečiams padeda ir mokytojos ukrainietės, kurios, kol nėra pavirtinta jų kvalifikacija Lietuvoje, dirba mokytojo padėjėjomis. Informaciją apie žmones, turinčius mokytojo arba psichologo kvalifikaciją, pateikia Užimtumo tarnyba, ir pagal poreikį jie įdarbinami.
Kaip sekasi jauniesiems ukrainiečiams lietuvių lopšeliuose-darželiuose ir mokyklose, R. Ališauskienė sako, jog dar per mažai praėjo laiko, kad būtų galima daryti išvadas. Kol kas jie yra globojami, jiems priskirti suaugę žmonės, su mokiniais taip pat susitarta, kad jie pagelbėtų ir daugiau dėmesio jiems skirtų mokykloje. Jie turi galimybę lankyti įvairius  meno, smėlio terapijos ar sporto užsiėmimus.
„Vaikai paskiriami į tą mokymo įstaigą, kuri yra arčiau jų gyvenamosios vietos. Tačiau „Sakalėlio“, „Senamiesčio“ pradinės mokyklos bei „Drevinuko“, „Vilties“ pradinės mokyklos-darželiai yra užpildyti. Todėl kol galime pasinaudoti laisvomis vietomis kitose mokyklose, į jas ir nukreipiame vaikus. Atsiradus poreikiui, ir į šias ugdymo įstaigas bus nukreipiami ukrainiečių vaikai. Visi žmonės labai geranoriškai priėmė ukrainiečius, nes supranta, kokia sudėtinga situacija jų šalyje, ir visi nori prisidėti prie ukrainiečių gerovės mūsų šalyje“, – kalbėjo R. Ališauskienė.
Pagal Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijas, vertinant Ukrainos vaikų žinias, nerekomenduojama skubėti rašyti pažymių, o mokinių žinias vertinti aprašomuoju vertinimo būdu. Visi ukrainiečių vaikai mokykloje šiuo metu gali gauti nemokamą maitinimą.
Jeigu ukrainiečių vaikai  išreiškia norą mokytis pagal Ukrainos mokymo programas nuotoliniu būdu Ukrainoje veikiančioje mokykloje, jiems tokia galimybė gali būti sudaryta. 
Nuo šios savaitės Likiškėlių progimnazijoje vyks ir suaugusiųjų mokymas. 10 suaugusių ukrainiečių grupė pradės mokytis lietuvių kalbos. Užsiėmimai  vyks 2 kartus per savaitę. Mokiniai lietuvių kalbos galės mokytis progimnazijoje veikiančiame Lietuvybės centre.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: