Dainavos žodis

Ūkininkai vieningai protestuoja prieš valdžios sprendimus

Alytaus rajono ūkininkų kolona važiuoja į Vilnių.

Neapsikentę žemės ūkį žlugdančios valdžios politikos, Lietuvos žemdirbiai susibūrė į antrą šį mėnesį protesto akciją ir sunkiąja žemės ūkio technika užblokavo Vilniaus centrą. Į protesto akciją įsiliejo ir šimtai Dzūkijos žemdirbių.

Vakar 11 val. prasidėjo Lietuvos žemės ūkio tarybos (LŽŪT) organizuotas mitingas, į kurį susirinko apie 3000 žemdirbių ir juos palaikančių miškininkų, o iš vakaro sostinės centre ir jo prieigose papuošti valstybinėmis vėliavomis, rajonų atributika ir plakatais išsirikiavo apie 1300 traktorių ir miškovežių. Protesto dalyviai iš karto atsiprašė vilniečių už sukeltus nepatogumus – „Vilniau, atsiprašau, bet kitaip niekas mūsų negirdi!!!“

Pasveikinęs susirinkusiuosius LŽŪT pirmininkas Ignas Hofmanas, žvelgdamas į gausų akcijos dalyvių skaičių pasidžiaugė ūkininkų aktyvumu bei vieningumu ir pabrėžė, jog nuo savo reikalavimų nesitrauks, lauks valdžios sprendimų ir su ūkininkų palaikymu ir jėga bandys pasiekti teisingiausių sprendimų žemės ūkiui. „Ką gali žinoti, gal teks užtrukti ilgiau, o gal ir sugrįžti. Laikykimės, mes jėga“, – kalbėjo I. Hofmanas.

Iš Alytaus rajono į Vilnių išvažiavo keliolika traktorių, kelyje prie jų prisijungė 25 Varėnos rajono ūkininkai. Lazdijų rajono ir Druskininkų savivaldybės ūkininkai technikos į Vilnių nevarė, jie į mitingą atvažiavo autobusais.

Protesto akcijos dalyviai Vilniuje (iš kairės): Juozas Drobnys, Vilius Silius, Vytautas Patinskas, Marius Stepankevičius, Gintaras Valūnas, Evaldas Lukoševičius, Alvydas Kėrys, Mantas Petkevičius, Svajūnas Nevecka, Tautvydas Gražulis.

Alytaus rajono ūkininkai į protesto akciją išvažiavo iš šalia kavinės „Alovės karčiama“ esančios aikštelės. „Čia suvažiavo ūkininkai iš viso Alytaus rajono, pasitarėme ir 6 valandą leidomės į kelią. Gedimino prospekte buvome 10 valandą. Kelionė vyko sklandžiai, policija buvo labai geranoriška“, – pasakojo Alytaus rajono ūkininkų koordinatorius, Alytaus ir Varėnos bitininkų draugijų valdybos narys Vytautas Patinskas, valdantis 150 ha dirbamos žemės ir turintis 150 bičių šeimų bityną.

Anot V. Patinsko, pirmąją protesto akcijos naktį Alytaus rajono ūkininkai sugrįžo į namus, o paskutiniąją žada nakvoti Vilniuje. Nors oras negražus, nuotaika visų gera, tikimasi, kad pavyks pasiekti išsikeltus tikslus, nereikės kartoti žygio, nes kartojimas, kaip žinia, be pasekmių neapsieina.

V. Patinsko nuomone, aplinkosaugininkų protestai prieš ūkininkų reikalavimus rodo, kad jie nėra įsigilinę į šį klausimą: „Juk net ornitologiniuose draustiniuose leidžia ganyti galvijus. Tarkime, Dzūkijos nacionalinis parkas į Nemuno salą vasarą kelia karves, nes kai teritorija tapo neprižiūrima ir užžėlė krūmynais, ten nebeliko kai kurių rūšių paukščių, vabzdžių. Įsileidus karves, vėl sugrįžo ir paukščiai, ir vabzdžiai.

Teigia, kad vieversių sumažėjo, aš savo laukuose to nematau. Tegul jie atvažiuoja ir pagyvena pas ūkininkus, tada pamatys ir pempių, ir kurapkų. Esą vieversiai neturi kur perėti, tačiau iš ūkininkų pusės yra sudarytos visos sąlygos jų perėjimui. Galiu ir aš pavedžioti po laukus ir parodyti, kur yra pempių, gervių lizdai“.

Alytaus rajono ūkininkų koordinatorius Vytautas Patinskas. (Asmeninio albumo nuotr.)

Alytaus rajono ūkininkų koordinatorius įsitikinęs, jog ši protesto akcija parodė, kad visus ūkininkus vienija bendros problemos ir prieš jas kovoti reikia kartu, nesiskirstant – smulkus, stambus ar vidutinis ūkininkas esi. „Juk mes vis lygūs ir siekiame tokių pačių tikslų“, – sakė V. Patinskas.

Ūkininkai valdžiai yra iškėlę šešis pagrindinius reikalavimus:  išspręsti biurokratų sukurtą daugiamečių pievų problemą, sustabdyti apsauginių juostų bei zonų plėtrą ir vienašališką žemės paskirties keitimą be savininko sutikimo, sustabdyti rusiškų grūdų importą į Lietuvą, ryžtingai ir amžiams išspręsti pieno krizę Lietuvoje, grąžinti iki šiol galiojusias žymėto kuro naudojimo taisykles, sumažinti naftos dujų akcizą iki kaimyninių šalių lygio.

Antradienį, ūkininkų ir miškininkų technikai pradėjus artėti link Vilniaus, protestuotojus pasiekė pirmosios žinios iš Briuselyje viešėjusio Žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, kad jau pateikti pasiūlymai grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių automobiliams, taip pat iki 41 euro nuo 304 eurų sumažinti suskystintųjų naftos dujų akcizą.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: