Dainavos žodis

Pasakojimai apie Merkinę sugulė į paveikslus

Merkinės fabrikas plėtoja kultūrinių renginių tradicijas. Visą savaitę čia vyko pleneras „Pasakojimai apie Merkinę“, į buvusį karalių miestą sukvietęs dailininkus iš Lietuvos ir užsienio.

„Apie Merkinę yra daug rašytinių ir filmuotų pasakojimų. Šį kartą nusprendėme žinią apie šį ypatingą miestą skleisti kitu formatu – per paveikslus“, – Dainavos žodžiui“ sakė Merkinės fabriko vadovas Rytis Matuliauskas.

Anot parodos kuratorės Rūtos Lesniauskienės, idėja Merkinėje surengti dailininkų plenerą jos galvoje jau seniai kirbėjusi. „Labai norėjau, kad pleneras įvyktų būtent Merkinėje. Pati esu dalyvavusi pleneruose Vilniuje, Kaune ir vis galvodavau, kaip būtų gerai, kad pleneras įvyktų ir Merkinėje, čia yra ką pamatyti – graži gamta, įdomios gatvelės. Praėjusį rudenį Merkinės fabrikas patikėjo mano idėja ir padėjo ją įgyvendinti“, – apie tarptautinį plenerą, draugėn subūrusį dešimt menininkų iš Lietuvos, Ukrainos ir Izraelio, kalbėjo parodos kuratorė.

Kadangi plenero pavadinimas „Pasakojimai apie Merkinę, R. Lesniauskienės sumanymu visi dalyviai pirmą dieną buvo supažindinami su Merkine. Ir tai, ką jie pamatė, kas jiems labiausiai užsifiksavo, kokios mintys kilo susipažinus su Merkine, tą jie savo darbuose ir sudėliojo.

„Tai buvo tapybos pleneras, tačiau menininkai kūrė įvairiomis technikomis. Audronė Vorevičienė, dalyvė iš Šakių, tapė ant šilko, menininkė iš Izealio Irina Sorochinsky liejo akvarelę ir tapė aliejumi. Kiti dalyviai piešė, tapė, eskizavo – naudojo įvairias technikas. Paveiksluose dominavo Merkinės gamtos ir miestelio vaizdai“, – pasakojo R. Lesniauskienė.

Plenero išskirtinumas – prie profesionalių menininkų prisijungė Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos suaugusiųjų grupė, kurioje skirtingų profesijų, įvairaus amžiaus žmonės dvejus metus gyvuojanti grupė kartą per savaitę renkasi plačiau susipažinti su tapyba ir patys tapo.

R. Lesniauskienės nuomone, jiems buvo didelis iššūkis kurti šalia profesionalų, tačiau kartu įgijo ir neįkainojamą patirtį – galėjo pabendrauti su dailininkais, pasikonsultuoti, stebėti, kaip dailininkai dirba. Dalyvaudama plenere, tapybos mylėtojų grupelė sėmėsi žinių, plėtė akiratį.

Parodos kuratorė džiaugėsi, kad organizatoriai labai gerai pasirūpino dalyviais – pradedant apgyvendinimu gražios gamtos apsuptyje prie Mergelės akelių ežero, maitinimu, baigiant buities smulkmenomis. „Kai gyveni gražioje aplinkoje ir nereikia rūpintis buitimi – gali visiškai atsidėti kūrybai“, – akcentavo parodos kuratorė.

„Pirmasis pleneras pavyko. Sieksime, kad jis taptų tradiciniu“, – optimistiškai į ateitį žvelgė R. Matuliauskas.

Patikusius kūrinius galėjo įsigyti visi norintys, dalis paveikslų iki rugpjūčio 2 dienos bus eksponuojami Dzūkijos nacionalinio parko galerijoje „Šalcinis“.

Pleneras surengtas pagal tarptautinį projektą „Vietos kultūros verslumo skatinimas – Merkinės dvarvietė“, finansuojamą Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšomis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: