Dainavos žodis

Adolfo Ramanausko-Vanago premiją varėniškiai skyrė Daliai Kuodytei

Penktoji Adolfo Ramanausko-Vanago premija skirta Daliai Kuodytei. (varena.lt nuotr.)

Rita Krušinskaitė
Gegužės 13-ąją Varėnos kultūros centre, minint Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir vienybės dieną, bus įteikta penktoji A. Ramanausko-Vanago premija.
Garbingą apdovanojimą už ilgametį ir nuoseklų akademinį darbą tyrinėjant Lietuvos partizanų kovas ir įamžinant jų atminimą, už visuomeniškai aktualią publicistiką, ugdančią visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę, istorinę atmintį, skiepijančią meilę ir ištikimybę Lietuvai, Varėnos rajono savivaldybė šį kartą skyrė istorikei, politikei, visuomenės veikėjai D. Kuodytei.
1000 eurų premija kasmet skiriama svarbiausiam Pietų Lietuvos partizanų vadui A. Ramanauskui-Vanagui atminti ir skatinti Lietuvos visuomenę puoselėti Lietuvos laisvės idėją, branginti ir įamžinti  kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą, reikšti ir įgyvendinti pozityvias idėjas, puoselėjančias ir ugdančias visuomenės pilietiškumą.
Apie aktyvią D. Kuodytės veiklą liudija jos nuveikti darbai. Ji viena pirmųjų pradėjo Lietuvos partizaninio karo mokslinius tyrinėjimus. Dirbo Kauno IX forto muziejaus moksline darbuotoja, o nuo 1990-ųjų Tremtinių ir politinių kalinių sąjungos istorijos sekcijos vadove, buvo pirmojo Tremties ir rezistencijos muziejaus sukūrimo idėjos autorė. Pradėjo leisti periodinį leidinį „Laisvės kovų archyvas“ ir buvo jo redaktorė. Subūrė bendraminčius iš visos Lietuvos, su kuriais rinko, tyrinėjo bei rašė apie pasipriešinimo kovas ir patirtas tautos kančias. Vertingiausi užrašyti ir nufilmuoti išlikusių gyvų partizanų ir ryšininkų prisiminimai saugomi Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje.
Istorikė viena pirmųjų ėmėsi tirti KGB archyvus. Taip pat darbavosi Amerikos lietuvių archyvuose. Už nuopelnus tyrinėjant rezistencinę kovą 1995 metais ji apdovanota Amerikos lietuvių fondo „Į laisvę“ premija.
Būtent jai Pasaulio lietuvių bendruomenė patikėjo įgyvendinti kelių dokumentų rinkinių apie laisvės kovas projektą. D. Kuodytė viena iš Genocido muziejaus Vilniuje steigėjų. Nuo 1997-ųjų ji vadovavo LGGRTC. Jos dėka buvo suburta centro komanda ir parengti centro įstatymo ir nuostatų projektai Seimui. Ji inicijavo daugelį centro veiklų – periodinio leidinio „Genocidas ir rezistencija“ bei daugybės knygų leidybą. Mokslinėje spaudoje paskelbė studijų ir straipsnių apie Lietuvos partizanų ginkluotą kovą su sovietiniu okupaciniu režimu, partizanų junginius ir vadus, KGB veiklą. Ji aktyviai prisideda prie įvairių projektų įgyvendinimo, entuziastingai palaikė ir sėkmingai organizavo Varėnoje pradėtą Laisvės kovų ir kančių istorijos konkursą, kuris vėliau jos iniciatyva buvo išplėtotas ir tapo respublikiniu.

Tvarumo aukcionas buvo surengtas Žemės dienai skirto renginio „Ekologija sujungia“ metu.

A. Ramanausko-Vanago premijos įteiktos LGGRTC Memorialinio departamento direktoriaus pavaduotojui Eugenijui Peikšteniui, istorikui, buvusiam
LGGRTC Genocido aukų muziejaus darbuotojui Dariui Indrišioniui, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentui Gintautui Vėliui ir LGGRTC Memorialinio departamento Atminimo programų skyriaus vyriausiajam istorikui Daliui Žygeliui, buvusiam politiniam kaliniui Vytautui Kaziulioniui, filosofui, publicistui Kęstučiui Kazimierui Girniui, partizanui Juozui Jakavoniui-Tigrui.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: