Dainavos žodis

Senųjų jotvingių dvasia sklandė virš Leipalingio dvaro liepų

Palenkės vaivadija, Vakarų Gudija, pietvakarinė Dzūkijos dalis siejama su senąja baltų gentimi – jotvingiais. Leipalingio miestelis prieš penkerius metus, stiprindamas savo tapatybę su jotvingiais, nusprendė kasmet antroje liepos pusėje rengti tradicinę Jotvingių šventę. Per jas jau pasirodė grupė „Skylė“ su „dūšelių“ projektu, Leipalingio miestelio meno saviveiklos kolektyvai, grupė „Thundertale“ ir daug kitų žinomų muzikantų.

Šiemet Jotvingių šventė Leipalingyje buvo rengiama penktą kartą, ji buvo pilna netikėtų prisipažinimų, geros muzikos su prasmingais tekstais ir žinomos poezijos naujų interpretacijų.

Leipalingio dvaro rūsyje buvo atidaryta alytiškio menininko Kęstučio Benediko medžio skulptūrų paroda „Gyvenimo šokis“. Autorius joje pristatė keliolika savo medžio plastikos darbų, kuriuose dinamiškai atspindėjo įvairius gyvenimo šokio aspektus. Parodoje pristatyti tik nedidelių apimčių menininko darbai, taip pat pateiktos monumentalių medžio darbų nuotraukos.

Dvaro antrojo aukšto salėje Jotvingių šventės dalyvių laukė neįprastas performansas, kurį surengė aktorė Vidmantė Černiauskaitė ir kanklininkė Vėjūna Žalalytė pagal prieš keturis dešimtmečius Marcelijaus Martinaičio sukurtas „Kukučio balades“, kurioa daugumai vyresnės ir vidurinės kartos tautiečių yra pažįstamos iš Vytauto Kernagio pagal šias balades sukurtų dainų.

Pagrindinė šventės scena šiemet buvo skirta dviem jautrios muzikos ir prasmingų tekstų atlikėjams, kurių ištakos – dainuojamoji poezija – Kazimierui Likšai ir Ievai Narkutei.

Jaukumo ir jautrumo šventei suteikė tai, kad K. Likša prisipažino, jog jį su Leipalingiu sieja ypatingas ryšys. Pasirodo, tarpukariu Leipalingio dvare gimė ir augo jo močiutė.

„Man ši vieta yra ypatinga, jaučiu sunkiai įvardijamas emocijas, kai atvažiuoju į Leipalingį. Gal tai genų atmintis, gal čia likusi mano dalis?“ – svarstė Kazimieras.

Jis pasakojo, jog močiutė vėliau išvyko iš Leipalingio. Ji baigė chemijos mokslus, ištekėjo už Petro Likšos – legendinio televizijos režisieriaus ir aktoriaus, kūrusio vyresniosios lietuvių kartos pamėgtą pirmąjį lietuvišką televizijos serialą „Petraičių šeima“.

Kazimieras sakė, jog labai apsidžiaugė sulaukęs kvietimo koncertuoti Leipalingyje ir šiam koncertui ypatingai nusiteikė, o koncertą skyrė močiutei Reginai. Leipalingyje jis teigė pajutęs ir senųjų jotvingių dvasią bei pats pasijautęs jotvingių palikuoniu.

Dainuojamosios poezijos klasikė Ieva Narkutė Leipalingyje pasirodė su instrumentine grupe. Ji pristatė ir naujas, ir jau gerai žinomas savo dainas, pritariant instrumentalistams.

Šių metų Jotvingių šventė baigėsi, primindama, jog senosiose Leipalingio dvaro liepose iki šiol gyvena narsiųjų jotvingių dvasia, kasmet sukviesdama žmones pabūti kartu, sugrįžti prie savo ištakų ir išsaugoti genų atmintį.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: