Dainavos žodis

A. Vasiliauskas: jeigu Alytaus ligoninė taptų COVID ligonine, Alytaus miesto ligoniai būtų labai nuskriausti

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius A. Vasiliauskas.

Alius Mikelionis

Į Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninę vežami COVID-19 užsikrėtę ligoniai. Vien tik antradienį per valandą atvežti du žmonės. Ligoninėje yra 40 vietų, tačiau jos sparčiai pildosi. Antradienio ryto duomenimis, čia jau gydosi 19 žmonių. Kokia situacija didžiausioje Pietų Lietuvos ligoninėje, kalbame su jos vadovu A. Vasiliausku.

– Kokia situacija yra ligoninėje?
– Situacija ligoninėje, kaip ir visoje Lietuvoje, yra nelengva. Dirbame visu pajėgumu, tie, kas dirbame. Tie, kurie izoliuojasi, ruošiasi į darbą. Va taip ir gyvenam. Šiuo metu neveikia Traumatologijos ortopedijos skyrius, maitinimo blokas, pradeda po truputį darbą Vidaus ligų skyrius, pradėjo neseniai veikti Vaikų ligų skyrius.

– Kiek medikų serga ir kiek jų saviizoliacijoje?
– Antradienio duomenimis, per 10 darbuotojų saviizoliavęsi, trys yra sergantys lengva forma.

– Ligoninės atskirame pastate, Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje, įkūrėte COVID ligoniams skirtas patalpas, kiek lovų čia turite ir iš kur atvežami pacientai, kuriam laikui užteks tiek vietų?
– Per du aukštus turime 40 lovų. Kaip jūs pastebėjote, mums čia būnant (red. – pokalbio metu) atvežti du pacientai. Prieš jiems atvykstant, buvo 17, tai praktiškai pusė užpildyta. Manau, kad skyrius greitai užsipildys. Kartu su atvykusiais Santaros ligoninės Infekcijų skyriaus specialistais stebime situaciją, vertiname turimus išteklius, reanimacijos pajėgumus ir matysime, ar galime toliau teikti planines paslaugas, ar reikia jų atsisakyti ir sutelkti visą personalą dirbti su COVID ligoniais.

– Kokie pacientai patenka, kokios būklės, sunkių greičiausiai čia net nebuvo?
– Santaros klinikos patarė, kad čia būtų vidutinės ir lengvos formos pacientai, bet toks ligonis labai greitai gali iš vidutinės ligos formos tapti sunkesnės formos. Santaros klinikos skelbė, kad sunkesnės formos ligonius priims, bet pastebime, kad priėmimas tampa sudėtingesnis, todėl manau, kad reanimacijos palatos atidarymas – neišvengiamas. Tada galėtume teikti paslaugas ir sunkesniems ligoniams.

– Vaikų reanimaciją planuojate paversti COVID reanimacija?
– Taip, tikėtina, kad tai bus padaryta. Ten turėtų būti keturios vietos.

– Kiek jūsų ligoninėje žmonių, prijungtų prie kvėpavimo aparatų, kokie yra įrangos ištekliai?
– Šiandien mums dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų netrūksta. Jeigu nereiks plėstis, skyrius bus toks, kokį suformavome, manau, turimos įrangos užteks teikti dirbtinę plaučių ventiliaciją.

Atvežamas COVID-19 ligonis.

– Pasiekė informacija, jog yra siūlymas regione steigti COVID ligoninę?
– Na, to aš negaliu vadinti siūlymu, tai yra visų mūsų pamąstymas, kad galbūt regione reikėtų tokios ligoninės. Jeigu tokia netaptų mūsų ligoninė, o taptų kita, tada mes įsipareigotume tos ligoninės aptarnaujamiems pacientams teikti ambulatorines, planines ir, be abejo, būtinosios pagalbos paslaugas. Manau, kad mes pajėgtume tai padaryti. Mes priklausome Santaros klinikoms, jos turi spręsti.

– Ar Alytaus apskrities ligoninė sutiktų tapti COVID ligonine?
– Čia, žinot, sutikimas yra toks. Mes esame medikai, pasiruošę teikti pagalbą žmonėms. Kaip bus nuspręsta, taip ir bus padaryta, bet tada Alytaus miesto ligoniai būtų labai nuskriausti. Mano nuomone, tai nebūtų geriausias pasirinkimas, manau, kad COVID ligonine galėtų būti viena iš rajoninių ligoninių, o atraminė arba regioninė ligoninė turėtų teikti visas kitas paslaugas, kadangi reikalingi ir specialistai, ir intensyvi terapija, reanimacija. Mes vykdome kardiologinę programą ir t. t.

– Kiek dabar pasunkėjęs medicininių paslaugų teikimas gyventojams?
– Gyventojai teigia, kad tikrai jiems sunkiau yra patekti tiek pas šeimos gydytoją, tiek ir pas kitus specialistus. Mes iki šios dienos teikiame visas planines paslaugas. Kasdien vykdavo nuo 7 iki 12 operacijų. Aišku, ortopedijos traumatologijos paslaugos sustojo. Dirba Diagnostikos skyrius, pacientai aptarnaujami, tačiau truputį lėčiau, truputį saugiau. Laiko prireikia dezinfekcijai. Mes tikrai iš paskutiniųjų stengiamės teikti planines ir ambulatorines paslaugas, tačiau viskas priklauso nuo skaičiaus COVID pacientų, kuriems reikalinga skubi ir būtina pagalba.

– Ačiū už pokalbį.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: