Dainavos žodis

Patefono istoriją: ką naudinga žinoti apie įrenginį, šiandien išgyvenantį renesansą 

Vienareikšmiškai vienas iš svarbiausių muzikos ir pramogų išradimų istorijoje yra patefonas. Tai jis atnešė muziką ir jos klausymą į namus. Daugelį metų, patefonas buvo laikomas pasenusia ir net mirusia technologija. Iš rinkos ir klausytojų namų jį išstūmė CD diskų, o vėliau ir skaitmeninėje erdvėje prieinamos muzikos atsiradimas. Tad, daugelį metų, o tiksliau, net kelis dešimtmečius, šis įrenginys dūlėjo sandėliukuose, rūsiuose, pamirštas ir visiškai nenaudojamas. Nuo pirmojo fonografo iki šių dienų vinilinių plokštelių grotuvo – šio įrenginio istorija yra tikrai įdomi. Negana to, šiomis dienomis pastebimas ir grįžtantis susidomėjimas patefonais, viniline muzika. Daugelis konvertuoja muziką iš skaitmeninės į analoginę, kadangi ji suteikia visiškai kitokio skambesio garsus. Kiti, dulkes nuo patefono valo dėl apėmusios nostalgijos. Kuo įdomūs patefonai, kodėl jie grįžta į “madą” ir kuo įdomi jų istorija? Visa tai sužinosite šiame straipsnyje. 

Ilgas kelias nuo fonautografo iki vinilinių plokštelių grotuvo 

Pirmoji patefonų versija buvo sukurta Prancūzijoje, dar 1857 metais. Tai buvo fonautografas, kurį sukūrė Eduardas-Leonas Skotas de Martinvilis. Tiesa, šis prietaisas negalėjo atkurti muzikos garsų, jos groti. Jis įrašydavo aplinkoje tvyrantį garsą ant popieriaus, vizualiniams tyrinėjimams. Fonautografas daugiausiai buvo naudojamas laboratorijose. Praėjus 20 metų nuo fonautografo sukūrimo, Tomas Edisonas, 1877 metais sukūrė fonografą. Šis įrenginys galėjo ne tik įrašyti garsą, bet ir jį atkurti – groti. Tiesa, fonografas garsą įrašydavo ant skardos apvyniotos ant kartoninio cilindro, kad garsą būtų galima atkurti. Vėliau, Aleksandras Belas prie Edisono fonografo dizaino pridėjo vaško, kad galėtų įrašyti garso bangas. Na, o gautas rezultatas buvo pavadintas grafofonu. Tačiau, patefonus į kitą lygį, iš tiesų, perkėlė Emilis Berlineris. Jis sukūrė ir užpatentavo gramofoną 1887 metais. Gramofonas buvo pagamintas iš kietos gumos ir gamtinės dervos, o vėliau buvo pakeistas vinilu. Šis įrenginys – šiuolaikinio, modernaus patefono pirmtakas. Jis grioveliuose įrašydavo garsus ne ant cilindro, o ant plokščio disko. Būtent šiuo metu, atsirado ir vinilinių plokštelių poreikis. 

Auksinis patefonų amžius 

Pirmasis patefonas, skirtas plačiajai visuomenei buvo išleistas 1895 metais. Iki pat radijo imto atsiradimo, gramofonas, patefonas buvo itin populiarus. Nors radijas ir neatėmė iš gramofono visos šlovės ir populiarumo, jis nebuvo taip plačiai naudojamas. Tačiau, aukso amžių patefonai išgyveno septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose. Tuomet buvo išleisti patefonai, kurie suteikia stereo garso atkūrimą. Aukštos kokybės garso atkūrimas paskatino daugelį įsigyti patefonus ir juos naudoti namuose. Nuo to laiko, patefonų naudojimas persikėlė iš namų į hip hop DJ studijas. Jie naudojo patefonus, kad kurtų naujus kūrinius, juos miksuotų. Ši esmės, šis įrenginys ir vinilinės plokštelės tapo neatsiejama hiphopo muzikos kūrimo dalimi. Dalis šiandieninių DJ vis dar naudoja vinilinių plokštelių grotuvus, kad kurtų ir miksuotų savo muziką, nors rinkoje yra ir naujų, moderniausių įrankių, to darymui. 

Vinilinių plokštelių ir patefonų sugrįžimas 

Po daugybės metų tylos, į CD diskus ir skaitmeninio formato muziką iškeistas patefonas bei vinilinės plokštelės vėl yra ant populiarumo bangos. Daugelis tai vadina vinilinių plokštelių ir patefonų renesansu. Dabar, juos galima įsigyti daugelyje parduotuvių, o patefono kaina tikrai nėra kosminė ir daugeliui tikrai prieinama. Negana to, daugelis šiuolaikinių, garsių ir populiarių atlikėjų savo naują muziką išleidžia būtent vinilinės plokštelėse. Tokiu būdu, net ir nauji atlikėjai, o ne tik ano amžiaus klasikai gali būti klausomi per patefoną. Dauguma teigia, kad toks patefonų, vinilų sugrįžimas yra siejamas su visiškai kitokia klausymosi patirtimi. Dalis muzikos entuziastų, užkietėjusių melomanų laikosi nuomonės, kad viniluose įrašyta muzika skamba kur kas geriau, yra kokybiškesnė. Šiomis dienomis, patefonais itin domisi jaunimas, kurie gali klausytis muzikos taip, kaip prieš daugybę metų, praėjusiame amžiuje, tai darė jų seneliai ir proseneliais. Tiesa, patefonų industrija prisitaiko ir prie modernaus žmogaus poreikių. Šiandien gaminami patefonai yra papildyti ir USB jungtimis ar net Bluetooth ryšiu, kuris leidžia prie patefono prijungti išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį ir muziką leisti iš jo. Tai du skirtingus pasaulius, retro ir modernų, sujungiantys įrenginiai, kurių šiandien nori ko ne kiekvienas.

Varle.lt svetainėje rasite įvairių patefonų, kurie leis namuose patirti visiškai kitokias muzikos klausymo patirtis. Atminkite, kad puikių akcijų metu, mūsų svetainėje – patefonai ir vinilinės plokštelės pigiau! Čia visada žemos kainos!

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: