Dainavos žodis

Koks yra efektyviausias būdas sutaupyti šildymui?

Daugiabučių renovacija Lietuvoje. (Nuotrauka iš APVA archyvo.)

Sklandant nerimastingoms nuotaikoms dėl sparčiai kylančių šildymo bei elektros kainų, gyventojai ieško įvairių būdų sutaupyti. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) ragina gyventojus neieškoti trumpalaikių sprendimų, o žvelgti į ilgalaikes perspektyvas ir apsvarstyti galimybę renovuoti savo seną daugiabutį.

Apšiltinus pastatus stipriai sumažėja šiluminės energijos pralaidumas iš vidaus į išorę, o rekonstravus šilumos punktą, pakeitus šildymo sistemos vamzdyną ir radiatorius, patalpų šildymas tampa efektyvesnis – šildymo sistema reikalauja ženkliai mažiau energijos sąnaudų. Būtent dėl šių priežasčių verta rinktis kompleksinę renovaciją, kuri visas problemas išsprendžia vienu kartu.

APVA duomenimis, pro nesandarias senų daugiabučių struktūras gali išeiti itin daug šilumos. Pavyzdžiui, apšiltinus pastato sienas sutaupoma apie 38 proc. šiluminės energijos, o stogą – 11 proc. Pakeitus viso daugiabučio langus ir įstiklinus balkonus viduje sulaikoma dar 30 proc. šilumos.

„Šiuo metu Lietuvoje renovuota apie 11 proc. energetiškai neefektyvių daugiabučių, tačiau augančios šildymo bei elektros kainos vis daugiau gyventojų priverčia susimąstyti apie savo namo modernizaciją. Renovacijos metu kompleksiškai įgyvendinamos energinio efektyvumo didinimo priemonės užtikrina, kad gyvenantys modernizuotuose būstuose moka 50–60 proc. mažesnes sąskaitas, jeigu lygintume su nerenovuotais daugiabučiais“, – teigia Gintarė Burbienė, APVA Pastatų energinio taupumo departamento vadovė.

Nespėję modernizuoti savo būsto mokės daugiau

Elektrėnų savivaldybėje daugiabutyje gyvenantis Rimantas pasakoja, kad jo gyvenamasis daugiabutis netrukus bus pradėtas modernizuoti. Vyras gailisi, jog to nepadarė anksčiau, nes brangsta tiek komunalinės paslaugos, tiek pati renovacija.

„Tie, kurie pradėjo renovaciją anksčiau, mokėjo pigiau. Dabar namo modernizacija mums kainuos brangiau ir kuo ilgiau dels kiti gyventojai, tuo jie mokės daugiau. Praėjusiais metais už šildymą mokėdavome 70–80 eurų, tada supratome, kad daugiau laukti nebegalime ir reikia greičiau pradėti namo renovaciją“, – pasakoja Rimantas.

Elektrėnuose renovuotame daugiabutyje gyvenantis Algis su kaimynais spėjo savo namą atnaujinti prieš kainoms pasiekiant piką. Dabar šio namo gyventojai ne tik gyvena šilčiau, bet ir moka mažiau: „Ant kiekvieno radiatoriaus įrengtas reguliatorius, jei kambaryje niekas negyvena, temperatūrą sumažiname, taip dar labiau sutaupydami.“

Gyventojai turėtų rodyti iniciatyvą

Anot G. Burbienės, daugiabučių būklė tenkina retą gyventoją, tačiau neretai iniciatyvos renovuotis pritrūksta tiek iš administratorių, tiek iš pačių gyventojų. Kadangi išlaidas už brangstančią elektrą turi padengti gyventojai, jie turėtų ir reikalauti, kad būtų skubiai tvarkomi nerenovuoti pastatai.

Jeigu buto kvadratiniam metrui šildyti suvartojamos šilumos kiekis per mėnesį siekia 25 kWh ir daugiau, specialistai rekomenduoja rimtai apsvarstyti pastato renovacijos galimybę.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.apva.lt arba telefonu 8 614 99699.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: