Dainavos žodis

Svarbiausi 2019 metų įvykiai Alytuje

Alius Mikelionis

Kas gali vykti provincijoje įdomaus, paklaustų sostinės ar kitų didesnių miestų gyventojai. Tačiau Dzūkijos sostinėje gyvenimas verda tiek politinėje padangėje, tiek sporto, tiek kultūros srityse. Šiemet miestas atsidūrė šalies dėmesio centre, kai spalio mėnesį kilo didelis gaisras. Matomas jis bus ir 2022 metais, kai Alytus taps Lietuvos kultūros sostine. Jau dabar vyksta paruošiamieji darbai. Bet grįžkime į 2019 metus.

SAUSIS

2019 metus dalis alytiškių pasitiko miesto Rotušės aikštėje, tai anksčiau populiarus ir kiek primirštas būdas švęsti Naujuosius prie pagrindinės miesto eglės. Šventiniais fejerverkais, skambant miesto himnui ir DJ muzikai, miestiečiai pradėjo 2019-uosius. Sausio viduryje mieste vėl pagerbti labiausiai per metus Alytui nusipelnę žmonės ir įmonės. Tai tradicija tampantis renginys.

Sausio mėnesį pasklido informacija, kad Alytaus miesto savivaldybės tarybos nario ir verslininko įmonėje „Traidenis“ gali būti užkastas didelis kiekis gamybos atliekų. Maždaug pusantro metro gylyje rasta gamybos proceso metu likusių medžiagų – stiklo, plastiko. Politiko ir verslininko S. Leonavičius tvirtinimu, tai antrinės atliekos, kurios gamtos neteršia, esą tokios medžiagos naudojamos sertifikuotuose įmonės gaminiuose, kurie taip pat įleidžiami į žemę.

VASARIS

Vasario mėnesį Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė sulaukė magnetinio rezonanso tomografo. Nors ligoninė turėjo tokį prietaisą, bet jis nuolat gesdavo. Todėl tyrimams alytiškiai turėjo vykti į Kauno ar Druskininkų gydymo įstaigas. Naujas tomografas atsiėjo per 1 mln. eurų.

Vasario mėnesį ne juokais susikibo Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius ir visuomenininke prisistatanti Laura Radzevičiūtė. TV laidoje buvo paskelbta, anot mero, jį žeminanti ir tikrovės neatitinkanti informacija.
Panašu, tai buvo artėjančių savivaldos rinkimų pranašas, nors meras jau anksčiau buvo pareiškęs nekandidatuosiąs į šį postą ir nedalyvausiąs savivaldos rinkimuose.
Savivaldos rinkimai prasidėjo kovo 3 dieną. Miestą ketverius metus valdę „Alytaus piliečiai“ prarado pozicijas. Į tarybą pateko vos trys šio judėjimo nariai. Daugiausia vietų naujoje taryboje gavo Nerijaus Cesiulio vedami socdemai ir judėjimas „Už Alytų“ – po penkis. Abiejų politinių jėgų atstovai kovojo ir antrajame mero rinkimų ture. Vis tik rinkėjai labiau patikėjo Nerijaus Cesiulio (58,34) nei Gedimino Daukšio (41,66) kandidatūra. Daug ambicijų turėjęs ir neprastai rinkimuose pasirodęs judėjimas „Už Alytų“ ėmė byrėti ir valdančios koalicijos Alytaus miesto savivaldybės taryboje nesudarė.

KOVAS

Savivaldos rinkimai prasidėjo kovo 3 dieną. Miestą ketverius metus valdę „Alytaus piliečiai“ prarado pozicijas. Į tarybą pateko vos trys šio judėjimo nariai. Daugiausia vietų naujoje taryboje gavo Nerijaus Cesiulio vedami socdemai ir judėjimas „Už Alytų“ – po penkis. Abiejų politinių jėgų atstovai kovojo ir antrajame mero rinkimų ture. Vis tik rinkėjai labiau patikėjo Nerijaus Cesiulio (58,34) nei Gedimino Daukšio (41,66) kandidatūra. Daug ambicijų turėjęs ir neprastai rinkimuose pasirodęs judėjimas „Už Alytų“ ėmė byrėti ir valdančios koalicijos Alytaus miesto savivaldybės taryboje nesudarė.

BALANDIS

Balandžio 18 dieną šalia Alytaus miesto teatro iškilmingai inauguruotas išrinktasis miesto meras Nerijus Cesiulis. Regalijas jam perdavė iš politikos pasitraukęs buvęs šalies policijos generalinis komisaras ir paskutinius ketverius metus Alytaus miesto mero pareigas ėjęs V. Grigaravičius. Prieš tai tarybos posėdžių salėje prisiekė žmonių išrinkti tarybos nariai.


Balandžio mėnesį Dzūkijos sostinės viešajame transporte pradėjo veikti elektroninis bilietas. Jis miestiečiams dalintas nemokamai. Elektroninis bilietas patogus tuo, kad įnešus pinigų į kortelę nereikia kaskart mokėti vairuotojui, pakanka vos priliesti prie komposterio ir pinigai nuskaitomi. Be to, tai dešimčia centų pigiau nei pirkti bilietą iš vairuotojo.

GEGUŽĖ

Gegužės mėnesį paaiškėjo, kad Aplinkos ministerija davė leidimą ant Didžiulio ežero (red. – Daugų) pramogauti vandens motociklininkams. Kaip ir 2011 metais, pasipriešinus vietos gyventojams ministerija pradžioje ramino, kad leidimas išduotas per klaidą, esą draudimas plaukioti galios. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad važinėtis vandens motociklininkams uždrausta nebus. Žmonės skundėsi esą motociklininkai drumsčia poilsį bei nesaugiai elgiasi vandenyje pravažiuodami dideliu greičiu šalia besimaudančių poilsiautojų. Daugiškių protestai rezultatų nedavė. Aplinkos ministerija leidimo nepanaikino.
Prieš bandymą įkurti šarvojimo salę Putinų mikrorajone šalia Miklusėnų gatvėje esančių individualių namų prieštaravo vietos bendruomenė, kurie verslininkams aiškino nenorintys per langus matyti laidojimo procesijų. Tuo tarpu verslas aiškino, jog tai natūralus dalykas.
Gegužės mėnesį Alytaus miesto savivaldybė susigrąžino šilumos ūkį, kurį dvidešimt metų valdė bendrovė „Litesco“. Tam prireikė kelerius metus trukusių teisminių procesų, po kurių miestas atsiėmė 15 milijonų eurų vertės šilumos ūkį, o vėliau ir biomasės katilinę.

BIRŽELIS

Birželio mėnesį Baltosios rožės miestas ruošiasi savo gimtadieniui. Šventė surengta prie tokio pat pavadinimo tilto, kur pastatytoje scenoje pasirodė žinomi šalyje atlikėjai Andrius Mamontovas, Monique, 8 Kamabarys ir vietos muzikantai. Oficiali šventės dalis vyko Rotušės aikštėje, meninė programa ant mažosios Dailidės ežerėlio, o pramoginė ir šventinė prekyba – Dainų slėnyje. Miesto dienas buvo patikėta surengti Alytaus miesto teatrui, kuris estafetę perėmė iš kūrybos studijos „Show art“.

Paskutinį birželio savaitgalį atsivėrė „Jotvos vartai“. Tai aštuntasis gyvosios kultūros festivalis, skirtas Alytaus miesto istorijai ir čia gyvenusiems jotvingiams pagerbti.

Alytaus miesto politikai trečiajame naujos tarybos posėdyje ėmėsi Alytaus aerodromo. Nauja miesto valdžia svarstė, ar 100 hektarų teritorijoje įkurti Laisvąją ekonominę zoną. Pagal valdžios viziją, vietoje lėktuvų turėjo pradėti kilti gamyklos. Kad miesto vadovų planai rimti, galima buvo įsitikinti ir tuomečio ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus vizito į Alytų metu. Tuo tarpu miesto bendruomenė suskilo į dvi dalis: vieni palaikė miesto vadovų iniciatyvą, kiti manė, kad gamykloms istoriniame aerodrome ir ne vieta.

LIEPA

Savotišku atsaku politikams, norintiems aerodromą pakeisti Laisvąja ekonomine zona, tapo liepos mėnesį aviatorių surengtas aviacijos šou „Alytus ore“, kuriame pagerbti Normandia–Nemunas eskadrilės kariai. Vėliau Alytaus padangę raižė akrobatinių skrydžių komandos ANBO lėktuvai, stebino parašiutininkų šuoliai. Renginį vainikavo koncertas.

Alytaus kaimynystėje esantį Birštono kurortą užplūdo turistų banga, kai liepos mėnesį čia buvo atidarytas aukščiausias Lietuvoje apžvalgos bokštas. 45 metrų aukščio ir 95 metrų virš jūros lygio esančiame bokšte pirmosiomis dienomis apsilankydavo kone po 2500 žmonių. Jiems tekdavo kelias valandas laukti eilėje, mat vienu metu bokšte gali lankytis 40 žmonių.
Kur kas prastesnės nuotaikos kitame Dzūkijoje esančiame kurorte – Druskininkuose. Čia vietos politikai dėjo pastangas, kad nebūtų griaunamas taip vadinamas „Vijūnėlės“ dvaras. Tąkart Druskininkų savivaldybės politikai priėmė desperatišką sprendimą kreiptis į Lietuvos Respublikos Vyriausybę, kad „Vijūnėlės“ dvaras nebūtų griaunamas, ir pasiūlė, kad čia įsikurtų Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykla. Visgi rudeniop statinys buvo pradėtas griauti.

RUGPJŪTIS

Rugpjūčio mėnesį pasigirdo nuogąstavimų, kad miesto centre esantis Sporto mokyklos pastatas gali būti parduotas. Ilgametis dziudo treneris Zenius Vencevičius sako, kad ši salė savotiška sporto Meka, kurioje treniravosi per 100 pasaulio ir Europos kovinių sporto šakų čempionų ir prizininkų. Anot trenerio, ši salė laikoma geriausia dziudo sale Lietuvoje. Alytaus miesto vadovų manymu, sporto mokykla galėtų būti parduota, o gautos lėšos būtų investuotos gerinant sportininkų padėtį. Miesto laukia švietimo reforma, po kurios bus laisvų patalpų.
Artėjant mokslo metų pradžiai neįtikėtina situacija susiklostė švietimo srityje. Aštuonios mokyklos neturėjo vadovų. Iš Lazdijų į Alytų dirbti grįžęs Švietimo ir sporto sk. vedėjas Vytuolis Valūnas tąkart buvo sunerimęs. Per ilgametę jo darbo praktiką tokio vadovų stygiaus Alytuje nebuvę.

Skaudi nelaimė Talokių ežere – nuskendo jaunas vyras. Nelaimė atsitiko, kai du vyriškiai irstėsi valtimi. Jai apsivertus vienas išplaukė, o kitas paniro po vandeniu. Skenduolį pavyko rasti beveik po dviejų parų maždaug 100 metrų nuo kranto ir 5 metrų gylyje. Paieškos darbus apsunkino dumblėtas vanduo. Talokių ežerėlis valytas prieš septynerius metus. Iš europinių fondų tam skirtas beveik milijonas litų, Alytaus rajono savivaldybė pridėjo dar 169 tūkstančius.

RUGSĖJIS

Trisdešimtą teatrinį sezoną, pavadintą „Vedu tave su meile! Teatras“, pradėjo Alytaus miesto teatralai. Rotušės aikštėje trisdešimt nuotakų traukė miestiečių dėmesį. Taip aktoriai priminė apie save miestiečiams. Alytaus miesto teatrui sezonas buvo sėkmingas. Rumunijoje vykusiame tarptautiniame teatrų festivalyje, kuriame dalyvavo 26 šalių teatrai, režisieriaus Alberto Vidžiūno spektaklis „(Ne) vaikų žaidimai“ pripažintas geriausiu. Auksinį scenos kryžių gavo režisierė Andra Kavaliauskaitė. Apdovanojimus alytiškiai parsivežė ir iš festivalių Varėnoje, Anykščiuose. Kiek anksčiau nei ankstesniais metais prasidėjo ir jau aštuntasis teatrų festivalis COM MEDIA.

SPALIS

Spalio mėnesį Alytus tapo visos šalies dėmesio centru, kai šio mėnesio 16-osios naktį apie trečią valandą užsiliepsnojo padangų perdirbimo gamykla „Ekologistika“. Dėl gaisro jau pirmą dieną evakuoti Alytaus medicininės reabilitacijos centro gyventojai. Dėl vėjo krypties didžiausia grėsmė kilo Miklusėnų kaimo gyventojams. Dar labiau susirūpinta, kai trečią gaisro dieną sinoptikai informavo apie vėjo pasisukimą Alytaus kryptimi. Alytaus miesto meras N. Cesiulis dešimt dienų kovojo ne tik su gaisru, bet ir su centrine valdžia, bandžiusia įrodyti, kad gaisras Alytuje – vietinės reikšmės.
Milžiniškas gaisras buvo matomas ir iš kosmoso. Po dešimties dienų gaisras „Ekologistikoje“ užgesintas. Dėl jo pradėta baudžiamoji byla. O lapkričio mėnesį pradėtas sudegusių padangų išvežimas į Šiaulių rajone esančią įmonę „Toksika“.

LAPKRITIS

Užgesinus gaisrą grupė alytiškių nusprendė suorganizuoti padėkos koncertą ugniagesiams. Savotiška alytiškių vienybės diena tapusiame koncerte atlikėjai ir grupės sutiko pasirodyti nereikalaudami jokio honoraro. Paklausyti jų ir tarti ačiū gesinusiems ar kitaip prisidėjusiems prie gaisro lokalizavimo susirinko pilna Alytaus miesto Rotušės aikštė. Ugniagesiams paaukota per 200 tūkstančių eurų.
Reitingais skųstis negalėjo ugniagesiai, kuriems dovaną įteikė Kauno „Žalgirio“ krepšininkai. Maždaug trys šimtai jų galėjo nemokamai stebėti Eurolygos rungtynes. Vedėjui informavus, kad arenoje kovotojai su ugnimi, salė jiems plojo atsistojusi.
Daug problemų gaisras padarė ūkininkams. Alytaus rajono meras kartu su žemės ūkio ministru Andriumi Palioniu bando rasti būdus, kaip padėti nuo gaisro nukentėjusiems žemdirbiams. Paramą iš Vyriausybės rezervo gaus 92 nuostolių patyrę ūkininkai.

GRUODIS

Alytaus neišvengiamai laukia švietimo reforma. Ką palies pertvarka, paaiškės politikams už ją balsavus, o iki sausio 2 dienos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas kartu su švietimiečių darbo grupe įpareigotas politikams pateikti savo viziją. Neatmetama, kad pradinukai iš darželių gali būti perkelti į artimiausias mokyklas. Tokiu būdu darželiuose atsirastų vietų mažiesiems alytiškiams. Naujausia mieste Likiškėlių progimnazija, dar nemačiusi renovacijos, gali būti nugriauta. Tai būtų precedento ne tik Alytuje, bet, panašu, šalyje neturintis įvykis, tačiau miesto valdžia ramina, jei bus pritarta tokiam planui, vietoj ekonomiškai neefektyvaus pastato bus pastatyta moderni mokymo įstaiga. Viename labiausiai apgyvendintų mikrorajonų mokykla privalo būti, dėl to gruodžio 20 dieną masinę eiseną nuo mokyklos iki Rotušės aikštės surengė ir čia klausimais ir norais bendruomenė apipylė V. Valūną. Alytiškiai nieko prieš, kad būtų statoma moderni mokykla, tačiau baiminasi būti apgauti. Esą nugriovus mokyklą nauja gali ir neiškilti dėl mokymo įstaigų pertekliaus Alytuje.

Panašu, miesto vadovams 2020 metais teks spręsti švietimo problemas, priimti kitus galbūt nepopuliarius, bet reikalingus sprendimus. Miestą sukrėtusio gaisro klausimas taip pat dar nebaigtas – ugniagesiai priversti atsakinėti į STT agentų klausimus. Ateinančiais Žiurkės metais rinksime LR Seimą. Astrologai sako, kad Žiurkės metams būdingi netikėtumai politinėje padangėje, bet turėtų būti geri finansiniu požiūriu, tačiau rekomenduojama taupyti.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: