Dainavos žodis

Dėl santuokos pripažinimo negaliojančia į bažnyčios tribunolą kreipėsi ir 78-erių vyriškis

Šventežerio klebonas, Vilkaviškio vyskupijos bažnytinio teismo teisėjas Egidijus Juravičius.

Norintys kurti antrą santuoką ir tuoktis bažnyčioje dažnai kreipiasi į bažnyčios tribunolą, prašydami pripažinti santuoką negaliojančia. Vilkaviškio vyskupijos bažnytinis teismas per metus išnagrinėja per 30 tokių bylų ir santuokos pripažįstamos negaliojančiomis. Besidominčių tokia galimybe yra žymiai daugiau, tačiau jau po pirminių konsultacijų įsitikinama, kad šis procesas griežtai apibrėžtas.
Bene pusė prabanga, meile ir džiaugsmu trykštančių santuokų Lietuvoje, deja, subyra. Nors ir nedidelė dalis, tačiau kai kurie kreipiasi į bažnyčios tribunolą dėl santuokos pripažinimo negaliojančia. Anot Šventežerio klebono, Vilkaviškio vyskupijos bažnytinio teismo teisėjo Egidijaus Juravičiaus, per metus negaliojančiomis šioje vyskupijoje pripažįstama per 30 santuokų. O galimybėmis domisi tris ar keturis kartus daugiau asmenų.
„Į mus kreipiasi tie, kurių santuoka buvo sudaryta negaliojančiai dėl tam tikrų priežasčių. Atsiradę net ir didžiausi nesutarimai po santuokos nepadaro sakramento negaliojančiu. Būna apgaulės atvejų. Sakykim, su alkoholiu, narkotikais. Gal žmogus bando įsipareigoti, tačiau jam nepavyksta, nes turi priklausomybę. Kai žmogus kreipiasi, mes ir pasikalbam. Kai kurie sako, kad pykstasi, charakteriai nesutapo, bet sakramentas dėl to būna galiojantis“, – kalbėjo klebonas.
Negaliojančia gali būti pripažinta santuoka, jeigu sutuoktinis prieš sakramentą nuslėpė esminius, svarbius faktus apie save, susijusius su priklausomybe, kitomis aplinkybėmis.
„Aš duosiu labai konkretų pavyzdį. Atviras ieškovas papasakojo, kad jis buvo alkoholikas ir tikrai norėjo žmoną gerbti, mylėti ir neapleisti, bet tą, kuris butelį pastatydavo, labiau gerbdavo ir mylėdavo negu žmoną. Po šeimos skyrybų praėjo daug metų, bet jis žmogus uolus katalikas ir kreipėsi, norėjo praktikuoti, gyventi sakramentinį gyvenimą. Išpažintį, Komuniją praktikuoti“, – apie pasitaikančius atvejus kalbėjo E. Juravičius.
Vilkaviškio vyskupijos tribunole bylas nagrinėja trys teisėjai. „Kodėl vadinasi tribunolas – nes trys teisėjai dirba. Dar yra santuokinio ryšio gynėjas, notarė atlieka ir užrašo apklausas bei tvirtina. Yra dar du teisėjai, kurie padeda parašyti ieškinius. Dažnokai kreipiasi, bet ne visiems galime padėti, kitų santuoka būna galiojanti ir nėra prie ko prikibti. Per parapijiečių kalėdojimą mano numerį kiti klebonai duoda ir pakonsultuoju“, – sakė pašnekovas.
Dažniausiai žmonės dėl santuokos pripažinimo negaliojančia kreipiasi norėdami kurti naują šeimą. Vyriausias ieškovas buvo 78 metų.
„Jam buvo 78-eri. Tai ilgaamžių žmonių šeima ir žmogus kreipėsi. Tiesa, vėliau paaiškėjo, kad moters ketinimai buvo nerimti, tačiau detalizuoti nenorėčiau. Reikia bent trijų liudininkų, kurie pažinojo sutuoktinius prieš santuoką ir santuokos metu. Būna, kad liudininkai informatyvesni už patį ieškovą ar ieškovę. Iš šono daugiau matę“, – kalbėjo E. Juravičius.
Anot klebono, darbas bažnyčios tribunole – sudėtingas. „Sudėtinga. Tuo labiau, kad ten nieko gero neišgirsti. Labai sugadina santuokos sampratą. Gerai sakoma, kam pasisekė – tas nesikreipia. Man nėra malonus darbas“, – kalbėjo Šventežerio klebonas, Vyskupo teisminis vikaras E. Juravičius.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: