Dainavos žodis

„Alitos“ gamykloje pristatyti 2 mln. eurų investicijų rezultatai

Bendrovės „MV GROUP Production“ generalinis direktorius Algirdas Čiburys.

Alytaus regiono pramonės pasididžiavimas – „Alitos“ gamykla – žengia į naują etapą. Visuomenei ir miesto vadovams antradienį buvo pristatytas ką tik baigtas gamyklos robotizacijos projektas, žymintis naują „Alitos“ pažangos lygį. Sėkmingai įdiegta naujoji produkcijos pakuočių transportavimo ir automatinio paletavimo sistema atitinka standartus, kuriuos šiuo metu taiko pažangiausios gėrimų pramonės įmonės pasaulyje. Į naujovę investuota apie 2 mln. eurų.

Gamyklą Alytuje valdanti ir nuosekliai į ją investuojanti bendrovė „MV GROUP Production“ tikisi, kad per ateinančius metus „Alita“ pasieks dar didesnį proveržį, savo produkcija atstovaudama Lietuvai užsienio rinkose.

„Džiaugiuosi šiandien būdamas čia, kartu su jumis, sveikindamas vieną iš mūsų miesto išskirtinių įmonių – „Alitą“. Šis mūsų susitikimas simbolinis, jis tarsi pradeda naują etapą jūsų įmonės vystymosi kelyje. Įmonės 2 mln. investicija į modernią sistemą – tai ne tik žingsnis į priekį jūsų versle, bet ir pasirengimas ateities iššūkiams, kai inovacijos taps ne tik skambia fraze, bet būtinybe bei realiais darbais“, – realizuotos investicijos pristatymo renginio „Alitos“ gamykloje metu sakė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

„Prieš 10 metų „Alita“ pradėjo naują istorijos etapą ir kartu stipriai formavo „MV GROUP Production“ šeimą. Alytus gali didžiuotis tokia naujovėms atviros pramonės dvasia. Dėl to mes esame drąsūs eksperimentuoti, mokytis ir tobulėti. „Alitai“ jau 60 metų ir ji veržliai juda pirmyn. Šiandien gamyklos žmonės dirba taip, kad „Alita“ energijos ir idėjų nepritrūks dar mažiausiai 60 metų. Šis finišą pasiekęs sudėtingas robotizacijos projektas – puikus komandos gebėjimų, pasiekimų ir įsitraukimo įrodymas, taip pat – įkvėpimas rytoj siekti dar daugiau“, – kalbėjo bendrovės „MV GROUP Production“ generalinis direktorius Algirdas Čiburys.

Nori augti toliau ir garsinti lietuvišką produkciją

Nuoseklios ilgalaikės investicijos lemia, kad šiandien „Alita“ yra viena didžiausių ir moderniausių gėrimų gamyklų regione. Verslas kryptingai diegia pažangias technologijas, leidžiančias užtikrinti efektyvumą ir aukščiausią produkcijos kokybę, kelti darbuotojų kompetenciją, gerinti darbo sąlygas. Kartu sprendžiami verslui aktualūs iššūkiai: mažinama darbuotojų stygiaus įtaka, didinamas konkurencinis pranašumas.

Rekordinio dydžio investicija į robotizaciją leidžia optimizuoti ir efektyvinti gamyklos veiklą. Pernai „Alita“ pagamino 20 milijonų litrų produkcijos, kurią išpilstė į 44 mln. butelių, produktų krepšelį sudarė net 9 kategorijų gaminiai. Trečdalis produkcijos buvo eksportuota. Skaičiuojama, kad nuo 2014 m. gamybos apimtys išaugo 70 procentų. Įdiegtos naujovės sudaro sąlygas dar labiau auginti pagaminamos produkcijos kiekį ir pardavimus.

Projekto mastai nustebino rangovus

Septynių gamybos linijų robotizacija gamykloje buvo patikėta Nyderlandų įmonei „Qimarox“ ir Lietuvos inžinerinių sprendimų bendrovės „Inna“ specialistams. „Qimarox“ yra pasaulyje žinoma įmonė, kurianti ir gaminanti automatizuotiems rūšiavimo, transportavimo bei paletavimo procesams skirtus komponentus. O į darnų mechanizmą sistemų komponentus sujungė „Inna“ inžinieriai.

Įdiegta moderni produkcijos pakuočių transportavimo ir automatinio paletavimo sistema per valandą gali supaletuoti daugiau nei 100 palečių (iki 5693 pakuočių). Įgyvendinant projektą gamykloje sumontuota automatinio paletavimo, automatinio apvyniojimo plėvele, automatinio etiketavimo įranga, įdiegta etikečių turinio IT valdymo sistema ir palečių srautų valdymo automatinė konvejerinė sistema.

„Labai džiaugiamės, kad bendrovė „MV GROUP Production“ pasirinko mūsų partnerystę įgyvendindama šį tikrai sudėtingą projektą „Alitos“ gamykloje. Tai – pirmasis tokio masto ir apimties projektas mūsų šalyje. Visų įrenginių visuma sudaro bendrą sistemą, kuri automatizuoja įvairius gamyklos procesus bei didina gamybos našumą. Didžiausias iššūkis buvo visų įrenginių tarpusavio integracija. Galutinis rezultatas yra sklandžiai veikiantičią labai kompleksiška sistema“, – sakė bendrovės „Inna“ vadovas Marijus Žaldarys. Jis pripažino, kad robotizacijos projektas „Alitoje“ buvo didelis iššūkis ir inžinierių komandai, ir įrangos gamintojui, Nyderlandų bendrovei „Qimarox“.

Dirbti tapo lengviau

„Inna“ vadovas M. Žaldarys pridūrė, kad tokio tipo įrenginiai ir sistemos – gamybos ateitis, kuri ateina į Lietuvą: „Šioje gamykloje įrengta pažangi sistema ir aukšto lygio automatizacija turėtų būti kiekvienos gamyklos pasirinkimas norint išlaikyti savo produkcijos konkurencingumą rinkoje. Šios sistemos užtikrina ir leidžia dirbti maksimaliu našumu visiems sistemoje esantiems įrenginiams, ko anksčiau galbūt nebuvo galima padaryti dėl žmogiškojo faktoriaus. Beje, įdiegta įranga užtikrina didesnį darbuotojų saugumą, darbo ergonomiją ir sukuriamą vieno žmogaus pridėtinę vertę, nes žmonėms nebereikia atlikti rutininių dažnai pasikartojančių užduočių, juos pakeitė robotai“, – sakė M. Žaldarys. Pasak jo, dabar žmogus atlieka tik operatoriaus darbą, seka įrangos darbą, keičia parametrus ir t. t. „Žinant šių dienų situaciją darbo rinkoje, tai yra labai gerai apgalvotas ir protingas žingsnis. Su tuo ir norisi pasisveikinti klientą, tapus viena iš top Lietuvos gamybos įmonių, pasiekusių tokį aukštą automatizavimo lygį“, – priduria „Inna“ vadovas.

„Qimarox“ gamybos vadovas Jelle Deelman teigė, kad Nyderlandų bendrovės pagaminta automatinė paletavimo sistema gamykloje leis automatizuoti produkcijos valdymą: „Mūsų sukurta sistema buvo įrengta net septyniose gamybos linijose. O tai yra tikrai didelis skaičius. Tai yra pirmas tokio tipo projektas, kurį įgyvendinome Lietuvoje ir pirmas Baltijos regione“.

Pokyčius gamykloje stebintys ir naujų įgūdžių įgiję darbuotojai tikina, kad automatizuoti procesai gamykloje gerokai palengvina darbo sąlygas. Tai, ką dabar lengvai gali padaryti robotai, anksčiau žmonės turėjo atlikti savomis rankomis. Robotizacija paskatino gamyklos kolegas įgyti naujų žinių apie modernias sistemas ir kartu kelti savo kvalifikaciją. Be to, technologinė pažanga padeda spręsti rinkai opius samdos iššūkius, kurie gali kilti dėl darbuotojų stygiaus.

Darbuotojai tobulėja kartu

Iš viso šiuo metu „Alitoje“ dirba 169 darbuotojai. Gausi komanda yra organizacijos vertybė, todėl jau daug metų ypatingas dėmesys skiriamas gamybos vadybos sistemai, naudojami LEAN metodikos principai. Įmonė kasmet investuoja į komandos ugdymo programas, vidinės kultūros puoselėjimą, kuria darbuotojų įsitraukimą didinančias iniciatyvas.

„Alitos“ darbuotojai yra aktyvūs „MV GROUP Akademijos“ mokymų programų dalyviai. Jie kasmet gilina ir atnaujina žinias apie organizacijos vertybes, skaidrumo politiką, elgesį ištikus ekstremalioms situacijoms ir kt.

Gėrimų gamybos įmonė „MV GROUP Production“ valdo ne tik „Alitą“, bet ir „Stumbro“, „Anykščių vyno“ ir „Gubernijos“ gamyklas. „MV GROUP Production“ vadovas A. Čiburys akcentavo, kad robotizacija smarkiai praturtins bendrovės patirtį – bus naudinga ir Alytaus, ir kitų miestų pramonei, nes grupėje kuriama unikali keturių skirtingų lietuviškų gamyklų sinergija, veikia bendras gamybinės įrangos, laboratorijų ir technologijų centras, žiniomis dalijasi įvairių kompetencijų, žinių ir idėjų kupina komanda. Taip išlaikoma pagarba lietuviškų gėrimų paveldui ir tuo pat metu puoselėjamos bei tobulinamos šimtametės receptūros.

Akcinė bendrovė „MV GROUP Production“ priklauso „MV GROUP“ – vienai didžiausių įmonių grupių Baltijos šalyse, kuri vienija alkoholinių ir kitų gėrimų gamybos, didmeninės bei mažmeninės prekybos ir logistikos bendroves Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: