Dainavos žodis

Nepaliaujamai augantis migrantų skaičius didina ir gyventojų nerimą

Nuo praėjusio antradienio ryto iki trečiadienio ryto Lietuvos pasienyje su Baltarusija buvo sulaikyta dar pusšimtis nelegalų. (VSTA nuotr.)

Rita Krušinskaitė

Jau kurį laiką iš Artimųjų Rytų ir Afrikos į Lietuvą šimtais plūstantys migrantai kelia galvos skausmą šalies valdžiai ir nerimą vietiniams gyventojams. Alytaus miesto ir Alytaus, Lazdijų bei Varėnos rajonų savivaldybėse apgyvendinta daugiau kaip keturi šimtai migrantų.

Daugiausiai Varėnoje
Daugiausiai migrantų apgyvendinta Varėnos rajone, Vydenių kaime. Buvusioje mokykloje įkurdinta 150 migrantų, kurių daugumą sudaro jauni vyrai.
Anot Vydenių seniūnės Genės Ramaškienės, migrantai apgyvendinti po dešimt asmenų klasėse, maitinami tris kartus per dieną, gali naudotis šiltu vandeniu. Seniūnės teigimu, nors mokykla yra kaimo pakraštyje, o saugumą užtikrina policijos pareigūnai ir pasieniečiai, atsiradus migrantams, tarp gyventojų juntamas nerimas.
„Žmonių nuotaikos labai įvairios, yra ir perdėtos baimės, yra ir politikos. Aš jų nenoriu, mes jų nenorime, visa Lietuva nenori. Geriau, kad jų nebūtų, bet situacija tokia ir ją reikia spręsti“, – sako seniūnė.
Siekdami sumažinti įtampą, rajono vadovai gyventojus pakvietė į susitikimą. Pagrindiniai vydeniškius dominantys klausimai buvo susiję su saugumu, kur kreiptis skubios pagalbos, nes numeris 112 nėra geriausia išeitis, jei kiltų staigus pavojus, dzūkų nuomone, reikėtų kito, vietinio numerio. Žmonės reiškė abejones ir dėl migrantų gyvenimo trukmės Vydeniuose. Jų įsitikinimu, vienus nelegalus keis kiti ir tai gali tęstis ne vienerius metus, o ne 10 dienų, kaip buvo kalbama atvežus migrantus.
Viena geresnių žinių vydeniškiams ta, kad nebus didinamas migrantų skaičius. „Esame priėmę apie pusantro šimto ir čia jau yra lubos, daugiau galimybių nebeturime“, – sakė Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta.

Apgyvendino Kapčiamiesčio viduryje
Anot Lazdijų rajono savivaldybės merės Ausmos Miškinienės, Kapčiamiesčio Emilijos Pliaterytės mokykloje migrantai apgyvendinti priėmus skubų sprendimą, kai nebuvo, kur jų apgyvendinti. Buvo prašoma 3–4 dienom, dabar aišku, kad tai truks mažiausiai 10 dienų, kurios privalomos dėl karantinavimosi.
„Iš pradžių buvo apgyvendinta šimtas migrantų, vėliau liko 71 nelegaliai Lietuvos ir Baltarusijos sieną kirtęs asmuo. Kiti buvo pervežti į pritaikytas patalpas, kuruojamas VRM. Tarp migrantų yra vaikų nuo kelerių iki 13–14 metų paauglių. Šeimos apgyvendintos kartu klasėse“, – pasakojo A. Miškinienė.
Merės nuomone, mokykla nėra tinkama vieta gyventi nelegaliems migrantams. Ji yra veikianti, iki praėjusio penktadienio veikė priešmokyklinė grupė, planuojama stovyklų veikla, šalia muziejus, seniūnija. Todėl nieko keista, kad gyventojai labai baiminasi dėl savo saugumo ir jų baimės turi pagrindo.
„Reikia suprasti, kad mokykla nėra įkalinimo įstaiga, turinti grotuotus langus. Vadinasi, gali atidaryti langą ir eiti, kur nori, todėl gyventojai ir baiminasi. Kol kas viskas ramu, situacija yra stebima, valdoma“, – sakė A. Miškinienė.
Artimiausiu metu Kapčiamiesčio gyventojai galės jaustis kiek ramiau, nes migrantai bus perkelti į buvusias socialinės globos centro „Židinys“ patalpas. Tiesa, patalpos vos už kilometro nuo mokyklos, tačiau teritorija aptverta tvora ir pareigūnams bus lengviau užtikrinti saugumą.

Nuo praėjusio antradienio ryto iki trečiadienio ryto Lietuvos pasienyje su Baltarusija buvo sulaikyta dar pusšimtis nelegalų. (VSTA nuotr.)

Pas alytiškius beveik 200
Alytaus miesto savivaldybė buvo antroji Dzūkijoje, kurioje buvo apgyvendinti migrantai. Skubiai sutvarkius buvusias aerouosto administracines patalpas, jose buvo apgyvendinta 71 migrantas: 21 moteris ir 50 vyrų.
Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojos, šiuo metu mero pareigas einančios Jurgitos Šukevičienės teigimu, tai yra maksimalus asmenų skaičius, kurį savivaldybė galėjo priimti. Didesniam migrantų skaičiui nei patalpų, nei galimybių Alytuje nėra.
Anot vicemerės, savivaldybė rūpinasi migrantų apgyvendinimu, maitinimu ir kitais reikalais. Visos išlaidos, susijusios su migrantų sauga ir apgyvendinimu, bus padengtos iš valstybės biudžeto, miesto iždas nenukentės.
Kiek laiko Alytuje gyvens migrantai? „Pradinis laikas 10 parų dėl COVID-19 pandemijos izoliacijos bei migrantų asmens tapatybės ir statuso nustatymo, tačiau ar prabėgus šiam laikui VRM jau bus pasiruošusi juos išgabenti, tokios informacijos neturime“, – kalbėjo J. Šukevičienė.
Alytaus rajone, buvusioje Verebiejų kaimo mokykloje, apgyvendinti 125 migrantai iš įvairių šalių. Nors mokykla buvo skubiai aptverta tvora, aplinkiniai gyventojai nesijaučia ramiai, nes bijo, kad tarp nelegalų nebūtų teroristų, kiti siūlo apgyvendinti Vilniuje, Lukiškėse, esą taip visiems būtų geriau.
„Turėjome nelengvą pokalbį su kaimo bendruomene. Mačiau, kad piktavaliai kiršintojai jau prigąsdino žmones, neva pabėgėliai kels kaimui daug problemų. Žmones galima suprasti, jie sunerimo, susierzino“, – savo socialinio tinklo paskyroje rašė Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: