Dainavos žodis

Alytaus miesto taryboje pasiskelbus valdančiajai daugumai, paaiškėjo ir opozicija

Alytaus miesto savivaldybės taryboje pasiskelbė valdančioji dauguma ir opozicinė frakcija. (Alytaus m. sav. nuotr.)

Prieš savaitę vykusiame Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje Socialdemokratų partijos frakcija pasiskelbė valdančiąja dauguma. Iš karto buvo žengtas ir kitas žingsnis – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcijos nariai pranešė dirbsiantys opozicijoje.

Valdančioji dauguma ir opozicija Alytaus miesto savivaldybės taryboje pasiskelbė prabėgus keliems mėnesiams nuo šios kadencijos darbo pradžios. Kadangi gana ilgai valdančioji dauguma nebuvo pasiskelbusi ir pristačiusi savo programos, vadovaujantis įstatyminiais aktais, negalėjo formuotis ir opozicija.

Reaguodama į tokią situaciją, TS-LKD frakcija išplatino pranešimą, kuriame rašė, jog, nesilaikant vietos savivaldos įstatymo, yra pažeidžiami gyventojų ir į tarybą išrinktų tarybos narių tinkamo atstovavimo interesai. Pažeidus įstatymus, Alytaus miesto savivaldybei grėsė tiesioginis valdymas, kurį įvedus taryba būtų paleidžiama, o jos funkcijas perimtų Vyriausybės paskirtas atstovas.

Vis tik paskutiniojo tarybos posėdžio metu socialdemokratai, naujos kadencijos taryboje iškovoję 19 mandatų iš 27, pasiskelbė valdančiąja dauguma. Norą dirbti opozicijoje pareiškė TS-LDK frakcijos nariai Šarūnas Klėgeris, Andrius Jučas, Vytas Jazepčikas, Povilas Labukas. Kiek anksčiau, vasaros pradžioje, norą dirbti opozicijoje buvo pareiškę du Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovai.

Pristatydama savo veiklos programą, valdančioji dauguma akcentavo šešis pagrindinius darbus: skirti lėšų tam, kad kiekviena mokykla, darželis ir savivaldybės įstaiga pati apsirūpintų elektros ir šilumos energija, o sutaupytas lėšas galėtų panaudoti darbuotojų atlyginimams, teikiamų paslaugų kokybės gerinimui, pritraukti jaunų švietimo, medicinos specialistų, investuoti į mokyklų materialinę bazę, išasfaltuoti 20 žvyruotų gatvių, remti Alytų garsinančias sporto ir kultūros organizacijas bei sudaryti sąlygas Alytuje investuoti įmonėms.

Opozicijos programoje numatyta užtikrinti savivaldybėje vykstančių politinių, administracinių procesų bei projektų įgyvendinimo skaidrumą, vykdyti galimų korupcijos apraiškų savivaldybėje priežiūrą, skaidrinti neformalų švietimą, kad visi vaikai turėtų lygias galimybes ir finansavimą, didinti sveikatos paslaugų prieinamumą, skatinti daugiabučių namų renovaciją, kokybiškų socialinių paslaugų šeimoms plėtrą mikrorajonuose, visuomeninių, religinių, sporto, kultūros bendruomenių stiprinimą ir paramą joms.

Opozicija taip pat žada inicijuoti diskusijas ir sprendimus dėl psichotropinių medžiagų plitimo mokyklose, vykdyti išleidžiamų miesto biudžeto lėšų priežiūrą, rūpintis, kad miesto plėtra užtikrintų čia gyvenančių bendruomenių, ne tik verslo interesus, kad švietimo tinklas būtų subalansuotas taip, jog neliktų per mažų ar per didelių klasių, nesiformuotų „geros“ ir „blogos“ švietimo įstaigos.

TS-LKD frakcijai pasiskelbus opozicija, lyderiu pasiūlytas Š. Klęgeris, tačiau opozicinė frakcija nėra prilyginama savivaldybės tarybos opozicijai ir nesuteikia jai teisės įvardinti savo lyderio, jei jai priklauso pusė arba mažiau nei pusė daugumoje nedirbančių tarybos narių.

„Kad suformuotume tarybos opoziciją, reikia, kad prie mūsų frakcijos prisijungtų dar bent vienas tarybos narys, nepriklausantis daugumai. Šiuo metu vyksta derybos ir diskusijos, nes ieškome ne tik žmogaus, bet ir kompetencijos, bendro mąstymo ir matymo darbui kartu. Tikiuosi, kad rugsėjo mėnesį tai bus padaryta“, – sakė Š. Klėgeris, TS-LDK frakcijos pasiūlytas į opozicijos lyderius.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: