Dainavos žodis

Renovacijos pradžioje – daug nežinomybės

Daugiabučių renovacija Lietuvoje. (Nuotrauka iš APVA archyvo)

Kad daugiabučio modernizacija įvyktų sklandžiai, gyventojai turi glaudžiai bendradarbiauti su projekto administratoriumi. Vis tik didžioji dalis renovuotinų būstų gyventojų baiminasi pirmųjų renovacijos žingsnių – tokią informaciją atskleidė atliktas kiekybinis visuomenės nuomonės tyrimas, kurį inicijavo Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA).
Rinkos tyrimų bendrovės atliktame tyrime dalyvavo 1015 Lietuvos nuolatinių gyventojų, 409 jų – renovuotinų daugiabučių namų gyventojai. Apklausus pastaruosius, paaiškėjo, kad renovuotinų daugiabučių gyventojai kaip sudėtingiausias būsto atnaujinimo proceso dalis dažniausiai įvardina gyventojų suorganizavimą (40 proc.) ir biurokratinę dalį – paraiškų rengimą, administravimą, investicinio plano derinimą (28 proc.).

Pirmo susirinkimo metu ragina užduoti klausimus

Alytuje daugiabučių modernizacijai atstovaujančios bendrovės specialistė Rita Grigaravičienė pasakoja, kad pirmojo susirinkimo su daugiabučio namo gyventojais metu pristatoma programa, priimamas sprendimas dėl tolimesnio dalyvavimo programoje ir investicijų plano parengimo.
„Pati renovacijos pradžia gyventojams tikrai kelia daug nežinomybės. Pats procesas yra gana ilgas ir sudėtingas – balsavimai, investicinis planas, techninis projektas. Kaip administratorius iš savo pusės visada stengiamės butų savininkams išaiškinti, kas jų laukia, tačiau daugeliui pirmų susitikimų metu rūpi tik renovacijos kaina“, – pasakoja specialistė.
Ji priduria, kad gyventojai dažnai renovacijos pradžia laiko prasidėjusius rangos darbus. Tačiau renovacija prasideda dar pirmųjų susirinkimų metu, o pasiruošimas rangos darbams gali užtrukti tiek pat, kiek ir pats namo remontas.

Ragina į pirmuosius susirinkimus nežiūrėti abejingai

R. Grigaravičienės teigimu, gyventojai dažnai į pirmuosius surinkimus žiūri pro pirštus, nedalyvauja, nesidomi, o įsijungia į renovacijos procesą tik tada, kai prasideda rangos darbai.
„Pirmųjų susirinkimų metu ypač svarbu yra dalyvavimas. Visuomet gyventojų prašome, kad ateitų bei drąsiai klaustų, kas juos domina ir neramina. Tačiau tendencija yra tokia, kad butų savininkai dalyvauja labai vangiai. Nors stengiamės visiems suteikti kokybišką ir naujausią informaciją, kad patys gyventojai galėtų priimti jiems naudingiausią sprendimą, dažnai susiduriame su jų nenoru girdėti“, – teigia specialistė.

Renovacijos rezultatais jau džiaugiasi

Alytuje, Vingio g. 11, esančio daugiabučio namo pirmininkas Algis Skindera pasakoja, kad priimti vieningą gyventojų sprendimą dėl renovacijos nebuvo sunku, nes namui jau reikėjo visapusiško atnaujinimo – name jau reikėjo atstatyti byrančias plytas, atnaujinti karšto ir šalto vandens sistemas, keisti stogą.
„Renovaciją pradėjome prieš 2,5 metų. Nors modernizacijos procesas dar nėra iki galo užbaigtas, tačiau šią žiemą gyvenome apšiltintame name ir rezultatai išties džiugina. 67 kv. m bute už šildymą sausio mėnesį mokėjau tik 49 Eur, o kovo mėnesį tik 35 Eur – tai yra dvigubai mažiau nei nerenovuotų butų gyventojai“, – pasakoja A. Skindera.
Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba telefonu 8 614 99699.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: