Dainavos žodis

Amžinybėn palydėtas partizanas Justinas Padegimas-Upelis

Lietuvos laisvės kovų dalyvis, partizanų ryšininkas, rezervinis partizanas Justinas Padegimas-Upelis. (alytusplius.lt stop kadras)

Atsisveikiname su aktyviai Lietuvos laisvės kovose dalyvavusiu partizanų ryšininku, rezerviniu partizanu, tremtiniu, aktyviu Atgimimo renginių dalyviu, Šaulių sąjungos nariu, geru, doru sąžiningu žmogumi, labai mylėjusiu savo tėvynę“, – sakė Nacionalinės švietimo agentūros Veiklos ir kokybės priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vytuolis Valūnas.

Artimųjų, alytiškių ir šūvių salvėmis į amžinojo poilsio vietą palydėtas J. Padegimas-Upelis gimė Alytaus rajone, Ryliškių parapijoje, Bugonių kaime, augo labai patriotiškoje šeimoje, kurioje buvo puoselėjamos labai aiškios vertybinės nuostatos – tautiškumas, patriotiškumas ir pilietiškumas.

Tačiau tuo istoriniu laikotarpiu minėtos vertybės nebuvo priimtinos Lietuvos okupantams ir jų pakalikams, neretai jos patriotiškiems gyventojams tapdavo dideliais išbandymais ir netgi tragedijomis.

Pirmasis į partizaninę kovą įsitraukė J. Padegimo-Upelio tėvas Vincas Padegimas, 1945 metais įstojęs į partizanų būrį „Vėtra“. Gerai žinodamas, kas gali ištikti partizanų šeimas, vyras patikėjo kalbomis, jog legalizavusis, jų šeimos nebus liečiamos, tačiau po užsiregistravimo, vos suspėjęs sugrįžti į namus, buvo suimtas ir nuteistas 10 metų lagerio.

J. Padegimas-Upelis su metais vyresniu broliu, žuvusiu neaiškiomis aplinkybėmis, partizanų ryšininkais tapo būdami šešiolikmečiai. „Nuo 1950-ųjų iki 1952 metų jis ėjo partizanų ryšininko bei rezervinio partizano pareigas, dalyvavo daugelyje mūšių, buvo kelis kartus sužeistas. Jis aktyviai veikė Alytaus rajone, jam teko kovines užduotis vykdyti ir Lazdijų rajone“, – pasakojo V. Valūnas.

Anot V. Valūno, J. Padegimas-Upelis buvo išduotas. Klasta buvo užmigdytas ir paimtas į priešų nelaisvę. 1953 metais jį nuteisė ir ištrėmė į Krasnojarsko sritį. Po 1960 metų J. Padegimas-Upelis grįžo į gimtinę ir Alytuje dirbo autokranininku, vairuotoju.

1989 metais J. Padegimas-Upelis su užsidegimu įsitraukė į Sąjūdžio veiklą, aktyviai dalyvavo sausio 13-osios įvykiuose ir buvo apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu, o atkūrus Nepriklausomybę, dalyvavo Šaulių bei Politinių kalinių ir tremtinių sąjungų veikloje.

„Jis dažnai susitikdavo su Alytaus miesto savivaldybės mokyklų mokiniais, bendravo aktualiomis pilietinėmis, patriotinėmis temomis. Labai džiaugėsi, kai 2020 metais išsipildė sena svajonė – Alytaus Senamiesčio skvere buvo pastatytas paminklas Dainavos apygardos partizanams. Mes atsisveikiname su žmogumi, kuris visą savo gyvenimą visur ir visada kartu su Lietuva ėjo į laisvę ir nepriklausomybę“, – atsisveikindamas su J. Padegimu-Upeliu sakė V. Valūnas.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: