Dainavos žodis

Alytaus šunų mylėtojų klubo kalėdiniame karavane ir Lazdijų rajono atstovai

Jų namuose šiandien net 17 keturkojų augintinių

Kalėdiniame karavane dalyvavo daug veislių šunų: kavalieriaus karaliaus Karolio spanielis, senbernaras, volfšpicai, Airių seteris, akitos, Labradoro retriveriai, vokiečių aviganiai, ispanų vandens šuo.

Dineta Babarskinė

Jau antri metai iš eilės Alytaus šunų mylėtojų klubas „Canis“ rengia kalėdinį karavaną. Šiemet suderinę leidimus su dviem savivaldybėmis, klubo nariai šventiškai puoštais automobiliais važiavo iš Alytaus į Druskininkus. Šioje šviesų, spindesio, garso, džiaugsmo, gražių emocijų šventėje kartu su savo augintine, cvergšnaucerių veislės kalyte Hilda dalyvavo ir lazdijietė Loreta Kolkienė su šeima.

Pajudėjo kalėdinis karavanas iš Alytaus Dainų slėnio, suko pagrindine miesto gatve, vyko į Druskininkus. „Šventė ne tik mums patiems, bet ir visiems, kurie galėjo tai matyti. Žmonės mojavo, filmavo, nes reginys išties įspūdingas, ypač sutemus. Važiavo apie 30 automobilių. Visiems labai patiko pernai metų karavanas, tad šiemet dar daugiau žmonių prisijungė. Šventinė nuotaika lydėjo visą laiką, praleistą kartu su bendraminčiais ir augintiniais“, – pasakoja Loreta. Kalėdinė muzika įnešė šventinės dvasios, kuria pasidalinta su visais aplinkiniais. Labiausia stebėjusius reginį džiugino, be abejo, keturkojai draugai: nuo mažiausių veislių atstovų iki didžiausių, nuo labai jaunų šuniukų iki senjorų. „Vienas Berno zenenhundų veislės senjoras buvo vežamas specialiai jam skirtame vežimėlyje. Kadangi šeimininkai dalyvavo renginyje, o šuniukui jau sunku paeiti, tad jis buvo vežamas kalėdiškai išpuoštame vežimėlyje“, – pasakoja Loreta. Kalėdiniame karavane dalyvavo daug veislių šunų: kavalieriaus karaliaus Karolio spanielis, senbernaras, volfšpicai, Airių seteris, akitos, Labradoro retriveriai, vokiečių aviganiai, ispanų vandens šuo. Druskininkuose gausi, pasipuošusi kalėdiniais kostiumais šunų mylėtojų eisena su savo keturkojais draugais patraukė prie pagrindinės miesto eglės. „Žmonės tikrai labai myli šunis. Pamatę prašė leisti paglostyti, domėjosi veislėmis, klausinėjo. Tiek daug šuniukų vienoje vietoje ne kasdien pamatysi, tad susižavėję žmonės tiesiog aikčiojo iš nuostabos. Manau, kad kai kuriuos toks reginys paskatins įsigyti šuniuką ar tiesiog priglausti iš prieglaudos“, – įsitikinusi Loreta.

Renginys – smagus, pakeliantis nuotaiką ir ūpą. „Buvo atėjęs ir Kalėdų Senelis, kuris atnešė dovanų keturkojams. Jau tradicija tapo keistis dovanėlėmis. Mūsų visų laukė „Druskininkų kolonadoje“ paruoštos vaišės lauko terasoje, o sugrįžus į Alytų – diskoteka“, – dalijasi įspūdžiais L. Kolkienė.

Šiemet į kalėdinį renginį Loretos šeimyna atvyko tik su viena savo augintine. „Kitos dvi mano šunytės, Izidė ir Vyšnia, cvergšnaucerių veislės kalytės, prižiūri vaikus, turi po vadą, tad negalėjo dalyvauti“, – sako šeimininkė. Tad šiemet šventėje dalyvavo tik cvergšnaucerių veislės kalytė Hilda. Dabar Loretos namuose, didžiuliuose kambario voljeruose, įsikūrusios dvi kalytės su 14 šuniukų, mat šuniukai dar maži, kvailiukai, tad svarbu, kad kur nenueitų, todėl saugiai sau gyvena savo voljeruose. Loreta sako, kad stebėtis šuniukų gausa nereiktų, mat šios veislės šunų vada įprastai būna 5–7 šuniukai. „Tačiau galiu pasakyti, kad viena mano kalytė buvo atvedusi net 8 šuniukus“, – pastebi Loreta. Šeimininkė prisipažįsta, kad ji turėjo lyg kokią nuojautą, kad šiemet vados bus gausios. „Vyro klausiau, ką darysime, kai po namus lakstys 14 šuniukų“, – prisipažįsta Loreta. Taip ir buvo: pirmiausia gimė 7 mažyliai, o po savaitės sulaukta dar vienos vados, taip pat 7 šuniukų. „Kol kas šuniukams dar anksti iškeliauti į naujus namus, mat vieniems 2 savaitės, kitiems – trys“, – atkreipia dėmesį Loreta. Į naujus namučius jie keliaus, kai bus 2 mėnesių. „Jau dabar žmonės rezervuoja, užsiprašo, bet dar tikrai galima išsirinkti sau mieliausią šuniuką“, – sako ji. Paklausta apie šių grynaveislių mažylių kainas, Loreta sako, kad didžiausios kainos buvo per karantiną, dabar – mažesnės. Bandžiau susižinoti vis tik, kiek toks šuniukas gali kainuoti. Pasirodo, kainos labai įvairios: gali siekti 900 eurų, bet tai toli gražu ne pati didžiausia kaina, kai kur ji gerokai didesnė – nuo 1200 iki 1800 eurų. „Šuniuko kaina priklauso nuo tėvų titulų, žiūrima, ar šuniukai atitinka veislės standartus, ar neturi kokių trūkumų, ar taisyklingas sąkandis. Kartais gali pasitaikyti ir veislės broko, tada tokie šuniukai parduodami pigiau ir jų veisti jau negalima. O visus standartus atitinkančio šuniuko kaina prasideda nuo 900 eurų ir gali siekti ir pora tūkstančių“, – paaiškina Loreta.

„Šių mano šuniukų tėtis yra daugkartinis čempionas, gražus patinukas iš Rygos“, – paaiškina Loreta. Ji įsitikinusi, kad norinčiųjų įsigyti šuniukų atsiras, nes kiekvienas šuniukas anksčiau ar vėliau randa savo šeimininką. „Šita veislė tinka alergiškiems žmonėms, kailis, jei tinkamai prižiūrimas, nesišeria, specifinio kvapo neturi, maisto nuo savo stalo nereiktų duoti, ypač visokių rūkytų dešryčių, kad ir kaip akytės žiūrėtų ir prašyte prašytų, tada ir sveikatos problemų nebus“, – aiškina šuniukų savininkė.

Loretos šuniukus augina visoje Lietuvoje. Jais džiaugiasi net Lietuvos muzikos pasaulio įžymybės, mat ji jau yra pardavusi 25 šuniukus. „Buvę atvejų, kad nusiperka vieną ir paskui po kiek laiko įsigyja dar vieną“, – pastebi ji. Sako, kad šuniukai parduodami socializuoti: jie pratinami ne tik prie lauko, bet ir prie visokiausių garsų, triukšmo.

Paklausta, kaip jiems dabar sekasi su tiek šuniukų namuose, sako, kad kol kas pačios mamos jais rūpinosi. „Vienus pradėjau maitinti, tai jau bus ką veikti“, – prisipažįsta šeimininkė.

Dar kol šuniukai neiškeliavo į kitus namus, Loretos šeima surengs kalėdinę fotosesiją prisiminimui. „Kai fotografui pasakėme, kiek šuniukų reiks fotografuoti, šis net sukluso, bet pažadėjo atvažiuoti“, – kvatoja Loreta.

Šunų maistas

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: