Dainavos žodis

Pakartotinio daiktų naudojimo centre veiks ir biblioteka, ir vaikų mokymų programos

Pakartotinio daiktų naudojimo centre bus įkurtas ir mažytis inkubatorius meistrams – čia jie ras darbui tinkamą aplinką. (Asociatyvi nuotr.)

Alytaus regione šiuo metu yra dvidešimt didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių, kuriose vyksta vieniems nereikalingų, o kitiems taip trūkstamų naudotų daiktų manai. Tačiau didžiausią tokių punktų Lietuvoje skaičių turintis kraštas stokojo vietos, kuri būtų pritaikyta atvežamų daiktų remontui, tvarkymui ar paruošimui juos panaudoti dar kartą. Viskas pasikeis šių metų pabaigoje, kai Alytaus rajono Takniškių kaime iškils daiktų paruošimo pakartotiniam naudojimui pastatas. Jį jau dabar galima vadinti ne tik atliekų perdirbimo, bet ir ekokultūros skatinimo vieta.

Daiktai bus prikeliami naujam gyvenimui
Alytaus regionas buvo pirmasis, Lietuvoje įdiegęs daiktų mainų punktų sistemą, ir iki šiol turi didžiausią jų tinklą. Gyventojai noriai lankosi didelių gabaritų atliekų aikštelėse, į kurias atveža tai, ko nebereikia, arba užsuka pasidairyti trūkstamo baldo, prietaiso, įrenginio.
„Žmonės yra susidomėję galimybe atiduoti nenaudojamus daiktus ir mes tai pastebime. Į punktus jie pristato tikrai gerų baldų, muzikos instrumentų, vaikų priežiūros priemonių, kurios išties kokybiškos. Vieni čia atvažiuoja atiduoti, kiti – pasiimti ir šie manai vis labiau įsibėgėja. Trūko tik centro, kuriame pakartotiniam naudojimui daiktus galėtume paruošti, taisyti bei išdalinti. Ir tokia vieta jau netrukus atsiras“, – sako Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) pakartotinio naudojimo padalinio vadovė Agnė Jučienė.
Vykdomos atliekų paruošimo naudoti pakartotinai pastato statybos, finansuojamos pagal regioninio planavimo būdu įgyvendinamą priemonę „Komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra“, panaudojant Europos Sąjungos Sanglaudos fondo lėšas. Šios investicijos iš dalies remia komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtros projekto veiklas. Taip siekiama Alytaus regiono savivaldybėse išplėtoti komunalinių atliekų rūšiuojamojo atliekų surinkimo infrastruktūrą, atsižvelgiant į daugiabučių, individualių valdų gyventojų ir ūkio subjektų poreikius.
Įgyvendinat projektą, šiose vietovėse planuojama biologinių atliekų konteinerių individualioms valdoms skaičiaus plėtra. Taip pat ruošiamas antžeminių, mažai įgilintų, požeminių ir pusiau požeminių konteinerinių aikštelių skaičiaus didinimas, mišrių komunalinių bei rūšiuojamųjų (popieriaus / kartono, stiklo, plastiko, tekstilės, biologinių (maisto ir žaliųjų)) atliekų konteinerių įsigijimas, didelių gabaritų atliekų aikštelių įrengimas, atnaujinimas. Kartu planuojama sukurti bei atnaujinti atliekų paruošimo naudoti pakartotinai infrastruktūrą – pastatyti ir įkurti daiktų priėmimo ir tvarkymo punktą.
Visoms projekte numatytoms veikloms iš Sanglaudos fondo buvo skirta daugiau nei 1,8 mln. eurų. Dalis šių lėšų – 631 tūkst. eurų – pakartotiniam naudojimui skirtų daiktų priėmimo punkto pastatui. Gegužę numatoma baigti jo statybas, o iki metų pabaigos ruošiamasi supirkti trūkstamą įrangą bei technologijas.
„Visa tai reikalinga daiktams prižiūrėti, skalbti, dezinfekuoti, remontuoti. Mainų punktuose, kurie šiuo metu yra, trūko galimybės pakartotiniam naudojimui paruošti drabužius, baldus, elektroniką, o įkūrus šį centrą, viskas pasikeis. Čia bus galima atvežti ne tik minėtus daiktus, bet ir žaislus, televizorius, šaldytuvus, smulkią techniką. Jie šioje vietoje bus prikeliami naujam gyvenimui“, – planais dalinasi ARATC direktorius Algirdas Reipas.

Ne tik atliekų tvarkymo, bet ir naujos elgsenos formavimo vieta
1220 kv. metrų ploto pastatas iškils Alytaus rajono Takniškių kaime esančiame regioniniame atliekų tvarkymo technologijų miestelyje. Čia bus įrengti elektronikos, rūbų ir tekstilės, baldų tvarkymo padaliniai, erdvės dalintis dviračiais, vaikiškais vėžimėliais. Centre planuojama įdarbinti 16 žmonių, o 4 darbo vietos bus skirtos neįgaliesiems. Todėl, pasak A. Reipo, projektas skirtas ir socialinės atsakomybės bei integracijos skatinimui.
„Pats pastatas bus pritaikytas neįgaliųjų poreikiams, o jo eksploatacijai renkamės atsinaujinančius šilumos, elektros energijos šaltinius. Ši atliekų tvarkymo priemonė ypač naudinga aplinkosaugos atžvilgiu, todėl, daiktus prikeldami naujam gyvenimui, mes ne tik mažinsime taršą, bet ir tai darysime pasirinkdami gamtai draugiškas priemones“, – pastebi ARATC direktorius.
Tačiau minėti išskirtinumai – tik dalis projekto naudos. A. Reipo teigimu, dabar statomą daiktų pakartotinio naudojimo centrą galima netgi vadinti ekokultūros centru. Taip, skatinant atsakingą vartojimą, atliekų surinkimas ir perdirbimas kyla į naują lygmenį.
„Centre veiks naudotų knygų biblioteka, ekspozicijų ir vaikų mokymų salės. Pastarojoje mažuosius kviesime stebėti daiktų prikėlimą naujam gyvenimui, dalinsimės žiniomis apie jų apgalvotą pirkimą, mažesnį švaistymą. Atliekų tvarkymas yra visuomenės vertybių bei kultūros dalis, o toks požiūris į daiktus mus keičia: daugėja sąmoningumo, atsakomybės, įsipareigojimų gamtai ir vieniems prieš kitus“, – teigia A. Reipas.

Internetinė daiktų platforma ir inkubatorius meistrams
ARATC pakartotinio naudojimo padalinio vadovės A. Jučienės teigimu, daiktų mainų sistemą stengiamasi daryti kuo efektyvesnę. ARATC svetainėje ruošiamasi sukurti atskirą dalį, į kurią planuojama kelti atvežtų daiktų nuotraukas. Čia gyventojai galės išsirinkti, ko jiems ypatingai reikia, kartu bus renkama informacija, kas tokios pagalbos labiausiai stokoja.
„Dabar yra daug žmonių, kurie atvažiuoja ir klausia, galbūt turime vienokį ar kitokį daiktą. Jei jo nėra, bet vėliau atveža, paskambiname bei pakviečiame atvykti pasiimti. Sukūrus internetinę platformą, visa tai vyks paprasčiau“, – teigia A. Jučienė.
Pašnekovei antrina A. Reipas, pridurdamas, kad daiktų pakartotinio naudojimo centre bus įkurtas ir mažytis inkubatorius meistrams. Čia jie galės atvažiuoti bei rasti darbui tinkamą aplinką. Pastate bus įrengtos vietos laikyti, tvarkyti, remontuoti įvairius daiktus – baldus, buitinę techniką, elektros ir elektronikos įrangą. Anot A. Reipo, prireikus, pavyzdžiui, pakeisti apmušalus, planuojama kviesti baldžių, kuris galės kokybiškai atlikti darbus.
Todėl daiktų mainų sistema bei paruošimas jų pakartotiniam naudojimui – ne tik būdas spręsti socialines problemas, gerinti aplinkosaugą, tačiau ir kurti artimesnius tarpusavio santykius. Pašnekovai sutaria – dalinimasis stiprina žmogiškąjį ryšį, tačiau nebūtina iškart važiuoti į atliekų aikštelę: galbūt tai, kas nereikalinga, gali būti atiduota pažįstamiems, draugams, kaimynams. Žmonių, kuriems kažko trūksta, visada yra.

Daugiau informacijos – www.am.lrv.lt ir www.esinvesticijos.lt

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: