Dainavos žodis

Diastema: atsiradimo priežastys ir prevencija

Diastema – tai tarpas, atsirandantis tarp dviejų priekinių viršutinių dantų. Vieniems diastema atrodo kaip simpatiškas asmenybės bruožas, o kitiems kyla kompleksas šypsantis. Šiame straipsnyje trumpai apžvelgsime tarpo atsiradimo priežastis ir kokiais būdais jį galima sumažinti.

Atsiradimo priežastys

Diastema gali būti tikroji arba ne. Tikroji atsiranda tuomet, kai lūpos pasaitėlis yra per žemai prisitvirtinęs ir per daug išsivystęs. Netikrąją lemia žalingi įpročiai, pavyzdžiui, pirštų ar daiktų laikymas burnos ertmėje. Taip pat pastarąją kartais lemia atsikišę, netaisyklingos formos dantys ir platus žandikaulis.

Iš esmės, tarpas tarp priekinių dantų – tik estetinė problema, tačiau, jei šis pakankamai platus, gali apsunkinti kramtymą ar lemti nerišlų kalbėjimą. Pavyzdžiui, kalbant gali būti sunku ištarti kai kuriuos priebalsius, nes liežuvio galiukas nepilnai remiasi į priekinius dantis.

Gydymo galimybės

Norint pašalinti tarpdančio padidėjimą, dažniausiai prireikia gydytojų odontologų pagalbos. Vienas iš efektyviausių būdų problemai išspręsti – dviejų arba vieno danties protezavimas. Protezavimui naudojamos plonos keramikos plokštelės, kitaip dar vadinamos – laminatės. Šios pasižymi itin natūralia išvaizda ir ilgaamžiškumu.

Jeigu dantys sveiki, dažniausiai neprireikia net šlifavimo. Pirmojo vizito metu nuimami atspaudai, pagal kuriuos technikai laboratorijoje suformuoja protezų formą. Sekančio vizito metu uždedamas specialus gipsas, pritvirtinantis plokštelę prie natūralaus danties audinio.

Kita gydymo alternatyva – ortodontinis gydymas. Jis siūlomas tuomet, kai reikia koreguoti sąkandį. Pasirinkus šį būdą, naudojami breketai arba nuimamos kapos. Šios priemonės ištiesina dantis ir panaikina tapus tarp jų. Kitaip nei dantų protezavimas, ortodontinis gydymas trunka ilgiau ir po jo reikalingos įvairios papildomos priemonės (vielutės, plokštelės).

Būtina paminėti, kad jeigu tarpas atsirado dėl per didelio lūpos pasaitėlio, šį būtina koreguoti chirurginiu būdu. Kada verta atlikti nesudėtingą operaciją nusprendžia odontologas. Įprastai operacija atliekama po pirmosios tiesinimo breketais arba kapomis fazės. Pasaitėlio šalinimo operacija reikalinga tam, kad šis neįaugtų į diastemos vietą ir netrukdytų gijimui.

Tarpas tarp priekinių dantų gali sukelti diskomfortą valgant, kalbant ar tiesiog paprasčiausią nepasitenkinimą, kompleksus. Jeigu jaučiate diskomfortą, kreipkitės į profesionalią odontologijos kliniką, kuri išspręs diastemos keliamas problemas. Patyrę specialistai, atsižvelgę į individualią būklę, paskirs tinkamiausią gydymo būdą.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: