Dainavos žodis

Apsilankymas Antano Česnulio skulptūrų ir poilsio parke abejingų nepaliks

Antano Česnulio skulptūrų ir poilsio parkas. (Nuotr. druskininkai.lt)

Rita Krušinsksitė

Vos už 5 kilometrų nuo Druskininkų esančiame Naujasodės kaime lankytojus kviečia skulptūrų ir poilsio parkas, kurio įkūrėjas vienas geriausių Dzūkijos skulptorių – Antanas Česnulis.
Užsukusių į skulptūrų ir poilsio parką laukia pažintis su originaliai atgyjančiomis ir apie save pasakojančiomis mistinėmis būtybėmis, pasakų ir apsakymų veikėjais bei šiomis dienomis gyvenančių asmenybių mediniais įsikūnijimais.
Talentingas skulptorius savąjį parką pradėjo kurti 1998 metais, kai jo darbai jau buvo plačiai žinomi ir pelnę pripažinimą. Parke „apgyvendintos“ ir atskiros skulptūros, ir jų kompozicijos, dalis jų įspūdingų dydžių, su įtaisytais mechanizmais, skleidžiančiais garsą bei šviesą, kurie lankytojams sukuria nepakartojamą įspūdį.
Svečius smagia melodija pasitinka kaimo muzikantai, o prie vartų stovi šulinys su senoviniu kaušu, iš kurio gali atsigerti kiekvienas ištroškęs ar tiesiog panoręs paskanauti tyro vandens.
Iš akmenų sumūrytoje „Rūpintojėlių sienoje“ Lietuvos tautodailininkų sukurtos rūpintojėlių skulptūrėlės. Šia ekspozicija A. Česnulis nori parodyti, kokia didelė rūpintojėlių įvairovė, atspindinti autoriaus santykį su senąja lietuvių pasaulėžiūra, atskleidžianti kūrybos stilių. Paties sodybos šeimininko suręstame vėjo malūne išdėstyta per daugelį metų susikaupusių drožinių ekspozicija.

Priėjus Ratnyčėlės upelį, išnyra medinis šventasis Kristoforas, per sraunią upelę ant peties nešantis kūdikėlį Jėzų.
Abejingų nepalieka bene didžiausia ir sunkiausia skulptūra – parko viduryje ant akmenų krūvos sėdintis galingas medinis milžinas ir laikantis toną sveriantį akmeninį kiaušinį. Tai parko šeimininko pasididžiavimas.
Dailės galerijoje lankytojus pasitinka garsių žmonių mediniai personažai: keisto dviračio pedalus minantis druskininkietis muzikas Mikas Suraučius, plunksną ant pečių nešantis rašytojas Juozas Erlickas, dviračio ratą apsikabinęs premjeras Andrius Kubilius ir kiti.
Apie tautos nueitą kelią skatina susimąstyti medžio kompozicija, skirta poetui Justinui Marcinkevičiui atminti. Ji pavadinta pagal poeto draminę trilogiją „Mindaugas“, „Mažvydas“ ir „Katedra“, o joje įkomponuota ir paties J. Marcinkevičiaus medinė skulptūra.
Parke galima išvysti medinį paminklą dainiui Maironiui, primenantį ir garsiausių jo kūrinių motyvus, skulptūras lakūnams Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui, sukurtas iš vėtros nulaužtų ąžuolų, sodintų dar 1933 metais legendiniam skrydžiui atminti, betoninę žirgų šeimyną, drožinius, įamžinančius svarbiausius žmogaus gyvenimo etapus, eilėraščio „Du gaideliai“ kompoziciją, ypač patinkančią vaikams, bei daugybę kitų įdomių, nepakartojamų skulptūrų, žavinčių grožiu, autoriaus talentu ir pagarba tautos istorijai.

Darbo laikas:
Žiemos metu 9.00–17.00 val.
Sezono metu 9.00–17.00 val.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: