Dainavos žodis

Iniciatyvų „Tau, Alytau“ vertinimai kai kam stipriai pakišo koją

Sutuoktiniai Rūta ir Oganes teigia ieškosiantys kitų paramos būdų, kad „Žinyčia“ taptų sielos namais kiekvienam to ieškančiam.

Šiais metais visuomenės iniciatyvų „Tau, Alytau“ vertinimas sulaukė didelio projektų autorių nepasitenkinimo. Ypač nusivylė tie, kurių projektai buvo tęstiniai, liūdna žinia ir tiems, kurie teikė originalius, bendruomenę telkiančius siūlymus. Kai kurie paraiškų teikėjai teigia svarstantys galimybę skųsti vertinimą, savivaldybės administracija atkerta, jog lėšų visuomenės iniciatyvoms šių metų biudžete numatyta mažiau, todėl ir finansuota tik 30 proc. teikusiųjų idėjų.

Tęstiniams projektams – 0 eurų
Pirmajame Alytuje, netoli Alytaus kolegijos, esantis pastatas – su spalvinga istorija. 19 amžiaus pabaigoje pastatytas, Pirmojo pasaulinio karo metais buvo pontono kareivinių komplekso pastatas. Tarpukaryje jį eksploatavo ligoninė, laikydavo mirusiųjų kūnus. Nebijantys naujovių sutuoktiniai Rūta ir Oganes visai neseniai įsigijo šį pastatą ir sumanė čia įsteigti Sąmoningumo ir judesio studiją „Žinyčia“. Tikėjosi, kad kaip tik čia derės ir promočiučių giesmės, ir jogos judesiai. Tiesa, tęstinio projekto Alytaus savivaldybėje nelaimėjo.
„Mes prieš porą metų vykdėme projektą „Joga tavo mieste“ ir tuo metu jis vyko prie pėsčiųjų tilto, pievelėje. Kadangi oro sąlygos Lietuvoje ne tokios palankios, esant lietingoms dienoms vis ieškodavome, kur prisiglausti. Mūsų vizija – rasti jaukias patalpas. Ir radome, įrengiame savo jėgomis, tačiau projekto, deja, nelaimėjome. Labai apmaudu“, – kalbėjo Rūta Kavaliauskaitė-Arakelian.
Jos sutuoktinis pasakojo, jog įsigiję pastatą planavo čia įgyvendinti ne tik įsipareigojimus savivaldybei, bet ir kitus projektus. „Mes patys augam, bręstam ir kuriam tuos dalykus, kurių nerandame mieste. Pradžioje mums trūko linksmybių šiame mieste ir atsirado baras „Fenix“, po to tapome išrankesni maistui, ėmėme stebėti savo mitybą, tada kilo mintis apie vegetarišką virtuvę. Užsiėmėm joga prieš trejus metus ir nusprendėme, kad norime dalintis tomis žiniomis, kurias sukaupėme, ir ėmėme ieškoti patalpų“, – kalbėjo Oganes Arakelian.
Sutuoktiniai tikėjosi laimėti tęstinį projektą, netgi įsigijo pastatą, tačiau gavo neigiamą atsakymą.
„Tikėjomės, kad laimėsime projektą „Joga mūsų mieste“ ir bent kartą per savaitę organizuosime paskaitas, užsiėmimus. Ne tik jogos, bet ir su pilateso, sąmoningumo mokytojais. Daug žmonių buvome surinkę. Bet mes ieškosime tų lėšų, rėmėjų, neketiname nuleisti rankų“, – kalbėjo R. Kavaliauskaitė-Arakelian.
Labiausiai jauniems verslininkams apmaudu, kad kelerius metus jų projektus valdžios rūmas „palaimindavo“, o dabar esą netinkami finansuoti. „Didžiausia problema ir yra. Jeigu ėmėsi vienus, kitus metus finansuoti projektus, kodėl nėra tęstinumo. Mes jau apsisprendę sieti savo gyvenimą su Alytumi. Bet yra entuziastų, kurie nusivilia ir tiesiog pabėga iš miesto“, – sakė pašnekovai.
Verslininkai sutuoktiniai spėja, gal kartais per aštriai pasisako vienu ar kitu klausimu socialinėje erdvėje, todėl ir atsakymas iš valdžios bokštelio atėjo jiems nepalankus. Vis tik projektų įgyvendinimui sutuoktiniai ieškos kitų galimybių.
„Sunku spręsti, kam užmyniau ant uodegos. Mūsų visai nedomina politika. Bet vis tik gyvendamas savam mieste, jeigu matai kažkokias neteisybes ir vien dėl to, kad mums skyrė lėšų, užsimerkti – taip irgi nesąžininga. Aš asmeniškai daug kalbėjau, daug tyčiojausi iš tam tikrų valdžios sprendimų. Mes realiai padarome apie 50 koncertų su projektu „Arčiau namų“. Gaudavome 6 tūkstančius eurų. Dabar negavome. Tačiau tikiu, kad nesumažinsime koncertų skaičiaus, bandysime ieškoti kitų finansavimo šaltinių“, – neprarasdami entuziazmo kalbėjo sutuoktiniai.

Sumažėjo pinigų
Alytaus miesto savivaldybės administracija teigia, jog lėšų visuomenės iniciatyvoms šių metų biudžete numatyta mažiau. Pernai 204 tūkstančiai, šiemet – tik 150, todėl ir finansuota tik 30 proc. teikusiųjų idėjų.
„Tikrai nusivylę žmonės, skundžiasi. Bet, kaip žinome, buvo pakeista finansavimo tvarka, kurią patvirtino taryba. Prie tvarkos taryba patvirtino labai aiškius kriterijus, kuriais remiantis buvo vertinamos paraiškos. Buvo sudaryta iš 9 narių darbo grupė. Kiekvieną paraišką vertino du komisijos nariai, kurie vienas kito nežinojo ir buvo išvedamas vertinimo vidurkis. Galiu pasidžiaugti, kad vertinimai dviejų skirtingų vertintojų skyrėsi nuo 3 iki 6 procentų. Tai reiškia, kad vertino labai atsakingai. Didžiausia problema, kad šiais metais tiesiog skirtas mažesnis finansavimas, todėl paraiškų mažiau ir finansuota“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Neringa Rinkevičiūtė.
Kai kurie projektų teikėjai netgi ketina apskųsti vertinimą. „Kol kas visi rašo ir prašo vertinimų lentelės. Teikiamos tos lentelės. Gaus paaiškinimus, tai bus labai naudinga kitiems metams“, – sakė N. Rinkevičiūtė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: