Dainavos žodis

Savivaldybės paslaugos: galite pasikeisti ne tik vardą, bet ir pavardę

Per šiuos besibaigiančius metus į Alytaus rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyrių dėl vardų ir pavardžių keitimo kreipėsi 25 asmenys. Penki iš jų pareiškė norą keisti vardą. Tai kur kas paprastesnė procedūra, tačiau pavardės keitimas ne dėl santuokos ar ištuokos reikalauja daugiau darbo ir pastangų. Beje, nei pakeistas vardas, nei pavardė nereiškia naujo gyvenimo ir naujos asmens istorijos, kuri nubrauktų viso gyvenimo indėlį.

Keičiant pavardę – daugiau reikalų

„Šiuo metu turime 25 vardų, pavardžių keitimo bylas. Tai niekaip nesusiję su santuokomis ar ištuokomis“, – paaiškina Alytaus rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Silvija Janulevičienė.

Vieni kreipiasi norėdami susigrąžinti prieš santuoką buvusią pavardę, kiti nori ją sutrumpinti ar iš viso pasikeisti dėl to, kad nepatinka esama pavardė, jos skambesys, kiti – dėl užgauliojimų ar su pavardėmis siejamų pravardžiavimų.

„Turime prašymų tradicinę santuokos metu įgytos pavardės galūnę trumpinti arba susigrąžinti iki santuokos turėtą pavardę, tačiau, siekiant neatskleisti statuso, palikti galūnę „ė“. Taip pat esame turėję atvejį, kai gimusiai mergaitei buvo prašoma suteikti pavardę su galūne „ė“. Beje, kai keičiama nepilnamečių vaikų turinčių tėvų pavardė, automatiškai atžalų gimimo įrašuose atsiranda pažymėjimas apie keičiamas tėvų pavardes, tačiau norint keisti ir vaikų pavardes, reikalingos atskiros pavardžių keitimo bylos ir procedūros“, – pabrėžė vedėja.

„Pavardės keitimo procedūros yra kur kas sudėtingesnės nei vardo keitimo, mat negalima rinktis bet kokios pavardės – tam yra numatyti reikalavimai. Galima rinktis iš giminaičių – senelių, prosenelių pavardžių, o tam reikia surinkti giminystės įrodymus pagrindžiančią informaciją, joje esančias, buvusias pavardes“, – paaiškina S. Janulevičienė.

Nuo atsakomybių neišgelbės

Su vardais yra kur kas paprasčiau – galima rinktis bet kokį patinkantį vardą.

„Dažniausiai dėl vardo keitimo kreipiasi gyventojai, norėdami keisti į įprastesnį, trumpesnį vardą arba į tokį, kuriuo jie yra vadinami buityje, o ne esantį pase. Kartais sulaukiame ir pilnametystės sulaukusių asmenų prašymų keisti vardus, nes nepatinka gimdytojų duoti vardai arba visuomet norėjo konkretaus kitokio vardo. Turėjome atvejų, kai tie patys asmenys savo vardą keičia ne po vieną kartą. Dažniausiai tai būna iš užsienio grįžę, reikalų su teisėsauga turintys gyventojai“, – apie tendencijas pasakoja vedėja.

Tiesa, vardo ir pavardės keitimas neišgelbės nuo gresiančių ar jau turimų atsakomybių, mat asmens kodas išlieka visą gyvenimą ir bet kokia besikeičianti informacija apie asmens kodo savininką yra registruojama ir prieinama visoms institucijoms.

Beje, keičiant vardą ir pavardę, gyventojams už šią paslaugą tenka susimokėti kiek daugiau nei 16 eurų.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: