Dainavos žodis

Ar turėtumėte mankštintis iš pat ryto, ar vakare?

Photo by Andrea Piacquadio.

Jau daugelį metų vyksta diskusijos dėl geriausio laiko mankštintis, o sporto entuziastai ir ekspertai svarsto apie rytinių ir vakarinių treniruočių privalumus ir trūkumus. 

Ir nors asmeniniai pomėgiai yra labai svarbūs, renkantis treniruotės laiką reikėtų atsižvelgti ir į fiziologinius bei psichologinius veiksnius. 

Tad šiandien panagrinėkime treniruočių skirtingu paros metu privalumus ir trūkumus, taip galėtumėte priimti pagrįstą sprendimą, kada visgi mankštintis yra geriausia. 

Rytinės treniruotės

Mėgstate mankštintis tik atsikėlę? Štai keletas tokios mankštos privalumų ir trūkumų. 

Privalumai

  • Skatina medžiagų apykaitą. Mankšta ryte gali suaktyvinti medžiagų apykaitą ir padėti per dieną sudeginti daugiau kalorijų.
  • Geresnė nuotaika visa dieną. Rytinės mankštos metu išsiskiria endorfinų, galinčių pagerinti nuotaiką ir pozityviai nuteikti visai dienai.
  • Nuoseklesnės treniruotės. Kadangi ryte dar neužsiimame kitais darbais yra lengviau išlaikyti nuoseklią treniruočių rutiną.
  • Geresnis susikaupimas. Dėl mažiau trukdžių rytinės treniruotės leidžia geriau susikaupti ir pasiekti geresnių rezultatų.
  • Atlaisvina laiko vakare. Treniruotės ryte suteikia daugiau laisvo laiko kitoms veikloms vakare.

Trūkumai

  • Žema kūno temperatūra. Kūno temperatūra ryte yra žemesnė, todėl raumenys gali būti sustingę, dėl ko padidėja traumų rizika.
  • Miego kokybės pablogėjimas. Kai kuriems žmonėms ankstyvas kėlimasis sportuoti gali pabloginti miego kokybę, ypač jei nesate vyturys.

Vakarinės treniruotės

Sportuoti einate po darbo? Štai keletas tokio įpročio privalumų ir trūkumų.

Privalumai

  • Didesnis našumas. Tyrimai rodo, kad vėlyvą popietę ir ankstyvą vakarą jėga ir ištvermė pasiekia aukščiausią lygį, o tai gali lemti geresnius treniruočių rezultatus. Prie geresnių rezultatų prisideda ir tinkamas atsigavimas po treniruočių, ką padaryti padės vandens gėrimas, baltymų kokteiliai ir vitaminų lašelinės
  • Streso mažinimas. Vakarinės treniruotės gali būti veiksminga priemonė stresui po ilgos dienos malšinti .
  • Didesnis lankstumas. Kūno temperatūra vakare yra aukštesnė, todėl raumenys tampa lankstesni ir sumažėja traumų rizika.
  • Socialinis aspektas. Vakarinės treniruotės dažnai geriau dera su socialine veikla, pavyzdžiui, grupiniais užsiėmimais ar komandiniu sportu.

Trūkumai

  • Nuoseklumo nebuvimas. Vakaro planai gali būti nenuspėjami – vakarienės, teatras, kinas – todėl sunkiau išlaikyti nuoseklią treniruočių rutiną.
  • Miego trukdžiai. Kai kuriems žmonėms treniruotės per arti miego gali sutrikdyti miego kokybę.

Veiksniai, į kuriuos reikia atsižvelgti

Pirmiausia, reiktų atsižvelgti į gyvenimo būdą. Jūsų darbo grafikas, šeimyniniai įsipareigojimai ir socialinis gyvenimas gali turėti didelę įtaką tam, kada realiai galite sportuoti.

Nepamirškite ir vidinio kūno ritmo. Kai kurie žmonės iš prigimties yra vyturiai, o kiti –pelėdos. Įsiklausykite į savo kūną ir pasirinkite jums patogiausią laiką.

Įvertinkite ir savo tikslus, tokius kaip pvz. svorio metimas, raumenų masės didinimas ar pasiruošimas varžyboms, nes tai gali turėti įtakos tinkamiausiam treniruočių laikui.

Galiausiai, sporto salės darbo valandos, užsiėmimų tvarkaraščiai ir net lauko sąlygos (pvz., oro temperatūra ir dienos šviesa) gali turėti įtakos tam, kada galėsite mankštintis.

Ekspertų nuomonės ir mokslas

Kai kurie sveikatingumo ekspertai pasisako už rytines treniruotes dėl medžiagų apykaitos pagreitinimo ir psichologinės naudos. Kiti teigia, kad dėl organizmo cirkadinio ritmo vakarinės treniruotės yra efektyvesnės siekiant geresnių rezultatų ir raumenų augimo.

Tyrimai šia tema nėra vienareikšmiai. Kai kurie jų rodo, kad rytinės treniruotės geriau tinka svorio metimui ir medžiagų apykaitai, o kiti, kad vakarinės treniruotės gali būti veiksmingesnės raumenų augimui ir sportiniams rezultatams. 

Geriausios rytinės ir vakarinės treniruotės

Rytą puikiai tinka tokie užsiėmimai kaip bėgimas, važiavimas dviračiu ar plaukimas. Jie padės medžiagų apykaitą ir pagerins nuotaiką ateinančiai dienai.

Lengvi pratimai tokie kaip joga ar tempimai puikiai tinka rytais, kai jūsų kūnas dar tik bunda. Jie gerina lankstumą ir susikaupimą, nuteikia ramiam dienos tonui.

Paprastus pratimus, tokius kaip atsispaudimai, prisitraukimai ir pritūpimai, taip pat galima atlikti ryte, nes jiems nereikia įrangos.

Vakaras yra idealus metas svorių kilnojimui ir kitoms jėgos treniruotėms. Didelio intensyvumo intervalinės treniruotėms reikia daug energijos, kurią taip pat lengviau sukaupti vakare.

Vakaras dažnai būna patogesnis laikas ir komandiniam sportui. Nesvarbu, ar tai būtų krepšinis, futbolas, ar grupiniai fitneso užsiėmimai, tai padeda suderinti bendravimą su fizine veikla.

Suprasdami įvairių treniruočių tipų naudą ir tai, kaip jos dera su jūsų rytine ar vakarine rutina, galite pritaikyti grafiką pagal savo poreikius.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: