Dainavos žodis

Alytuje žydi sakuros, sprogsta magnolijos, miškuose dygsta voveraitės

Šią žiemą vis dažniau dienomis sulaukiame pliusinės temperatūros. Toks temperatūrų pokytis neigiamai veikia augmeniją, o didžiausia sensacija – pražydusios sakuros Žaliojoje gatvėje, sprogsta magnolijos, miškuose dygsta voveraitės.

Pražydo sakuros
Alytuje, kaip ir visoje Lietuvoje, dėl ypač šiltos žiemos gamtoje pastebimos anomalijos. Štai Žaliojoje gatvėje pražydo sakuros. Kokią įtaką joms turės per ankstyvas žydėjimas, kol kas nežinia. Laimei, tai tik pavieniai žiedeliai. Tačiau Miesto sode, viešosiose miesto erdvėse taip pat jau pastebimi ankstyvo pavasario ženklai.
„Matysime pavasarį, kokią įtaką augalams padarė šilta žiema. Truputį yra nerimo dėl svogūninių gėlių, nes svogūnėliai gali supūti. Matome, kad pilnu tempu sprogsta magnolijos, sakura Žaliojoje gatvėje pražydo, brinksta forzitijų, alyvų žiedai, lazdynai žydi. Žolė atsigavusi. Neramu“, – kalbėjo VšĮ Alytaus infrastruktūros direktorė Jolanta Sovienė.
Nerimą kelia ir tai, kad šiltą žiemą neiššąla kenkėjai. „Pavasarį galime pamatyti daugiau žalos, nes žiemomis iššaldavo kenkėjai. Ypač miškininkai pastebi, kai nėra ilgalaikio įšalo ir sniego – didelis pavojus vėjovartoms. Ypatingai eglėms tai pavojinga“, – kalbėjo pašnekovė.
Alytaus infrastruktūros darbuotojams valyti sniegą teko bene 4 kartus. Tačiau, anot įstaigos vadovės, darbų apstu, mat rytais, kuomet temperatūra nukrinta žemiau nulio, pėsčiųjų saugumui užtikrinti vietomis smėlio ir druskos mišiniu barstomi šaligatviai. Šiltesnis oras didina ir parkų bei kitų rekreacinių miesto teritorijų lankytojų skaičių, todėl padaugėja atsitiktinių šiukšlių, kurias, kaip ir stipraus vėjo išlaužytas šakas, tenka surinkti VšĮ Alytaus infrastruktūra darbuotojams.
„Tokiu metų laiku vyksta įprasti žiemos darbai, suplanuoti nuo lapkričio pabaigos iki vasario pabaigos. Pagal patvirtintą vidinės miškotvarkos projektą, vyksta sanitariniai kirtimai, kraštovaizdžio kirtimai. Dėl neįprastai šiltos žiemos darbai vyksta kiek lėčiau, nes dirvožemis yra šiltas, dėl sniego nebuvimo, ilgalaikio įšalo nebuvimo sunkiasvorė technika ardo viršutinį dirvožemio sluoksnį, miško paklotę. Todėl atliekas tenka išsinešti rankomis. Šilta žiema taip pat daro įtaką šiukšlių gausai. Atsitiktiniai lankytojai palieka daugiau atliekų“, – pasakojo J. Sovienė.

Miškas bunda
Išgirdusios, kad Varėnos miškuose randama voveraičių, Raitininkų seniūnijos gyventojos Dalė ir Nijolė sumanė pasivaikščioti Ryliškių miškuose. „Gamta tikrai bunda. Negalėjome patikėti savo akimis, kai radome pirmąją voveraitę. Esu šiuos grybus rinkusi šv. Kūčių išvakarėse, tačiau sausio pabaigoje… Neįtikėtina. Iš viso surinkome 12 voveraičių. Esu tikra, kad tai ne praėjusio rudens grybai, nes būtų sutižę. Čia gražios, sveikos voveraitės, kurias išsivirusi suvalgiau kaip pagardą. Reiškia, jos dygsta“, – kalbėjo Alytaus rajono gyventoja Dalė.
Moteris pasakojo, kad pastebėjo ir daugiau gamtos budimo reiškinių. „Matėme, kad brinksta mėlynojų pumpurai, žaliuoja žemuogių lapai. Neramu, jeigu pašals, gali būti daug nuostolių miško paklotei“, – kalbėjo pašnekovė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: