Dainavos žodis

Apmokestinus pailgintas grupes – mažėja jas lankančių vaikų

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas V. Valūnas.

Alius Mikelionis
Šeimų ir galimybių  miestu save pozicionuojantis Alytus pernai įvedė penkiolikos eurų mėnesinį mokestį už pailgintos dienos grupes. Per gruodžio mėnesį 306 tėvai nutraukė sutartis su mokymo įstaigomis. Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas mano, kad tai nedidelė dalis, mat iš viso  grupes  lankė 1 659 vaikai. Anot Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo,  mokestis reikalingas, nes kasmet  pailgintos  grupės miesto biudžetui atsieina beveik 670 tūkst. eurų, o nemokamų paslaugų tėvai nėra linkę vertinti. Savaitraštis ,,Dainavos žodis” kalbina Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėją Vytuolį Valūną.

– Pone Vytuoli, kiek tėvų atsisakė leisti vaikus į pailgintos dienos grupes, kai praėjusių metų pabaigoje Alytaus miesto savivaldybės taryba įvedė 15 eurų mokestį?
– 2021 metų gruodžio mėnesio duomenimis, pailgintas grupes Alytuje lankė 1659 vaikai, o po to, kai Alytaus miesto savivaldybės taryba pakeitė aprašą ir nustatė mokestį, nuo sausio 10 dienos lanko 1353 mokiniai. Vadinasi, 306 tėvai atsisakė leisti vaikus į pailgintos dienos grupes. Jeigu skaičiuotume procentais – 18,5%.

– Mokslo metų pradžioje tėvai su ugdymo įstaiga pasirašo sutartį dėl pailgintos grupės. Jūsų manymu, ar, tarybai įvedus mokestį viduryje mokslo metų, nebuvo pažeista sutartis ir teisėti tėvų lūkesčiai?
– Visada yra dalykų, kurie keičiasi. Kaip minėjau, ši paslauga nėra nemokama – miesto biudžetui ji kainuoja. Anksčiau ji nekainavo tik tėvams, bet mūsų visam miestui kasmet atsieidavo beveik 670 tūkst. eurų. Miestas gyvena ne mokslo metų ritmu, o biudžetinių metų. Prieš biudžeto tvirtinimą taryba priėmė tokį sprendimą ir jis yra vykdomas. Iki šiol tėvams paslauga buvo nemokama, todėl naivu tikėtis, kad visi plos iš džiaugsmo ir sakys, kad oi, kaip gerai, kad reikia mokėti 15 eurų. Tačiau įvestas mokestis parodė, kad paslauga, kurios atsisakė 306 tėvai, jiems nebuvo būtina, nes tvarkoje yra numatytos išimtys, kai mokestis netaikomas ar taikomas 50 procentų mažesnis (red. – mokestis). Akivaizdu, kad tai, ką žmonės gauna nemokamai, nėra vertinama ir tada žiūrima pro pirštus. Manau, tokį mokestį reikėjo įvesti. Kodėl neformalusis vaikų švietimas apmokestintas, kaip, pavyzdžiui, Alytaus muzikos mokykloje, Alytaus dailės mokykloje, Alytaus jaunimo centre, Alytaus sporto ir rekreacijos centre, ir niekas nesipiktina?

– Ar dėl sumažėjusio krūvio pedagogams neteks mažinti etatų?
– Ne, grupių skaičius išlieka toks pats, koks buvo gruodžio mėnesį, tik sumažėjo vaikų skaičius jose. Didžiausias leistinas vaikų skaičius grupėse yra 32, mažiausias – 12, todėl yra pakankamai didelės ,,šakutės”. Mokytojų nesumažėjo, bet  dėl mažesnio vaikų skaičiaus sumažės darbo krūviai.

– Kiek tikitės surinkti lėšų iš mokesčio už pailgintas ugdymo grupes?
– Per metus tikimės surinkti 100 tūkst. eurų. Na, šita paslauga miesto biudžetui atsieina  668 tūkst. eurų kasmet.

– Ar buvo paskaičiuota, kiek teks mokėti už mokesčio administravimą?
– Noriu atkreipti dėmesį, kad 2022 metų Alytaus miesto biudžete lėšų mokesčio administravimui nenumatyta, vadinasi, pačios ugdymo įstaigos turės spręsti šį klausimą iš joms numatytų asignavimų. Artimiausiu metu Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos Alytaus miesto skyrius svarstys, ar mokesčio administravimo problemas gali išspręsti savo jėgomis, ar teks kreiptis į tarybą, kad būtų skirta papildomai pinigų.

– Ačiū už pokalbį.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: