Dainavos žodis

Akiniai saugo akis nuo saulės – ne mėlynes po akimis

Alytaus soroptimistės kviečia paminėti Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną ir rengia tradicija tapusią socialinę akciją „Oranžinis pasaulis – pasaulis be smurto prieš moteris“. Akcija rengiama Tarptautinės kovos su smurtu prieš moteris dienos išvakarėse, penktadienį, lapkričio 24 dieną, 12 valandą Rotušės aikštėje.

Norint atkreipti dėmesį į smurto prieš moteris problemą ir skaudžias jos pasekmes fizinei ir psichinei sveikatai, bus pastatytos oranžinės, prievartą simbolizuojančios instaliacijos. Oranžinė spalva – tai kovos su smurtu prieš moteris spalva visame pasaulyje.

„Kai daužo ir prievartauja – juk skauda, tiesa? Net jei nesi tai patyrusi – nesunku suvokti, kad taip yra. Apie smurtą ir prievartą sunku kalbėti garsiai. Ne visos moterys kreipiasi pagalbos. Deja, ne visi matantys smurtą, į jį reaguoja. Smurtas nėra malonus ir nėra malonu matyti jo pasekmes – mėlynes, širdgėlos persmelktas akis, augančių vaikų traumas. Nepatogu ir nedrąsu. Todėl šiemet apie tai ne kalbėsime, o rodysime – kad prabiltų patiriančios smurtą, kad netylėtų jį matantys, kad galintys padėti – išgirstų“, – sako Alytaus soroptomisčių klubo prezidentė Vida Grišmanauskienė.

2020 m. atlikta Lietuvos gyventojų apklausa apie smurtą artimoje aplinkoje parodė, kad:

  • kas ketvirta moteris yra patyrusi smurtą artimoje aplinkoje;
  • kas septinta moteris yra patyrusi seksualinį smurtą artimoje aplinkoje;
  • kas devinta moteris yra patyrusi ekonominį smurtą artimoje aplinkoje.
  • 70 % smurtautojų – esami arba buvę sutuoktiniai, gyvenimo partneriai.

Smurtą ir prievartą gali patirti įvairių socialinių sluoksnių ir amžiaus moterys ir mergaitės. Artimoje aplinkoje patiriamas smurtas dažnai yra slepiamas kaip gėda, todėl akcijos metu soroptimistės dalins skrajutes, drąsinančias parbilti apie patiriamą fizinį, ekonominį, psichologinį smurtą namuose, darbe, gatvėje ir informaciją, kur kreiptis pagalbos.

Alytaus soroptimisčių klubo informacija.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: